Twee compacte caravans: Kip Shelter vs Swift Basecamp

Martine van Kuler

Ben je op zoek naar een sportieve en compacte caravan die van alle gemakken is voorzien? Twee caravans die aan deze eisen voldoen zijn de Swift Basecamp en de Kip Shelter. Maar wat zijn de verschillen én de overeenkomsten tussen beide caravans? Tijd voor een kennismaking.

Camping

Sta je iedere zomer met je gezin een paar weken op één camping? Dan is een compacte caravan waarschijnlijk niets voor jou. Zowel de Swift Basecamp als de Kip Shelter is bij uitstek geschikt voor kampeerders die houden van eenvoud, rondtrekken en het buitenleven. Voor mensen die eigenlijk het liefst met een tent op vakantie gaan, maar toch iets meer comfort willen.

Kip Shelter is een lichtgewicht uit Nederland

Met zijn lengte van 4,53 meter en breedte van 1,83 meter mogen we de Kip Shelter met recht een compacte caravan noemen. Dankzij het hefdak heb je een stahoogte van 1,98 meter. En licht is hij met zijn 560 kilo ook. Volgens de fabrikant is de kleine caravan groot van binnen en dat is niet gelogen. Elke centimeter is optimaal benut.

Opvallend in de Kip Shelter is de hoeveelheid opbergruimte. Hoe compact de caravan ook is, in de bovenkastjes en onder de banken kun je heel wat bagage kwijt. Die banken kun je eenvoudig ombouwen tot een bed van 1,70 bij 2,0 meter. In menig grote caravan is de slaapplaats niet zo riant. Een badkamer paste er niet meer in, maar in het kastje bij de ingang past wél een Porta potti. Pluspunt: de Shelter is de eerste caravan met een energielabel. Hier lees je daar meer over.

Op avontuur met de Kip Shelter Offroad. (Foto: Kip Caravans)
Op avontuur met de Kip Shelter Offroad. (Foto: Kip Caravans)

Kip Shelter Basic, Plus of Offroad?

De Kip Shelter is er in drie modellen. De Basic heeft geen keukenblok, maar de Plus en de Offroad zijn voorzien van een tweepitsgasstel, een wasbak en een koelkast. Handig is dat de keuken zowel binnen als buiten kan worden aangesloten.

Als optie kun je alle drie de modellen uitbreiden met een sportpakket. Ben je een fervent fietser? Kies dan voor het fietspakket. De extra brede toegangsdeur maakt dat je je tweewieler eenvoudig in je caravan zet. Een fietsstandaard, verbindingsstang en bevestigingspunten in de vloer zorgen dat je je fiets prima kunt vervoeren. Voor motormuizen die niet met alleen de motor op vakantie willen, maar wel lekker willen toeren, is er het motorpakket. Hiermee kun je je voertuig makkelijk naar binnen rijden en veilig bevestigen. Tot slot is er het surf & kite-pakket. Dit bestaat onder meer uit rails om je surfboards in te leggen.

Enthousiast geworden over de Kip Shelter? Begrijpen we! Maar er is nog een compacte caravan die heel geschikt is voor de sportieve kampeerder: de Swift Basecamp.

Swift Basecamp: Britse avonturier

Net als de Nederlandse Kip Shelter richt de Britse Swift Basecamp zich op avontuurlijke, sportieve kampeerders die niet lang op één plek blijven. Ook de Basecamp is een compacte caravan. Met zijn lengte van 5,1 en breedte van 2,28 meter en gewicht van 891 kilo is hij net iets groter en zwaarder dan de Shelter. De Basecamp is standaard voorzien van een keukenblok. Sterker nog, de caravan heeft zelfs een grill en een oven. Ook heeft de Basecamp een badkamer met douche en toilet. Het tweepersoonsbed van de Basecamp is met 1,98 bij 1,83 meter royaal.

Zoals de naam al doet vermoeden heeft de Swift Basecamp 4 vier slaapplaatsen.
Zoals de naam al doet vermoeden heeft de Swift Basecamp 4 vier slaapplaatsen.

Compacte caravan met vier slaapplaatsen

De Basecamp 2 is prima geschikt voor koppels. Maar er zijn natuurlijk ook gezinnen die van avontuurlijk kamperen houden. Daarom kwam Swift met de Basecamp 4. Deze is een halve meter langer dan zijn kleinere broertje. De keuken is opgeschoven naar het midden en achterin is een kleine zithoek gemaakt. Deze is om te bouwen tot een stapelbed dat je kunt afscheiden door middel van een gordijn. Handig én leuk voor de kids.

Proost! Op de Basecamp 2.
Proost! Op de Basecamp 2.

Kip Shelter en Swift Basecamp: caravans voor wie op de kleintjes let

Al met al richten zowel Basecamp als Shelter zich op avontuurlijke kampeerders. Wil je geen concessies doen aan luxe, dan zul je blijer worden van de Basecamp met zijn badkamer en keuken. De Shelter daarentegen is geschikter voor sportievelingen die alleen in hun reispaleis slapen. De prijs is daar ook naar. De Basic Shelter is er vanaf 12.950 euro. Voor de Plus betaal je vierduizend euro en de Offroad kost 17.650 euro. Wil je meer weten over de Kip Shelter? Kijk dan hier. De Basecamp is wat prijziger. Voor de 2 moet je een dikke 22.000 euro neertellen. De 4 kost ruim 24.000 euro. Meer informatie over de beiden uitvoeringen vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!