Camper, caravan vouwwagen huren

Ultieme vrijheid: goed voorbereid een camper, caravan of vouwwagen huren

Marije Onderwaater

Wil je kamperen voor het eerst proberen? Switch je graag van het ene kampeermiddel naar het andere? Of ben je een echte kampeerder en wil je ervaren hoe een ander kampeermiddel je bevalt? Denk er dan eens aan om een camper, caravan of vouwwagen te huren. Dat is ultieme vrijheid!

De aanschaf van een kampeermiddel doe je niet zomaar. In de meeste gevallen gaat daar een bedenktijd aan vooraf. En als je eenmaal het kampeermiddel van je dromen hebt, ga je daar natuurlijk wel regelmatig mee op pad. Je hebt er immers in geïnvesteerd. Maar heb je er ook wel eens aan gedacht om een camper, caravan of vouwwagen te huren? Dit is makkelijk, je bent niet gebonden aan de kosten van een stalling én je kunt – als je wilt – steeds weer een ander kampeermiddel uitproberen.

Waar kan ik een camper, caravan of vouwwagen huren?

Heb je besloten dat je een camper, caravan of vouwwagen wilt huren? Dan kan je op verschillende plaatsen terecht:

  • Bij een van de BOVAG-dealers in Nederland. Veel dealers hebben kampeermiddelen voor de verkoop én voor de verhuur. Het voordeel van huren bij de dealer is dat je met een professional te maken hebt. De dealer weet alle ins & outs van de camper, caravan of vouwwagen waarmee je op vakantie gaat.
  • Bij een verhuurbedrijf, bijvoorbeeld eentje die zich helemaal richt op de verhuur van campers, al dan niet van een specifiek merk.
  • Bij een particulier via platforms als Goboony of PaulCamper. Hier huur je – met het platform als tussenpartij – een camper, caravan of vouwwagen van een particuliere eigenaar.
EHG Dethleffs Aero
EHG Dethleffs Aero

Voorbereiding: waar moet ik op letten bij het huren van een kampeermiddel?

Kilometers

Kijk bij het huren van een camper goed naar het aantal kilometers. Zit daar een limiet op en ga je daarna per kilometer betalen óf mag je zoveel kilometers maken als je wilt?

Brandstof

Controleer voor je een camper gaat huren ook welke regels de verhuurder rondom brandstof heeft. Huur je hem vol-vol? Dan krijg je de camper met een volle tank en lever je hem net zo vol weer in. Hanteert de verhuurder vol-leeg? Dan krijg je hem vol mee – waar je ook voor betaalt – en kan je hem leeg inleveren. Alleen zal het in praktijk zelden gebeuren dat je hem echt leeg inlevert en dus ben je de overgebleven brandstof in de tank kwijt. Zonde, want daar heb je dus voor betaald. Overigens zijn er ook elektrische camperbusjes te huur.

Handgeschakeld of automaat?

Heeft jouw beoogde huurcamper een automatische versnellingsbak? Voor de meeste mensen is dit geen probleem. Ook als je zelf in een handgeschakelde auto rijdt, heb je die automatische transmissie zo onder de knie. Andersom is het wel lastiger. Ben je in het bezit van een rijbewijs B met code 78, wat betekent dat je praktijkexamen in een automaat hebt gedaan, dan mag je niet in een handgeschakelde camper rijden.

Inventaris

Als je een eigen kampeermiddel hebt, heb je waarschijnlijk ook alle campinginventaris, zoals een tafel en stoelen, servies en bestek, een koffiepotje- of apparaat en ga zo maar door. Wanneer je een camper, caravan of vouwwagen gaat huren is het handig om te checken of er kampeerspullen zijn inbegrepen en zo ja, wat daar allemaal bij zit. Huur je een vouwwagen? Controleer dan ook of bijvoorbeeld een voortent en keukentje bij de boeking zijn inbegrepen. Vaak kun je de inventaris – met daarin bijvoorbeeld een Nespresso-apparaat – ook als extra optie kiezen. Hou je van fietsen op vakantie? Kijk dan of de huurcamper- of caravan die je op het oog hebt een fietsenrek heeft of dat je er eentje bij kunt huren.

Extra kosten

Controleer de extra kosten die nog bovenop de huurprijs komen. Denk daarbij aan de waarborgsom, die per kampeermiddel verschilt en wel kan oplopen tot 1500 euro voor een camper. En zijn er bijvoorbeeld kosten voor het rijklaar maken, voor de gasfles, de eindschoonmaak, de stroomkabel, een hygiënepakket en andere zaken? Of betaal je misschien een paar tientjes meer als je voor ophalen en terugbrengen in het weekend kiest? Zorg dat je alle kosten transparant op een rijtje hebt.

Mag de hond mee?

Gezellig hoor, de hond mee op vakantie. Alleen staat niet elke verhuurder dit toe. Kijk dit dus van tevoren na.

Rijbewijs

Controleer of je met jouw rijbewijs die ene camper mag rijden, of die caravan of vouwwagen mag trekken. Wil je een camper huren met een B-rijbewijs? Dan mag de camper een maximaal toelaatbaar gewicht van 3500 kg hebben. Voor zwaardere campers heb je een C1-rijbewijs nodig. Ga je met een gehuurde caravan of vouwwagen op vakantie? Dan heb je meestal genoeg aan een B-rijbewijs. Daarmee mag je namelijk een aanhanger van maximaal 750 kg trekken. Is de caravan zwaarder dan 750 kg, dan mag je er alsnog met je B-rijbewijs mee rijden, mits de auto en caravan samen niet zwaarder zijn dan 3500 kg. Dit betreft dan het leeggewicht plus het laadvermogen. Alle regels rondom je rijbewijs lees je bijvoorbeeld op de site van Rijksoverheid.

Verzekering

Hoe ben je verzekerd? Wat is het eigen risico en wat valt allemaal onder de verzekering? Check dit goed voor je tot huren overgaat.

Pech, diefstal en meer nare zaken

En wat gebeurt er eigenlijk wanneer je pech onderweg krijgt? Als onverlaten inbreken in je caravan of je vouwwagen vol gaten zit na een nacht noodweer? Check wat je in dat geval moet doen en waar je op kunt rekenen.

Leeftijd en rijervaring

Niet iedereen kan zomaar een camper, caravan of vouwwagen huren. In de meeste gevallen moet je 21 jaar zijn én minimaal een jaar rijervaring hebben. Houd daar dus rekening mee.

Vakantieperiode

Bedenk je in juni dat het leuk zou zijn om in augustus met een gehuurd kampeermiddel op stap te gaan? Dikke kans dat alles al is volgeboekt. Daarom doe je er beter aan om je reservering zo vroeg mogelijk in orde te maken. Dan is er tenminste ook nog volop keuze.

camper caravan vouwwagen huren inventaris
camper caravan vouwwagen huren inventaris

Dé dag: waar let je op bij het ophalen van je gehuurde kampeermiddel?

Uitleg

Het is zover: je gaat bijna op vakantie en haalt je gehuurde camper, caravan of vouwwagen op bij de dealer, het verhuurbedrijf of een particulier. Zorg dat je goede uitleg krijgt, al zit dat in de meeste gevallen wel goed. Je gaat immers voor het eerst op vakantie met een kampeermiddel dat voor jou nieuw is. Weet je hoe je de vouwwagen moet opzetten, de caravan moet aankoppelen of de toiletcassette van de camper leegt? Als je geen instructieboekje krijgt, is aantekeningen maken of zelfs een handeling met je telefoon filmen geen overbodige luxe. Zo kan je op vakantie precies terugzien hoe iets ook alweer zit.

Gasflessen en brandstoftank

Check in je camper of caravan of de gasflessen daadwerkelijk gevuld zijn. Niets zo vervelend als op een kille dag ontdekken dat je geen gas meer hebt, en dus vaak ook geen warm water of verwarming. Kijk gelijk ook even of de brandstoftank – als dat is afgesproken – vol is.

Gebreken

Loop samen met de verhuurder een rondje in en om het kampeermiddel. Kijk of er al enige schade of gebreken zijn en noteer die samen en/of fotografeer ze. Zo kun je na de vakantie altijd bewijzen dat jij daar niet verantwoordelijk voor was.

Vouwwagen huren
Vouwwagen huren

Op reis! Houd de volgende zaken in de gaten

Weet waar je mee rijdt

Yes, je hebt je huurkampeermiddel in ontvangst genomen. Nu is het instappen en wegwezen! Dat is natuurlijk prima, maar zorg wél dat je weet waar je in rijdt óf wat je achter de auto hebt hangen. Je zal de eerste niet zijn die met een camper vast komt te zitten in dat schattige Italiaanse straatje, in een staredown verwikkeld raakt met een tegenligger op een onmogelijk smal weggetje of de hoogte van een tunneltje verkeerd inschat. Als je weet hoe breed en lang je bent, én op de verkeersborden let, ga je een stuk veiliger op reis en kom je niet voor vervelende onverwachte situaties te staan.

Weet waar je kunt overnachten

Een camper, caravan of vouwwagen huren: dat is genieten van je vrijheid! Wel is het fijn om enigszins te weten waar je kan overnachten. Heb je die leuke kleine camping op het oog, maar mogen er misschien geen campers of grote caravans komen? Of wil je lekker relaxen op een camperplaats waar campinggedrag niet is toegestaan? Dan kan je dat maar beter van tevoren weten zodat je een alternatief kunt zoeken.

Weet wat je moet doen bij een ongeluk

Bij een echt ongeval is daar geen twijfel over mogelijk: bel de hulpdiensten. Daarna stel je ook de verhuurder op de hoogte om samen te overleggen over het verdere verloop.

Kabe camper
Kabe camper

Inleveren doe je zó

Schoon en netjes

Helaas, de vakantie is voorbij! Je gaat weer naar de verhuurder om de camper, caravan of vouwwagen terug te brengen. Zorg daarbij dat alles schoon en netjes is, en dat de vuilwatertank en toiletcassette leeg zijn. Zo voorkom je extra kosten die de verhuurder je voor onvoorziene schoonmaak in rekening kan brengen.

Kleine schade?

Het kan gebeuren: je camper, caravan of vouwwagen heeft een paaltje gekust. Wees eerlijk en meld de schade bij de verhuurder. Dit valt onder de verzekering of gaat af van je eigen risico.

Brandstof tanken

Heb je afgesproken om de camper met volle brandstoftank terug te brengen? Zoek dan het dichtstbijzijnde tankstation in de buurt van de verhuurder. Zo lever je de camper ook daadwerkelijk met volle tank af.

Niets vergeten?

Een kastje, de garage, een luikje; allemaal ruimtes waar je tijdens de vakantie spullen opbergt. Vergeet daarom niet alles goed na te lopen, zodat je er thuis niet achterkomt dat in dat ene laatje toch nog die onmisbare oplader ligt.

maximumsnelheden op Europese snelwegen
maximumsnelheden op Europese snelwegen

Camper, caravan of vouwwagen huren: een samenvatting

Waar kan ik terecht voor het huren van een camper, caravan of vouwwagen?

Bij de (Bovag-)dealer, bij verhuurbedrijven en bij particulieren via platforms als Goboony en PaulCamper.

Waar moet ik op letten als ik een kampeermiddel wil huren?

Op best veel zaken! Bezit je het juiste rijbewijs, heb je genoeg rijervaring, hoe gaat een verhuurder om met schade, mag je een huisdier meenemen, rij je kilometervrij? In deze en veel meer zaken moet je je verdiepen als je een camper, caravan of vouwwagen gaat huren.

Wat moet ik doe bij het ophalen van een kampeermiddel?

Zorg dat je de juiste uitleg krijgt, controleer of brandstoftanks en gastanks vol zijn, loop een rondje om eventuele schade te registeren en maak daar melding van.

Zijn er aandachtspunten voor tijdens de reis?

Zeker! Zo is het belangrijk om de afmetingen van je kampeermiddel te weten. Dan kom je niet vast te zitten in een smal straatje of kop je een laag tunneltje. Denk er ook aan dat een caravan of vouwwagen kan uitzwenken tijdens het rijden.

Waar houd ik rekening mee bij het terugbrengen?

Breng je camper, caravan of vouwwagen schoon en netjes terug, zorg ook voor een lege watertanks en een dito toiletcassette. Check of je niets hebt laten liggen. Kleine schade? Meld die dan bij de verhuurder.

En vergeet niet...

Te genieten van een onvergetelijke vakantie! Ben je van plan een camper, caravan of vouwwagen te huren en wil je hier nóg meer over weten? Luister dan binnenkort naar de podcast van Jos en DW, die je vanaf a.s. dinsdag hier vindt.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 12 en 15 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…