Caravan naar de stalling? Onze tips

Luc Schaepkens

De caravans die niet aan winterkamperen doen, gaan de stalling weer in. Dit jaar zijn dat er meer dan ooit. Voor veel caravaneigenaren is het de eerste keer. Voor anderen is het gesneden koek. Waar moet je zoal op letten wanneer je de caravan naar de stalling brengt? Campingtrend geeft tips.

Zoeken naar een stalling

Een stalling vinden kan best nog zoeken zijn. Er is namelijk veel vraag. In Nederland zijn er ruim tweeduizend plekken waar je je caravan – of camper – kunt stallen. Overdekt of niet. Dat kan bijvoorbeeld bij de boer in het dorp verderop of bij een bedrijf met vestigingen door het hele land, zoals Stalling 31. Ook kun je kiezen voor stallingen die zijn aangesloten bij de Bovag: Topstallingen. Bedenk van tevoren hoe vaak je de caravan wil gaan gebruiken. Voor vaker dan één of twee keer per jaar halen en brengen moet je soms extra betalen. Ben je nog op zoek naar een stalling? Dan is dit een handige zoeksite. Heb je een verzekering voor je caravan afgesloten? Kijk dan in de polis hoe het zit met dekking in de stalling. En dan zijn er nog meer opties. Stallen in je eigen tuin – met een stevige hoes er overheen – scheelt natuurlijk in de kosten. Ook is het mogelijk om de caravan in het vakantieland te stallen.

Onderhoud en schadeherstel onder één dak met de stalling bij Van Vliet.
Onderhoud en schadeherstel onder één dak met de stalling bij Van Vliet.

Algemene tips

Een paar algemene tips: voor het schoonmaken van de caravan zijn heel wat verschillende producten te koop. Een combinatie van reinigingsmiddel en wax werkt goed voor de buitenkant. Zit er een accu in je caravan voor de mover? Haal hem eruit en zet deze thuis aan de druppellader. Alleen bij een moderne lithiumaccu is dat niet nodig. In sommige stallingen mag de caravan ook aan de stroom. Tap alle water af. De gasfles moet eruit, die bewaar je thuis op een veilige en goed geventileerde plek. Combineer de stalling meteen met een onderhoudsbeurt en voorkom lange wachttijden in het voorjaar. Er zijn stallingen waar je ook voor onderhoud en schadeherstel terecht kunt. Zoals bij Van Vliet in Wateringen.
Onze lijst is zeker niet compleet, maar wel handig om bij stil te staan. Op internet zijn veel meer checklisten te vinden voor een goede voorbereiding. Toch nog een paar tips:

Winterstallingstips

  1. Behandel deur- en raamrubbers met siliconenspray (bijvoorbeeld deze) of talkpoeder. Dit voorkomt het uitdrogen of vastvriezen van de rubbers.
  2. Pomp de banden iets harder op – tussen de 0,2 en 0,4 bar – zo voorkom je platte vlakken in de banden.
  3. Maak de kasten leeg. Dat voorkomt schimmel door vocht. Vergeet de levensmiddelen niet, want dat is een garantie voor ongewenst bezoek.
  4. Zet alle deuren en kleppen binnen, ook die van de koelkast, open voor een goede ventilatie. Zet een dakluik op een kiertje voor een betere ventilatie als de caravan binnenstaat. Of ventileer op droge dagen extra als hij buiten staat.
  5. Laat de gordijnrollo’s open. Voor de veren in de rolgordijnen en horren is het beter als ze niet langdurig onder spanning staan.
  6. Het is beter de caravan niet op de handrem te zetten. Die kan vast gaan zitten. Je kunt eventueel wielkeggen gebruiken. Als het in de stalling mag, is het ook een idee om de steunen uit te draaien.

Uit de stalling

Vervolgens kunnen we niet wachten tot de caravan weer uit de stalling komt. Begin maart beginnen meestal de eerste kriebels. Het zonnetje laat zich dan voorzichtig zien. De voorjaarsvakantie, een weekendje inwijden. Er zijn een aantal aandachtspuntjes als je caravan uit de stalling komt. In onderstaande video zie je onze tips voor een goed begin van het kampeerseizoen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur