Genomineerden ANWB Camper van het Jaar 2023

Tromgeroffel… Dit zijn de winnaars van de Camper en Caravan van het Jaar 2025-verkiezing

Martine van Kuler

Op de eerste dag van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs is zojuist de modulaire buscamper van de jonge Nederlandse camperbouwer VAN-Jorn uit Groningen uitgeroepen tot ANWB/NKC Camper van het Jaar. De Tabbert Cazadora won de titel bij de caravans.

De bekendmaking van de Caravan en Camper van het Jaar, een initiatief van ANWB Kamperen, vindt traditiegetrouw plaats op de eerste dag van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs, dit jaar van 2 tot en met 6 oktober in Utrecht. Dit jaar is de verkiezing extra bijzonder, want voor de camperverkiezing hebben de ANWB en NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) de handen ineengeslagen en samen de ANWB/NKC Camper van het Jaar georganiseerd.

Maar wanneer maakt een camper of caravan nou kans op de prestigieuze titel? Eigenlijk is dat simpel: als een model voor het komende modeljaar, in dit geval dus 2025, nieuw of sterk vernieuwd is. Zowel een vak- als een publieksjury beoordeelt de campers en caravans op onder meer innovatie, bouwwijze, ontwerp van het in- en exterieur, afwerking, uitrusting, originaliteit en de prijs-kwaliteitverhouding.

ANWB/NKC Camper van het Jaar: VAN-Jorn modulaire buscamper

In de categorie campers was de jury het meest gecharmeerd van de Van-Jorn modulaire buscamper. Van-Jorn is een Nederlandse camperbouwer, die bestelbussen ombouwt met een modulair systeem. De andere genomineerden waren de Dreamer Cap Land, de Malibu Genius 641 LE en de Dethleffs Globebus Performance.

Dit zegt de jury:
“De modulaire bouwwijze van Van-Jorn zal menig kampeerder aanspreken, want door gebruik te maken van losse modules die uitwisselbaar zijn kan iedereen zelf zijn favoriete indeling kiezen. Dat is in de camperbouw uniek. De gepassioneerde, jonge makers hebben goed nagedacht over verschillende stijlen en smaken. Opvallend is de nieuw ontwikkelde badkamermodule met douche en toilet, in deze klasse zeer bijzonder. De materialen van hout en aluminium geven een duurzame uitstraling en de organische vormen zorgen voor een bijzonder ruimtelijk effect. De jury juicht dit Nederlands initiatief toe, omdat je als beginnende camperaar een grote verscheidenheid aan mogelijkheden hebt binnen een betaalbaar segment.”

Een VAN-Jorn interieur (ook voor eigen/gebruikte bussen) heeft een vanafprijs van 32.000 euro, inbouwen in bijvoorbeeld een nieuwe Peugeot Boxer kan vanaf 82.000 euro.

Van-Jorn Camper van het jaar 2025
Van-Jorn Camper van het jaar 2025

ANWB Caravan van het Jaar: Tabbert Cazadora

Bij de caravans gaat de titel naar de Tabbert Cazadora, die de Da Vinci-serie van de Duitse fabrikant vervangt. De Cazadora won het van de Knaus Sport en de Bürstner Averso.

Dit vindt de jury:
“De Tabbert Cazadora een zeer nette, met goede materialen afgewerkte caravan met een luxe uitstraling, een standaard zeer rijke uitrusting en een prima prijs-kwaliteitverhouding. De elegante buitenkant, het stalen Dyonic-chassis en de 10 centimeter extra ruimte biedende FoldXpand-achterwand met de moderne led-achterlichten, zijn daar het bewijs van. Handig is de service-box met watervulopening, aftapkranen, boiler en stroomaansluiting. Het interieur is zorgvuldig afgewerkt, waarbij gebruik is gemaakt van kwalitatief goede materialen, zoals strakke bovenkastjes met soft-close, automatische vergrendeling en trilvaste legplanken. De sfeer is warm door de luxe bekleding, de donkere houttinten en de wanden met ruitelementen. De geïntegreerde sfeerverlichting en de wand met fotolijstjes voor je vakantieherinneringen maken de ruimte lekker huiselijk.”

De Cazadora is er in zeven uitvoeringen en verkrijgbaar vanaf 27.890 euro.

Tabbert Cazadora Caravan van het jaar 2025
Tabbert Cazadora Caravan van het jaar 2025

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!