Martine van Kuler
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Veel bekende Nederlanders wonen in het Gooi. En dat is vast niet alleen omdat het zo lekker centraal ligt. Maar welke plaatsen liggen er in het Gooi en wat valt er te beleven? Campingtrend maakt een rondje door het Gooi.
Hilversum is dé mediastad van Nederland en heeft dan ook de bijnaam Hillywood. Op het Hilversumse Media Park zijn talloze (inter)nationale mediabedrijven gevestigd, waaronder NOS, RTL, NEP, EMG en ITV. Dagelijks werken er op het Media Park ca. 6.000 mensen bij de meer dan 100 verschillende mediabedrijven. Dit is dan ook de reden dat zich in het Gooi zoveel bekende televisiepersoonlijkheden hebben gevestigd. Bezoek je Hilversum, breng dan zeker een bezoek aan het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. In dit museum reis je door de geschiedenis van de media. Leuk voor jong en oud.
In Hilversum vind je ook veel gebouwen van architect Willem Dudok, waarvan het Raadhuis het bekendste is. De 9 kilometer lange Dudok wandelroute neemt je mee langs zijn mooiste bouwwerken. Uitblazen doe je daarna natuurlijk in Foodhall Mout. Je kunt hier genieten van internationale streetfood en Gooise biertjes.
Van oudsher is Laren een boerendorp, maar tegenwoordig vind je er dure winkels en grote huizen en zie je de ene na de andere Porsche voorbij rijden. Strijk in de zomermaanden neer bij de poffertjeskraam op de Brink en verwonder je van al het oude en nieuwe geld om je heen. Nog meer zien en gezien worden? Kies dan voor Café ’t Bonte Paard.
Naast alle luxe is Laren ook een kunstenaarsdorp. Een bezoek aan het Singer museum mag je dan ook niet overslaan. Singer Laren bestaat uit een museum, theater en beeldentuin. In het museum zijn wisselende tentoonstellingen te zien. Ben je een liefhebber van Mondriaan? Hij woonde in het mondaine Laren en je kunt er een heuse Mondriaanroute lopen.
Ben jij niet zo van de kunst en kitsch en kan ook alle luxe je gestolen worden? Geniet van dan van Zuiderheide. In deze tijd van het jaar staat hij prachtig in bloei en met een beetje geluk (of pech) spot je er zelfs een wolf. Na een lekkere wandeling wacht je een versnapering bij theehuis ’t Bluk.
Net als Laren is Blaricum een van de rijkste gemeenten van het land, maar doet haar agrarische geschiedenis nog altijd eer aan. De oude boerderijen in het dorpshart herinneren aan vroeger tijden, de villa’s eromheen wijzen op een rijke historie.
Blaricum heeft ook schaapskooi. Iedere zondagmiddag kun je er een kijkje nemen. Leuk voor de kinderen. Ben je er op een andere dag, dan heb je grote kans dat je de schapen ergens op de Blaricummerheide tegenkomt. Hier vind je meteen de hoogste plek van het Gooi: de Tafelberg.
Vergeet niet jezelf te trakteren op een ijsco van de Blaricumse IJssalon De Hoop, al sinds jaar en dag een begrip in de regio. Liever iets eten of drinken? Café Moeke Spijkstra is the place to be.
Bussum is niet de bekendste plaats in het Gooi, maar toch heeft ook dit dorp een rijke geschiedenis. Zo ligt in de Bussumse studio Irene de oorsprong van de Nederlandse televisie. Anno 2023 herinnert weinig meer aan deze tijd. De grote trekpleister van het dorp is tegenwoordig de Bussumerheide. Samen met de aangrenzende Westerheide is dit het grootste heideveld van het Gooi. Tijdens de Olympische Spelen van 1928 lag er een paardenrenbaan op de Bussumerheide en de contouren zijn hier en daar nog zichtbaar.
Over de Bussumerheide kun je uren wandelen en de kans dat je reeën sport is razend groot. Een aanrader is café-restaurant Heidezicht. De appeltaart is er heerlijk, het uitzicht vanaf het terras waanzinnig mooi en in de aangrenzende speeltuin kunnen kinderen zich urenlang vermaken. Niet voor niets strijken hier regelmatig bekende Nederlanders met hun kroost neer.
Een bezoek aan het Gooi is niet bekend zonder een wandeling door vestingstadje Naarden. Het is de oudste stad van het Gooi en maakt deel uit van de Hollandse Waterlinies. In het Nederlands Vestingmuseum ontdek je meer over de geschiedenis van Naarden. Het museum is gevestigd op bastion Turfpoort, een van de zes bastions waar de vestingstad haar typerende stervorm aan ontleent. Deze erfgoedlocatie uit de 17e eeuw bevindt zich nog grotendeels in haar oorspronkelijke staat en geeft een goed inzicht hoe de vesting functioneerde als verdedigingswerk. Op het buitenterrein kun je rondlopen in een parkachtige omgeving en genieten van het fraaie uitzicht over de vestingwerken. In de kazematten zijn de exposities van het museum te bekijken.
In de dorpskern vind je de imposante Grote of Sint Vituskerk. Boek een rondleiding en klim naar de top van de kerktoren of check de UITagenda, want er zijn regelmatig concerten, tentoonstellingen en beurzen in de kerk. De opvoering van de Matthäus Passion in de Grote Kerk Naarden is al ruim 100 jaar een traditie. Ook het tegenover geleden stadhuis is mooi. Het stamt uit 1601 en is een typisch voorbeeld van Hollandse Renaissancebouw.
Ook in Naarden kun je genieten van de natuur. Vlak bij ligt het Naardermeer, dat het eerste natuurmonument van Nederland is. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!