Zonnebrand

Dag van de zonnebrand – Vergeet niet te smeren!

Martine van der Klauw

Het is de Dag van de zonnebrand. Genieten van de zon is prima, mits je je goed insmeert met zonnebrandcrème. En juist daarover bestaan nog steeds veel misverstanden. We helpen ze graag uit de wereld.

Uren bakken in de zon was vroeger hartstikke normaal. Alles voor dat mooie bruine kleurtje. Berouw komt na de zonde, want het aantal mensen met huidkanker stijgt zorgwekkend snel. Inmiddels weten we meer over de gevaren van de zon en smeren de meeste mensen zich gelukkig in met zonnebrandcrème. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een zonnebrandcrème koopt? Hoe vaak moet je smeren en hoe zit het ook alweer met die beschermingsfactoren?

Zonnebrandcrème met beschermingsfactoren

Op iedere verpakking zie je de letters SPF, UVB en – als het een goede zonnebrandcrème is – UVA terug. UV is de ultraviolette straling die van de zon afkomstig is. De A staat voor Aging, het deel van die straling dat zorgt voor huidveroudering. De B betekent Burning, ofwel verbranden. SPF is de afkorting van Sun Protection Factor. Deze geeft aan hoeveel uv-B-straling de zonnebrandcrème kan absorberen of reflecteren.

De SPF-factor geeft aan hoe lang de zonnebrandcrème bescherming biedt tegen uv-stralen. Verbrand je normaal na 10 minuten, dan gebeurt dit met factor 30 pas na 10 x 30 = 300 minuten. In theorie tenminste, want of dit echt zo is, hangt ook nog af van de hoeveelheid zonlicht waaraan de huid kan worden blootgesteld. En die wordt dan weer bepaald door bijvoorbeeld de uv-index, het tijdstip van de dag en de plek op aarde. Dus zeggen dat je met een SPF 30 dertig keer langer kunt zonnen is te kort door de bocht.

Zonnebrand
Ouch.
Zonnebrand
Ouch.

Ook met factor 50 word je bruin

Nu we meer weten over de betekenis van de beschermingsfactoren en het verschil tussen UVA en UVB is het tijd de juiste beschermingsfactor te kiezen. De vrouwen van de Campingtrend-redactie smeren het hele jaar door zonnebrandcrème op hun snoet, weer of geen weer. In de winter volstaat factor 15, maar in de zomer smeren we altijd met factor 30 of hoger. En dan hebben we heus nog wel dat mooie bruine kleurtje. Dat je met factor 50 niet bruin wordt is dus een misverstand. De huid wordt wél bruin, maar verbrandt minder snel. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.

Hoe vaak moet je je insmeren met zonnebrandcrème?

Is één keer per dag insmeren genoeg? We helpen je maar meteen uit de droom, want het antwoord daarop is nee. Je kunt nog zo’n hoge beschermingsfactor aanbrengen, toch zul je je meerdere keren per dag moeten insmeren. Geen enkele zonnebrandcrème behoudt zijn werking de hele dag. Hoe vaak je moet smeren is echter voor iedereen anders. Welk huidtype heb je, wat is kracht van de zon en wat ben je aan het doen? Na zwemmen, zweten of afdrogen is opnieuw insmeren nodig. En buiten dat is het sowieso verstandig het iedere twee uur opnieuw aan te brengen. En ga dan niet voor een laagje, maar voor een laag.

Gebruik zeven theelepels per keer

Wij Nederlanders staan bekend als een zuunig volkje. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat we te weinig zonnebrandcrème gebruiken. Gebruik minimaal zeven theelepels per smeersessie: één theelepel crème voor gezicht en hals, twee voor armen en schouders, twee voor borst, buik en rug en twee voor benen en voeten.

Er gaat dus een flinke hoeveelheid zonnebrandcrème doorheen. Heb jij nog een fles zonnebrand van vorige zomer in de kast staan en wil je die gaan gebruiken? Doe dit dan alleen als de verpakking nog niet is geopend. Als de zonnebrand is aangebroken kun je hem maar beter weggooien en nieuwe kopen. Zonnebrand is namelijk niet eindeloos houdbaar. Na opening is het tot 12 maanden te gebruiken. Sowieso loopt de beschermingsfactor terug als de fles of tube eenmaal is geopend. Ook de temperatuur is van invloed op de werking. Laat het daarom niet in de volle zon staan.

zonnebrandcrème verbrand
zonnebrandcrème verbrand

Smeren, smeren, smeren

Wij weten wat ons te doen staat: smeren, smeren, smeren. Na het lezen van dit artikel denk jij er hopelijk ook zo over. Voor de zekerheid zetten we de belangrijkste weetjes over zonnebrandcrème nog even voor je op een rij.

Wat betekenen SPF, UVA en UVB?

UV is de ultraviolette straling die van de zon afkomstig is. De A staat voor Aging, het deel van die straling dat zorgt voor huidveroudering. De B betekent Burning, ofwel verbranden. SPF is de afkorting van Sun Protection Factor. Deze geeft aan hoeveel uv-B-straling de zonnebrandcrème kan absorberen of reflecteren. De SPF-factor geeft aan hoe lang de zonnebrandcrème bescherming biedt tegen uv-stralen.

Hoe vaak moet je op een dag smeren met zonnebrandcrème?

Je kunt nog zo’n hoge beschermingsfactor aanbrengen, maar dan nog zul je je meerdere keren per dag moeten insmeren, bij voorkeur iedere twee uur en na het zwemmen en afdrogen.

Hoeveel zonnebrandcrème moet je gebruiken?

Gebruik minimaal zeven theelepels per smeersessie: één theelepel crème voor gezicht en hals, twee voor armen en schouders, twee voor borst, buik en rug en twee voor benen en voeten.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van der Klauw

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!