Frankrijk

Let op! Vanaf november grenscontroles in Frankrijk

Martine van Kuler

Reken op extra reistijd als je binnenkort naar of door Frankrijk reist. In navolging van Duitsland gaat ook de Franse overheid bij alle landsgrenzen controles uitvoeren. De grenscontroles in Frankrijk gaan 1 november 2024 van start en duren in ieder geval zes maanden.

De vrees voor aanslagen en het tegenhouden van mensen die zonder geldig visum het land binnenkomen zijn volgens de Franse premier Barnier de redenen voor de tijdelijke grenscontroles. Overigens is Frankrijk niet het enige Europese land dat extra grenscontroles uitvoert. In september is Duitsland hier al mee begonnen.

Reisadvies Frankrijk aangescherpt

Sinds maart van dit jaar geldt in Frankrijk voor terrorismedreiging alarmniveau 3 (het hoogste niveau). Dat betekent dat de Franse overheid de kans op een terroristische aanslag op dit moment inschat als ‘waarschijnlijk’. Vooral in de grotere steden. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor het land meteen van kleurcode groen naar geel. Dat betekent dat je er gewoon naartoe kunt reizen, maar dat er bepaalde veiligheidsrisico’s zijn. Daar komen nu dus de grenscontroles bij.

paspoort
paspoort

Gevolgen van de grenscontroles in Frankrijk

Reizigers dienen rekening te houden met wachttijden bij de grenzen. De langere reistijd geldt niet alleen voor automobilisten, maar ook voor mensen die met de trein of boot het land binnenkomen. Verder moet je een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart kunnen laten zien als je staande wordt gehouden. Een Nederlands rijbewijs geldt in Frankrijk niet als officieel identiteitsbewijs.

Hoeveel last je daadwerkelijk van de controles gaat hebben, zal moeten blijken. Het land heeft zes buurlanden en duizenden kilometers aan landsgrenzen. Of deze allemaal of alleen steekproefsgewijs gecontroleerd worden, is niet bekendgemaakt.

Kijk voor meer reisadviezen op de website van de Rijksoverheid.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!