Mestic split unit airconditioner SPA-5000

Laat de zomer maar komen! Met deze Mestic split unit airco blijft je caravan lekker koel

Martine van Kuler

Trek jij deze zomer naar het zonnige zuiden en zie je op tegen plaknachten in de caravan of camper? Dat hoeft écht niet. Met de split unit airco SPA-5000 van Mestic houd je het binnen namelijk lekker koel. Bovendien heeft deze airconditioner een speciale nachtmodus.

Veel kampeerders kan het tijdens de vakantie niet warm genoeg zijn. Overdag tenminste, want hoge temperaturen zijn niet bevorderlijk voor de nachtrust. Kun jij vaak de slaap niet vatten door de hitte? Dan biedt een airco uitkomst. Mestic heeft een aantal goede in het assortiment, waaronder de split unit airco SPA-5000.

Wat is een split unit airco?

Als je besluit een airco aan te schaffen, kun je kiezen tussen een dakairco, een inbouwairco en een split unit airco. Zoals de naam al doet vermoeden, installeer je een dakairco boven op je camper of caravan. Een inbouwairco, ook wel bankairco genoemd, krijgt een vaste plek ín het kampeermiddel. Meestal onder een bank, bed of in een opbergruimte. In tegenstelling tot de dak- en inbouwairco’s is een split unit airco mobiel. Je verhuist hem dus makkelijk mee naar je volgende caravan of leent hem uit aan familie of vrienden als die met hun eigen kampeermiddel op vakantie gaan.

Een split unit airco bestaat uit twee delen – een verdamper (binnenunit) en condensor (buitenunit) – die met flexibele buizen via het raam met elkaar verbonden zijn.

Mestic split unit airconditioner SPA-5000
De Mestic split unit airconditioner bestaat uit twee delen: een verdamper (binnenunit) en condensor (buitenunit).
Mestic split unit airconditioner SPA-5000
De Mestic split unit airconditioner bestaat uit twee delen: een verdamper (binnenunit) en condensor (buitenunit).

Mestic split unit airconditioner SPA-5000

De Mestic SPA-5000 heeft tussen beide delen buizen die zo dun zijn dat het raam tot op de tochtstand dicht kan. Bovendien zijn de montagebeugels verstelbaar, waardoor je hem kunt gebruiken in vrijwel alle caravans en campers. Dankzij het krachtige koelvermogen van 1495 Watt (5100 BTU) is deze Mestic in ieder geval geschikt voor voertuigen tot zes meter of 35m3.

De airco kun je met een digitaal touchpaneel eenvoudig instellen op een temperatuur tussen de 16 en 30 graden. Hij heeft drie ventilatiestanden en een geluidsniveau van 55 dB. Extra handig is de nachtmodus. Hierbij gaat de verlichting op het apparaat uit en schakelt hij over op de laagste stand. Zo kun je rustig slapen in een fijne temperatuur.

Milieuvriendelijke airco

De Mestic split unit airconditioner SPA-5000 werkt op 230 volt en dankzij het stroomverbruik van 600 W hoef je tijdens je vakantie niet bang te zijn voor overbelasting van het elektriciteitsnet op de camping. De buitenunit heeft isolatieklasse IPX4. Dit betekent dat je de unit gewoon buiten kunt laten hangen tijdens een regenbui.

Veel koudemiddelen in airco’s hebben een grote klimpaatimpact. Dat geldt niet voor de SPA-5000. Het koudemiddel in deze airco is het zeer milieuvriendelijke en efficiënte R290-gas. Dit propaangas heeft een GWP (Global Warming Potential) van slechts 3, wat aanzienlijk lager is dan andere koelmiddelen. Zo kun je met een gerust hart gaan slapen in die lekkere koele caravan.

Wil je meer weten over deze Mestic-airco? Kijk dan de video hieronder, want daarin legt DW haarfijn uit hoe het apparaat werkt.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!