Martine van der Klauw
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Met de Olympische Spelen en het EK Voetbal staat ons een mooie sportzomer te wachten. Maar hoe volg je de wedstrijden als je op de camping bivakkeert? En kun je je favoriete televisieprogramma’s ook tijdens je vakantie blijven volgen zonder een schotelantenne en abonnement op Canal Digitaal aan te schaffen? Televisiekijken via internet is het antwoord. En dat kan op verschillende manieren.
Nog niet eens zo heel lang geleden kon je alleen gebruikmaken van internet via een vaste verbinding. Het kwam thuis binnen via de kabel of telefoon en dat verbond je dan met je computer. Inmiddels zijn er meerdere manieren om te internetten, zoals via de wifi, via LTE – dat is je mobiele telefoon of een mobiele router – en via de satelliet van Starlink.
De eenvoudigste en meestal ook de goedkoopste manier om internet te krijgen is via de wifi van de camping. Deze is soms erg traag en niet zo stabiel. De meeste campings hebben tegenwoordig een goede wifi-verbinding, maar ze kunnen vaak niet aan de behoefte van alle gasten tegelijk voldoen. Als je vroeg in de ochtend even je e-mail wilt checken werkt het waarschijnlijk prima, maar als je aan het einde van de middag de samenvatting van de Tour-etappe wilt zien, moet je geduld hebben.
Dat heeft te maken met bandbreedte. Je moet dit zien als een waterkraan. Als er bij de ingang tien liter per seconde door de leiding kan en je zet de kraan open, dan stroomt het lekker. Maar als je twintig kranen tegelijk opent, krijg je misschien alleen een sijpelstraaltje. Dat is met internet ook zo. Data is net water: als er weinig gevraagd wordt dan heb je lekker druk, maar gaan alle kranen open dan sta je dus droog.
Vaak niet. Bovendien beïnvloed je in veel gevallen de kwaliteit van de wifi in de omgeving. Wifi-versterkers of repeaters pikken een signaal op en zetten het onveranderd door naar het nieuwe eigen signaal. De mast van de camping zendt de wifi uit op een van de beschikbare kanalen. In totaal zijn er 13 kanalen maar de meeste daarvan overlappen elkaar gedeeltelijk. Er blijven eigenlijk maar drie kanalen over om te gebruiken en dat zijn kanaal 1, 6 en 11. De meeste versterkers pakken kanaal 6, maar de kans is dus 33,3 procent dat daar de mast van de camping ook op zit en de signalen elkaar verstoren. Als je het kanaal kunt instellen, kies dan een kanaal dat afwijkt van het kanaal van de camping.
Wifi op de camping is dus prima voor het checken van je e-mail en het lezen van de krant, maar voor het versturen of ophalen van grote bestanden, of het streamen van data voor televisie of video kun je beter een andere oplossing gebruiken.
Een van die andere oplossingen is internet via je mobiele telefoon. Heb je een onbeperkt data-abonnement, dan kun je toch helemaal losgaan? Nou, die vlieger gaat in de praktijk vaak niet op. Onbeperkte data is in bijna alle gevallen helemaal niet zo onbeperkt. Onbeperkt komt vaak neer op 10 gigabyte per dag. Deze kun je upgraden, maar vaak niet meer dan 20 gb per maand. Televisiekijken op een 4k tv kost ongeveer 4 gb per uur. Als je het opzoekt bij de providers kom je uit op tussen de 500 mb voor de laagste resolutie en 7 gb voor de hoogste. Daarmee ben je dus bij het grootste ‘onbeperkte’ data-abonnement van 50 gb bij de laagste resolutie in zo’n 10 uur door je data heen.
Ook dat kan, want een telefoonmast werkt eigenlijk net zoals de wifi van de camping. LTE, 4 of 5G is dus een prima oplossing, mits je data-abonnement toereikend is en de bandbreedte van je locatie voldoende.
De derde oplossing voor internet onderweg is Starlink. Je koopt al een Starlink-setje voor 225 euro en met een abonnement van 50 euro per maand heb je overal waar de schotel vrij naar de lucht kan kijken internet. Het is onbeperkt op dit moment en de snelheden zijn redelijk goed. Maar let op, want als iedereen zo’n schotel naast z’n caravan zet dan heb je ook te weinig bandbreedte in drukbezet gebied.
IPTV staat voor Internet Protocol Television. Travelvision is een Nederlandse partij die deze manier van televisiekijken via internet aanbiedt. De Travel Vision IPTV-router werkt via het mobiele 4G-netwerk en is uitgerust met een vaste simkaart. Het tv-signaal wordt vanuit Nederland via een beveiligde internetverbinding naar het IPTV-systeem gestuurd. Je kunt eenvoudig televisiekijken met de meegeleverde afstandsbediening.
In de video hierboven legt Jos deze en de anderen manieren van televisiekijken via internet nog eens haarfijn voor je uit.
Om televisie te kunnen kijken via internet heb je een internetverbinding en een device (smartphone, tablet, laptop of smart tv) nodig.
Om televisie te kunnen kijken via internet heb je een stabiele internetverbinding nodig en voldoende bandbreedte. Je kunt gebruikmaken van je mobiele telefoon voor de internetverbinding of van de wifi van de camping. Dit laatste is het goedkoopst. Op steeds meer campings is het gebruik van wifi zelfs gratis. Houd er wel rekening mee dat de camping wifi mogelijk niet snel genoeg is. Om televisie te kijken via je mobiel heb je een groot data-abonnement nodig. Kijk je via Starlink, dan betaal je 225 euro plus een abonnement van 50 euro per maand. Om tv te kijken via IPTV betaal je 1495 euro voor de aanschaf van het systeem en 99 euro voor een jaarabonnement.
Televisiekijken via een mobiele verbinding kost veel data. Hoeveel data is afhankelijk van de instellingen van de televisie of het apparaat waarop je kijkt. Bij op HD ready (720p) verbruik je ca. 1,4 gigabit, Full HD televisie gebruikt ca. 3,4 gigabit per uur en bij 4K televisie kan je verbruik oplopen tot wel 7 gigabit per uur. Kijk je op het scherm van je telefoon, dan kun je de laagste resolutie selecteren en verbruik je ca. 0,7 gigabit per uur.
Theoretisch is het mogelijk om te streamen op het internet van de camping, maar veel campings blokkeren dit omdat het veel data verbruikt. Als het druk is op de camping, is de kans dat er voldoende bandbreedte is om te streamen erg klein.
Televisiekijken op de camping verbruikt veel data. Een avond (4 uur) tv kijken kan wel tot 28 gigabit data kosten. Een onbeperkt data-abonnement is wenselijk. Let op dat een onbeperkt abonnement veelal over de grens niet meer onbeperkt is! Ook hebben de meeste onbeperkte data-abonnementen een daglimiet. Als dit op is moet je de volgende gigabits steeds per stuk aanvragen via sms.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!