Blackcamp FREEda (XL) is de ideale metgezel voor fietsers

Martine van Kuler

De stoere lichte caravans voor actieve kampeerders schieten als paddenstoelen uit de grond. De ene nog robuuster dan de andere. Hoe val je dan nog op? Blackcamp uit Italië doet dat door zich vooral te richten op sportieve fietsers. De Blackcamp FREEda is een caravan waarin je je stalen ros eenvoudig kunt vervoeren.

De Blackcamp FREEda, gebouwd op een dubbelassige aanhanger met ALKO-onderstel, weegt standaard ​​750 kilo. Maar je kunt ook kiezen voor een zwaarder exemplaar, met een maximum van 1600 kilo. Hij is 3,40 meter lang en 2 meter hoog. De opbouw bestaat uit een gvk-paneelconstructie verlijmd met aluminium en staal. Opvallend aan de Italiaanse Blackcamp is het laadvolume, dat 4180 liter bedraagt. Er is ook een FREEda XL beschikbaar. Deze heeft een inhoud van maar liefst 4630 liter. Dit betekent dat er met gemak vier fietsen in passen.

Slapen in een daktent

Die fietsen vervoer je veilig door ze in een soort lade te plaatsen. Deze kun je aan de achterkant in en uit de caravan trekken. Je begrijpt dat een caravan vol fietsen weinig ruimte overlaat om te slapen. Dat doe je dan ook in een daktent naar keuze, die op de rails boven op de trailer komt te staan.

Omdat de binnenruimte beperkt is, leef je vooral buiten. Droog en in de schaduw zitten kan dankzij de opvallende halfronde luifel.

BLACKCAMP-FREEda-luifel
Onder de luifel zit je droog en in de schaduw.
BLACKCAMP-FREEda-luifel
Onder de luifel zit je droog en in de schaduw.

Uitschuifbare keuken

Het pronkstuk van de Blackcamp FREEda is wat ons betreft de uitschuifbare keuken. Deze is gemaakt van massief hout en voorzien van compressorkoelkast inclusief vriesgedeelte, een verswatertank en een afvalwatertank. Ook inbegrepen zijn een tweepitsgasfornuis en een spoelbak van emaille. Extra kasten en lades zijn optioneel.

BLACKCAMP-FREEda-keuken
BLACKCAMP-FREEda-keuken
BLACKCAMP-FREEda-daktent
BLACKCAMP-FREEda-daktent

Minimale basisuitrusting

Dat laatste is een nadeel aan de caravan, want veel is optioneel in de Blackcamp FREEda. Dat betekent dat je er nog niet bent als je de toch al niet geringe basisprijs van 23.900 euro (24.440 euro voor de XL) hebt neergeteld. Een daktent is bijvoorbeeld niet bij de prijs inbegrepen. Je kunt er wel een bijbestellen, maar dan ben je voor de goedkoopste variant ruim 3700 euro kwijt. Ook voor bijvoorbeeld de fietsenlade, extra meubilair, een luifel en buitendouche-aansluiting betaal je extra. De basisversie heeft een gelaccu van 95 Ah aan boord. Voor 1100 euro meer heb je ook een 100Ah lithium-ionaccu.

Wil je meer weten over de Blackcamp FREEda (XL) of ben je benieuwd hoe duur jouw ideale caravan uitvalt? Klik dan op onderstaande button en stel een FREEda naar jouw wensen samen. Je vindt er ook de dichtstbijzijnde dealers.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!