Getest: Drie 4G internet routers voor de caravan of camper

Jos Mark

In deze gebruikerstest kijken we naar drie 4G internet routers die momenteel in Nederland te koop zijn: de Maxview Roam, de Travel Vision 4G wifi connect en de Oyster Connect van Ten Haaft. We letten op het gebruiksgemak en de resultaten van een speedtest op 4G.

4G internet routers online zonder zorgen

Een 4G internet router zorgt ervoor dat je online kunt gaan via het LTE 4G netwerk van je mobiele provider. Internet is steeds belangrijker in ons leven. Voor het contact met de kinderen en kleinkinderen, voor de spelletjes op de achterbank en om bijvoorbeeld onderweg te Netflixen of gewoon televisie kijken natuurlijk. Je moet voor die diensten altijd rekening houden met je datagebruik, zeker als je in het buitenland ben. Daar hebben wij overigens een simkaart voor die  in heel Europa onbeperkt internet levert. Dat kun je in dit artikel lezen.
Wat je altijd nodig hebt is een stabiele internetverbinding. Wij kijken of je die met de apparaten uit deze test kunt opbouwen.

maxview roam 4g router
maxview roam 4g router

Maxview Roam

Prijs zomer 2022: 399 euro

De Maxview Roam is de voordeligste uit onze test én het meest compact. Eigenlijk vind ik de vormfactor van dit apparaat het meest tot mijn verbeelding spreken. Een klein kastje waarin de techniek is verborgen met daarop een wifi-antenne. Via twee korte kabels die aan de antenne zitten kun je het kastje aansluiten op de router. Wil je meer afstand, dan moet je verlengkabels bij bestellen. Dat is overigens wel een nadeel. Connectoren zorgen voor een overgang en dat betekent weerstand en verlies van signaal. Of je dat merkt, is de vraag. De router is een Teltonika RUT 240 met een stukje Maxview-branding.
Maxview is de enige van deze drie die een app gebruikt die je op een smartphone moet installeren. Eenmaal ingeschakeld is er een stap-voor-stap-handleiding die je door het eerste deel van het in bedrijf stellen helpt. Dat gaat allemaal vrij makkelijk. De app is duidelijk en als je een beetje weet wat je aan het doen bent, kun je er soepel doorheen.
De app is echter niet heel snel en is soms niet verbonden zonder dat je dat ziet. Als er iets in de router moet worden aangepast houdt dat meestal in dat de router gaat herstarten en dat duurt behoorlijk lang. Omschakelen van gsm naar wifi bijvoorbeeld lukt regelmatig niet omdat de handeling niet wordt uitgevoerd. Dan moet je de router rebooten en daarna wil het dan meestal wel lukken. De simkaart van je gsm-verbinding gaat in de router die binnen wordt gemonteerd. Fijn is dat Maxview passe-partouts voor verschillende soorten simkaarten meestuurt. Zo past je simkaart altijd in het daarvoor bestemde laatje. Verschillende ledjes geven aan dat het apparaat iets aan het doen is en wat de signaalsterkte is. Op een aantal plaatsen in Nederland en Italië kwam ik nooit boven de drie streepjes. Het apparaat verbindt op het 4G-netwerk als dat aanwezig is.
Als je de router eenmaal hebt ingesteld, is de wifi-verbinding redelijk. Je kunt alleen verbinden op het tragere 2.4 GHz netwerk. 5 GHz is niet beschikbaar. Op de plaats waar wij stonden konden we geen speedtest op het campingnetwerk voor elkaar krijgen, maar wel op het gsm-netwerk. De resultaten zie je later in een overzicht. De Maxview heeft alleen de gsm-antenne op het dak, de wifi-antenne zit dus in de camper of caravan op het kastje. Dat is een nadeel als je wat verder van de wifi-mast van de camping staat. Je kunt dan waarschijnlijk moeilijker of zelfs helemaal niet verbinden.

Overigens geeft Maxview aan dat deze set 5G ready is. Dat is eigenlijk niet waar. Alleen de antenne is geschikt voor 5G. De router is dat niet. Met een 2,4 GHz wifi verbinding geeft 5G internet je geen voordelen qua snelheid. Het is wat mij betreft op het randje qua marketing.

Je kunt de Maxview Roam o.a. hier aanschaffen.

Travel Vision 4G wifi connect
Travel Vision 4G wifi connect

Travel Vision 4G wifi connect

Prijs zomer 2022: 795 euro

Dit apparaat van het Nederlandse Travel Vision volgt een andere filosofie. De 4G wifi connect ziet er overigens veel meer uit als een apparaat voor thuis. De vormgeving is wat gewoner. Maar liefst vier kabels verbinden de gestroomlijnde antenne met de router. Twee voor wifi en twee voor LTE (4G). Bij Travel Vision bevinden alle antennes zich buiten op het dak. Dat moet helpen de verbindingen zo stabiel mogelijk te maken. Een caravan of camper met aluminium wanden werkt als een kooi van Faraday die alle radiosignalen afschermt. Zit je binnen, dan zorgen de ramen voor de gaten waardoor je met een externe bron kunt verbinden. Je kunt je voorstellen dat dit verre van ideaal is. Dat heeft Travel Vision dus opgelost. Qua mobiele verbindingen zit ook hier de simkaart in de router binnen. Je zal misschien zeggen dat je dan binnen bent afgeschermd van het wifi-signaal dat buiten wordt verspreid, maar dat is zo dichtbij dat het minder effect heeft, het komt er dus prima door.
De wifi van de Travel Vision werkt op 2,4 GHz en 5 GHz en is daardoor behoorlijk snel qua wifi aan de gebruikerskant. Qua mobiele verbinding zit deze router net als de andere twee op 4G als dat aanwezig is. De 4G wifi connect maakt voor de instellingen gebruik van een interne website in de router. Hier geen app gelukkig, want doordat je direct in de router zit, merk je veel sneller wat er gebeurt en is de communicatie directer. Verbinden met het LTE-netwerk gaat soepel met de kaart van T-Mobile die ik in Nederland gebruik. In Italië kreeg ik het niet voor elkaar om met de Vodafone.de simkaart die in van internet in Europe gebruik, online te komen. Ik heb daarover natuurlijk met de leverancier gebeld die aangaf het probleem niet te herkennen en de technische dienst beschikbaar had om te ondersteunen als ik terug zou zijn in Nederland. Dat heb ik niet verder uitgezocht, maar inmiddels hoor ik dat meer mensen daar problemen mee hebben. Daar zal vast een update voor volgen. Qua opstarten is de Travel Vision merkbaar sneller dan de Maxview en zodra je bent verbonden met het wifi-netwerk kun je de router instellen en bedienen. Je kunt soepel schakelen tussen wifi en mobiel zonder dat de router moet rebooten en dat is wel zo fijn. Inloggen op een campingnetwerk ging in Italië ook niet lekker, maar hier in Nederland had ik er geen enkel probleem mee. De router is in staat om de camping netwerkportal netjes door te geven, maar het hangt er kennelijk wel vanaf hoe dat in dat specifieke netwerk geregeld is.
Omdat ieder voordeel ook een nadeel heeft: door de vier antennes die in de dome op het dak zitten, lopen er ook vier kabels van de router naar het dak. Die hebben een vaste lengte en het wordt niet geadviseerd daaraan te rommelen als je niet de spullen hebt om er weer goede stekkers aan te zetten. Die kabels moeten dus ergens blijven en dat lijkt een beetje lastig.

Je kunt de Travelvision 4G wifi connect o.a. hier aanschaffen.

Oyster Connect

Prijs zomer 2022: 955 euro

De laatste in deze test is de Oyster Connect, dit is een eigen ontwikkeling van Oyster die weer een andere route kiest dan de eerdergenoemde apparaten. Oyster geeft de meeste waarde aan het mobiele deel. De router bevindt zich daarvoor in de dome die op het dak is geplaatst. Groot voordeel volgens Oyster: de LTE antennes bevinden zich dicht bij het radiogedeelte van de LTE module waardoor je bij een zwakker mobiel signaal sneller een stabiele verbinding moet kunnen opbouwen. Die theorie klinkt logisch en wordt door eigen cijfers van Oyster ondersteund. Gevolg van deze keuze is dat ook de simkaart op het dak in de router zit. Dat is minder handig als je in het buitenland goedkope kaartjes wilt kopen. Overigens hoef je geen monteur te zijn om die kaart te wisselen, de antenne zit met vier schroeven op een voetplaat gemonteerd en die haal je er dus zo vanaf. Je moet er alleen wel bij kunnen.
Het wifi-deel zit binnen, geen externe antenne hier. De verbinding tussen dit kastje een de router op het dak loopt via een soort UTP verbinding met en eigen speciale kabel. Ook de Oyster start lekker vlot op en je kunt al snel verbinden met de router, waarna je ook in dit geval een interne website kan benaderen voor de instellingen. En dan loop je tegen iets aan dat je in een dergelijk apparaat niet verwacht. Die website is namelijk niet geschikt voor een mobiele telefoon. Hij is niet responsive en dat is in mijn ogen toch echt wel een misser. Natuurlijk lukt het wel om de instellingen te maken en de router laat zelfs zien waar hij mee bezig is. Dat is allemaal echt fraai, maar wel een beetje technisch. Het geeft mij een geruster gevoel als ik zie dat mijn acties gevolgen hebben. Ik moet dan alleen wel de hele tijd die website heen en weer schuiven over het scherm van mijn telefoon.

Het schakelen tussen wifi en mobiel is hier iets onduidelijker, maar dat zal ook aan de gewenning liggen, schat ik. Ik zie niet direct omschakelen. Maar zodra hij is omgeschakeld, zie ik wel een hele lange lijst met wifi accesspunten die ik in geen enkele andere router heb gezien. Daarmee lijkt het dat deze router zijn wifi-ontvangst echt prima voor elkaar heeft. De gevoeligheid is blijkbaar hoog en de kans dat je een geschikt netwerk vindt is daardoor groter.
Het verbinden met het netwerk van mijn keuze is wat onduidelijk. Maar ook hier helpt uiteindelijk die live weergave van de activiteit, daar zie je dat hij aan het verbinden is en dat hij een IP-adres krijgt. Dan zie je dat hij verbonden is en opent het captive portal van de camping. Dat portal was op onze testlocatie niet snel genoeg waardoor het niet direct goed ging.
Door de gescheiden onderdelen in de antenne en in de camper werk je binnen alleen met een 12 volt-aansluiting en die UTP kabel. Dat is denk ik makkelijker verwerken dan twee of vier harde antennekabels. Dat spreekt in het voordeel van deze Oyster.

Je kunt de Oyster Connect o.a. hier aanschaffen.

De speedtest

Dan hebben we even wat snelheidtesten gedaan. Zoals gezegd kon ik over het campingnetwerk niet speedtesten. Dat is jammer, want het is voor mij de enige manier om iets van het wifi-deel te vinden. Op mobiel ziet het er zo uit:

Nummer 3
De Maxview, hiermee haalde ik een maximale downloadsnelheid van ca. 13 megabit per seconde. De upload was daarbij 6,92 megabit.

Nummer 2
De Oyster, deze haalde een downloadsnelheid van 29 megabit en een uploadsnelheid van 13,6 mbit.

Nummer 1
De Travel vision 4G wifi connect, qua snelheid. Deze haalt 64,7 down en 11,1 up.

Kanttekening: deze tests zijn niet allemaal op hetzelfde moment uitgevoerd. Dat wil zeggen dat de toestand van het mobiele netwerk door de dag ook wisselt en daar invloed op kan hebben.

Onze conclusie

Wat mij betreft is goedkoop hier ook duurkoop. Ik denk dat mensen die zeer bedreven zijn met netwerken en wifi, de Maxview wel aan de gang kunnen krijgen. In dat geval heb je in mijn ogen een mooi apparaat. Voor mij valt hij af in deze test omdat de app niet goed werkt en voor iedere aanpassing de router opnieuw opstart, wat voor ergernis zorgt. Ik denk dat ik niet veel plezier zal beleven van deze set die ik voorafgaand aan de test vrij hoog op mijn lijstje had staan.

De Travel Vision 4g wifi connect en de Oyster Connect zijn qua bruikbaarheid wat mij betreft gelijk. Ze doen wat ze moeten doen. De Oyster heeft daarbij als mogelijk nadeel dat de simkaart niet eenvoudig te wisselen is en dat de gebruikersinterface echt op een tablet of laptop moet worden benaderd voor het beste resultaat. Daarnaast heb ik geen hoger resultaat bij de mobile kant van de router kunnen vaststellen, wat het voordeel van die apparatuur op het dak eigenlijk te niet doet. Qua wifi-gevoeligheid scoort de Oyster het hoogst.

Mijn keuze als ik een vast ingebouwde router in de camper zou willen hebben is de Travel vision 4g wifi connect. Spreekt de Oyster je meer aan, dan kun je die ook prima aanschaffen. De Maxview valt voor mij af.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.