friuli-venezia-giulia

Weg van het massatoerisme? 5x genieten in Friuli Venezia Giulia

Martine van Kuler

Wil je genieten van La dolce vita, maar heb je Toscane en de Noord-Italiaanse meren inmiddels wel gezien? Denk dan eens aan Friuli Venezia Giulia, een prachtige regio tussen de Alpen en de Adriatische zee die nog niet is overspoeld door massatoerisme. Bovendien zijn er leuke uitstapjes te maken.

Triëst

De hoofdstad van Friuli Venezia Giulia heeft een rijke geschiedenis. Het Piazza Unità d’Italia in het hart van de stad is een van de mooiste pleinen van Italië. Wandel vanaf het plein de Molo Audace-pier op. Deze loopt wel tweehonderd meter de zee in. Vanaf de pier kun je niet alleen het plein overzien, maar ook de indrukwekkende paleizen en de Grieks-orthodoxe kerk van San Nicolò aan het Canal Grande. In de verte zie je het witte silhouet van kasteel Miramare. Triëst staat ook bekend als dé koffiestad. Al sinds de 18e eeuw is de haven van Triëst een belangrijke vrijhaven voor de import van koffie, en het is nog steeds de drukste koffiehaven in de Middellandse Zee. Strijk neer op een terrasje en geniet van een ‘nero’, ‘gocciato’ of een ‘capo in b’.

Triëst
Triëst is de mooie hoofdstad van Friuli Venezia Giulia.
Triëst
Triëst is de mooie hoofdstad van Friuli Venezia Giulia.

Pordenone

De geschilderde stad, zo luidt de bijnaam van Pordenone. Dit vanwege de vele gebouwen met fresco’s die het historische centrum sieren. Pordenone is de geboorteplaats van de grote renaissanceschilder Giovanni Antonio de Sacchis. Zijn meesterwerken zijn te bewonderen in de Duomo di San Marco en in het prachtige Civic Art Museum. Ook als je minder geïnteresseerd bent ik kunst en cultuur is Pordenone een aanrader. In het knusse centrum barst het van de gezellige terrasjes en mooie winkels. En heb je even genoeg van de drukte? Maak dan een korte wandeling van het stadscentrum naar de rivier de Noncello, een oase van rust en stilte.

Fontanone di Goriuda

Voor natuurliefhebbers is een bezoek aan het Parco Naturale delle Prealpi Giulie met een oppervlakte van zo’n 100 m2 in de Julische Alpen een aanrader. Maak zeker een wandeling naar de Fontanone di Goriuda. De waterval is goed te bereiken vanaf Pian della Sega, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog een gebouw stond dat werd gebruikt als ziekenhuis. De ruïnes zijn nog steeds zichtbaar. Het wandelpad loopt door een prachtig beukenbos en bereikt de spectaculaire waterval in slechts een paar minuten.

strand Friuli Venezia Giulia
Friuli Venezia Giulia is ook een prima bestemming voor zonaanbidders.
strand Friuli Venezia Giulia
Friuli Venezia Giulia is ook een prima bestemming voor zonaanbidders.

Stranden

Ook zonaanbidders komen aan hun trekken in Friuli Venezia Giulia, want aan stranden geen gebrek in de regio. Lange zandstranden, lagunes en romantische baaitje, je vindt het allemaal aan de 130 kilometer lange Adriatische kust. Kies jij voor de bekende badplaatsen Grado en Lignano, strijk je neer op het zand in de baaien van Sistiana en Marina Julia of spreid je je handdoek in Barcola aan de Golf van Triëst?

Grotta Gigante
Daal af in de Grotta Gigante.
Grotta Gigante
Daal af in de Grotta Gigante.

Grotta Gigante

Grotta Gigante betekent grote grot, en die naam heeft de grot ten noorden van Triëst niet voor niets. De grot, ook bekend als Riesengrotte of Grotta di Brisciachi, is een van de grootste toegankelijke grotten ter wereld en is alleen daarom al een bezoekje waard. Daal af naar 101,10 meter, bewonder de 12 meter lange stalagmiet Ruggiero, vernoemd naar een van de ontdekkers van de grot, en waan je nietig in de gigantische ondergrondse kamer. In de grot hangt een constante temperatuur van 11 graden, dus neem een trui of vest mee bij je bezoek. Tickets reserveren kan via onderstaande button.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!