Tenttrailer Slovenië

Welke haringen gebruik je voor welke ondergrond?

Martine van Kuler

Of je nu op een grasveld staat, een rotsachtige bodem treft of met je voeten in de klei staat, het kiezen van de juiste haring voor je (voor)tent is hartstikke belangrijk. Je wilt immers voorkomen dat je spullen bij de eerste de beste windvlaag de lucht in vliegen. Iedere ondergrond vraagt om een specifieke haring. Maar wanneer gebruik je welke haring? Wij zetten het voor je op een rij.

Grondpennen of standaardharingen

Bij aankoop van een tent krijg je meestal een setje standaardharingen. Deze zijn vaak gemaakt van staal of aluminium, wat ze eigenlijk enorm veelzijdig maakt. Deze haringen kun je prima gebruiken als je kampeert op een zachte tot gemiddelde ondergrond. Denk hierbij aan grasvelden of bodems van zachte klei. Voor het vastmaken van een bijzettentje, grondzeil of binnentent zijn dit prima haringen. Wil je een voortent, luifel of grote tunneltent vastzetten, dan heb je vaak grover geschut nodig.

Houten haringen

Ooit waren ze heel populair, maar anno 2024 zie je ze nog maar weinig: de houten haringen. Deze haringen zijn veelal gemaakt van beuken- of esdoornhout en zijn relatief groot en zwaar. Wanneer je ze toch mee zou moeten nemen? Als je kampeert op een ondergrond die niet zo stevig is, bijvoorbeeld in zanderige duinen.

Kunststof haringen

Deze zijn licht van gewicht en verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Kunststof haringen zijn minder sterk dan metalen haringen, maar sterk genoeg om ook je voortent en luifel mee vast te zetten. Kijk wel uit bij gebruik op harde ondergronden, want de haringen breken relatief snel.

Metalen haringen

Deze soort is ook geschikt om voortenten en luifels stevig aan de grond vast te maken. Metalen haringen zijn vaak voorzien van kartels of hebben de vorm van een hoek. Hierdoor hebben ze meer houvast in de grond. Deze soort haringen is uitermate geschikt voor kamperen op klei- of heidegrond.

Rotspennen

Zet je je tent neer op een harde, stenige ondergrond, dan kun je eigenlijk niet zonder rotspennen. Deze zijn ijzersterk en kunnen tegen een stootje. Deze haringen in de grond slaan is makkelijker dan ze er weer uit halen, dus neem zeker een haringtrekker mee. Pas op dat je niet op de rotspennen gaat staan. Je zal de eerste niet zijn die zijn teen flink openhaalt.

Schroefharingen

Zoals de naam al doet vermoeden, kun je deze haringen als het ware in de grond schroeven. Lukt dit niet handmatig, dan kun je er een schroefmachine voor gebruiken. Sterke grip verzekerd. Schroefharingen zijn niet alleen heel sterk, maar ook heel licht. En dat is mooi meegenomen, want je kampeeruitrusting is al zwaar genoeg.

Spiraalharingen

De spiraalvorm van deze haringen zorgt voor houvast in losse ondergronden. Je gebruikt ze bijvoorbeeld als je in het zand kampeert.

haringen
Haringen zijn er in vele soorten en maten en voor verschillende ondergronden.
haringen
Haringen zijn er in vele soorten en maten en voor verschillende ondergronden.

Stormbandharingen

Gebruik je een stormband, dan heb je hiervoor speciale haringen nodig. Deze haringen zijn verstevigd en gemaakt van dik metaal, en ze zijn voorzien van een oog waaraan je de stormbandveer kunt bevestigen. Ze zijn ongeveer 40 centimeter lang en je hebt zeker een hamer nodig om ze stevig in de grond te slaan. Maar zodra ze eenmaal goed vastzitten, blijven ze ook stevig op hun plek.

T-haringen of halfronde haringen

Deze haringen zijn uitermate geschikt voor gebruik in gras, klei- of bosgrond. De T-vorm van deze haringen zorgt voor extra grip. Ze zijn ook sterk en zullen niet snel buigen. Je kunt ze dus gerust met een hamer de grond inslaan.

tenthamer
Hartstikke handig, een hamer met haringtrekker.
tenthamer
Hartstikke handig, een hamer met haringtrekker.

Tips voor het gebruik van haringen

Neem sowieso een variatie aan haringen mee. Zelfs als je altijd naar dezelfde camping gaat. Een periode van langdurige regen of droogte kan zomaar de bodemstructuur hebben veranderd. Heb je geen zin om allemaal verschillende haringen mee te nemen, informeer dan op voorhand bij de camping naar de soort ondergrond.

Vergeet ook een hamer niet. Voor metalen haringen en grondpennen volstaat een klauwhamer, maar voor alle andere soorten is een rubberen hamer aan te raden. Een haringtrekker is ook geen overbodige luxe. Deze maakt het loshalen van haringen makkelijker en voorkomt schade.

Twijfel je nog steeds over het soort haringen dat jij nodig hebt? Informeer dan bij je kampeerwinkel!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!