Dieselpest campers

Het gevaar van dieselpest in campers: loop jij risico?

Marije Onderwaater

Dieselpest, het klinkt als iets waar je maar beter niets mee te maken kunt hebben. En dat klopt: dit probleem zorgt voor flinke schade. Dieselpest kan ook voorkomen bij campers. Of jij risico loopt én wat je ertegen kunt doen, lees je in dit artikel.

Wat is dieselpest?

Bacteriën, schimmels, gisten en andere micro-organismen kunnen zich in de brandstoftank nestelen. Het gevolg is een microbiële vervuiling van de dieselbrandstof met de klinkende naam dieselpest. Deze vervuiling komt bijvoorbeeld voor bij boten. Maar dieselpest kan ook een gevaar voor campers zijn.

Hoe ontstaat dieselpest?

De huidige diesel is vatbaarder voor de dieselpest dan de diesel van zo’n tien jaar geleden. Dit komt door het percentage biodiesel dat in de brandstof zit. De Europese Unie heeft hiervoor sinds 2009 verplichte doelstellingen die voorschrijven dat alle dieselbrandstoffen die binnen de EU worden verkocht, ook 7% biodiesel moeten bevatten. Deze mix van fossiele diesel en biodiesel heet B7, genoemd naar het percentage. Met deze regel wil de EU de CO₂-uitstoot verlagen.

Slijmerige substantie

Er is alleen een nadeel: biodiesel is een mengsel van plantaardige of dierlijke oliën en dat is precies de mix waar bacteriën en hun vrienden lekker op gedijen. Komen ze ook nog in aanraking met water in de brandstoftank, wat er door condensatie zomaar in kan zitten, dan gaan ze zich ontwikkelen. Al die micro-organismen bij elkaar kunnen groeien en een slijmerige substantie vormen. Deze substantie kan in leidingen en filters terechtkomen, ze verstoppen en uiteindelijk leiden tot brandstofproblemen of zelfs een defecte motor.

Dieselpest campers risico
Dieselpest campers risico

Dieselpest bij campers: het risico

Personenauto’s staan over het algemeen niet lang stil. De micro-organismen hebben tijd nodig om zich in een dieseltank te ontwikkelen en bij een personenauto krijgen ze die tijd meestal niet. Dat is anders bij campers, die soms een heel seizoen in de winterstalling staan. Als een camper langdurig stilstaat, hebben micro-organismen volop de tijd om tot wasdom te komen. Zeker wanneer de tank halfvol is en zich op het oppervlak van de diesel een condenslaag vormt. Precies deze grens is een uitstekende voedingsbodem voor de bacteriën, schimmels, gisten en hun vrienden. Zij kunnen hierdoor samen die slijmerige massa vormen en voor brandstof- en motorproblemen zorgen. Dieselpest bij campers is dus vooral een gevaar wanneer kampeerauto’s langere tijd stilstaan én de tank niet helemaal is afgevuld.

Dieselpest: hoe kun je dit voorkomen?

Staat jouw camper regelmatig voor langere tijd stil en wil je geen risico op dieselpest lopen? Neem deze tips dan ter harte:

Voeg additieven toe: er zijn additieven om de ontwikkeling van micro-organismen in de tank tegen te gaan. Let op, hier heb je niets meer aan als de dieselpest eenmaal heeft toegeslagen. Zorg dus dat je dit toedient vóórdat je camper lange tijd stilstaat.

Zorg voor verse diesel: vooral de diesel die lang in de tank stilstaat is vatbaar voor dieselpest. Dit kun je voorkomen door de diesel regelmatig te verversen. Houd een maximum van zes maanden aan. Extra tip: tank een synthetische diesel, zoals HVO/HVO100 of XTL, die niet gevoelig is voor bacteriegroei.

Voorkom condensatie: het water in de brandstoftank zorgt ervoor dat micro-organismen goed kunnen gedijen. Wil je dit voorkomen, zorg dan dat je de tank helemaal afvult zodat er eigenlijk geen ruimte is voor condensatie.

Toch dieselpest?

Ben je tóch het slachtoffer van dieselpest? Dan kan je het beste een bezoek aan de garage brengen. De brandstoftank heeft namelijk een grondige reiniging nodig, waarvoor het besmette diesel eerst moet worden afgevoerd. In theorie kun je dit zelf doen, maar om zeker te weten dat het reinigen goed en veilig gebeurt, ben je bij een professioneel bedrijf het beste af.

Dieselpest
Dieselpest

Vijf vragen over dieselpest bij campers

Wat is dieselpest?

Een microbiële vervuiling van de dieselbrandstof in de brandstoftank, ontstaan door bacteriën, schimmels, gisten en andere micro-organismen.

Hoe ontstaat dieselpest?

Dieselpest ontstaat als micro-organismen in de brandstof in aanraking komen met water, bijvoorbeeld door condensatie. Samen vormen ze een slijmerige substantie die in leidingen en filters terecht kan komen. Die verstoppen hierdoor, wat uiteindelijk kan leiden tot brandstofproblemen of een defecte motor.

Lopen campers risico op dieselpest?

Alleen campers die lange tijd stil staan. Micro-organismen hebben namelijk tijd nodig om zich in een dieseltank te ontwikkelen. Dit kan vooral gebeuren wanneer een tank halfvol is en zich op het oppervlak van de diesel een condenslaag vormt die als voedingsbodem voor dieselpest kan dienen.

Hoe kun je dieselpest voorkomen?

Voeg additieven toe om de ontwikkeling van micro-organismen tegen te gaan, ververs de diesel op tijd en houd daarbij een maximum van zes maanden aan, en voorkom condensatie door de tank helemaal af te vullen.

Wat moet je doen als je tóch dieselpest in de camper hebt?

Ga dan langs bij de garage voor een grondige reiniging van de brandstoftank.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 12 en 15 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…