Verkoop campers caravans 2024

200.000ste camperregistratie in aantocht én de caravan is hot!

Marije Onderwaater

Mooie cijfers van de Kampeer en Caravan Industrie (KCI) en de BOVAG; de brancheorganisaties laten weten dat in de eerste drie kwartalen van 2024 meer campers en caravans zijn verkocht dan vorig jaar in dezelfde periode.

Teller loopt door

Bijna 200.000 campers en meer dan 420.000 caravans telt Nederland. En de teller blijft doorlopen, want de verkoop van campers en caravans zit al een tijdje in de lift. De camper is al een tijdje booming, maar ook de caravan is ontzettend populair.

Opvallende stijging caravanverkoop

De stijging van het aantal nieuwe caravans in Nederland is opvallend in vergelijking met de caravanverkoop in Europa. De Europese cijfers over het eerste half jaar laten namelijk een daling van 5,8% zien. In Nederland is daar niets van te merken; hier gaan juist steeds meer nieuwe caravans over de toonbank. Van januari tot en met september verlieten 6.106 exemplaren de showroom. In dezelfde periode van vorig jaar waren dat er 5.707, een stijging van 7% dus.

Revival van de caravan

KCI-voorzitter Leo Diepemaat ziet een verklaring in het feit dat Nederland – ondanks de toenemende populariteit van de camper – van oudsher een caravanland is. “Jarenlang daalde het aantal caravans echter geleidelijk, maar tijdens de coronaperiode kwam die terugloop tot een halt. Sindsdien zien we het totale aantal caravans juist weer stijgen, tot nu ruim 420.000 stuks. De caravan is in Nederland bezig aan een revival.”

Niet meer afgedankt

Rolf Reinders, voorzitter van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven: “Voor corona werden oudere caravans per definitie afgedankt en geëxporteerd. Inmiddels is de interesse in kamperen zo groot dat caravans in alle soorten en maten voorzien in de behoefte van een keur aan doelgroepen. Zo zien we steeds meer jonge stellen en gezinnen die er met de caravan op uit trekken.”

ANWB Caravan van het jaar 2025
ANWB Caravan van het jaar 2025

Registratie 200.000ste camper

De registratie van nieuwe campers in de periode januari tot en met september 2024 steeg met nagenoeg 12,5 % ten opzichte van de eerste drie kwartalen van vorig jaar, namelijk van 1.949 tot 2.191 exemplaren. Binnenkort vindt in Nederland zelfs de registratie van de 200.000ste camper plaats.

Ook meer campers in Europa

Kijkend naar Europese cijfers is deze stijging minder opvallend. In Europa is de verkoop van campers in de eerste zes maanden van 2024 namelijk met 9,4% gestegen.

Verkoop campers caravans
Verkoop campers caravans

Kampeer en Caravan Jaarbeurs 2024

De KCI en de BOVAG presenteren de cijfers op de vooravond van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs 2024, die morgen van start gaat. De beurs duurt tot en met zondag 6 oktober.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…