Martine van Kuler
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Een spiksplinternieuwe caravan is niet voor iedereen weggelegd. Een gebruikte caravan kan de oplossing zijn. Veel dealers bieden occasions aan en ook particulieren verkopen tweedehands caravans (let op dat je geen kat in de zak koopt. In deze video vertelt Jos waar je op moet letten). Zit er niks van je gading bij, dan kun je natuurlijk altijd in het buitenland op caravanjacht gaan. In 2022 gebeurde dat meer dan ooit.
Brancheorganisatie Bovag meldde eind vorig jaar dat de import van gebruikte caravans tot en met november 2.294 bedroeg. Dat is bijna 9 procent meer dan een jaar geleden. Bovendien is het – ondanks de nog ontbrekende cijfers van december – het hoogste jaartotaal ooit en een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Van alle geïmporteerde caravanoccasions komt 40 procent uit Duitsland, 23 procent uit België en bijna 6,5 procent uit Frankrijk.
In tegenstelling tot de caravans nam het aantal campers dat naar Nederland werd gehaald juist af. In de eerste elf maanden van 2022 bedroeg de import van tweedehands kampeerauto’s 9.370. Dat is zo’n 4 procent minder dan in dezelfde periode van 2021. Het is voor het eerst sinds 2013 dat dit aantal daalt.
Veruit het grootste aantal campers dat werd ingevoerd is afkomstig uit Duitsland, bijna 43 procent. Bijna een kwart (23,7 procent) kwam vanuit België het land binnen en 20 procent werd uit Frankrijk gehaald.
Heb jij een caravan of camper uit het buitenland laten komen of zoek je het liever dichter bij huis? Praat mee op de Facebook-pagina van Campingtrend.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!