Martine van Kuler
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Heuvels van zwart kolengruis en rokende fabrieksschoorstenen. Dat is het beeld dat velen nog steeds van het Ruhrgebied hebben. Ten onrechte, want tegenwoordig biedt de Duitse regio een speelse mix van industrieel erfgoed, spannende kunst en levendige steden. Dus zoek je nog een vakantiebestemming dichtbij? Lees dan zeker verder!
Grote fabrieken, veel rook, weinig groen en grauwe industriesteden. Het Duitse Ruhrgebied heeft niet het imago van gezellige vakantiebestemming. Maar wie het aandurft en neerstrijkt in de regio vlak over de grens bij Venlo, zal ontdekken dat de clichés allang niet meer kloppen. Het Ruhrgebied heeft een ware metamorfose ondergaan. De fabrieken zijn veranderd in musea en culturele centra, en zijn juist nu een eerbetoon aan de industriële glorie van weleer. De rook is verdwenen, het groen is terug en de steden zijn niet langer grauw, maar juist levendig. Kortom, het Ruhrgebied zou zomaar eens de ideale bestemming voor een korte vakantie kunnen zijn.
Eerlijk is eerlijk: het industriële verleden kom je in het Ruhrgebied nog steeds overal tegen. Maar waar ooit het staal werd gesmolten en de steenkool gewonnen, kun je nu genieten van cultuur en creativiteit. Bijvoorbeeld langs de Route der Industriekultur. Deze vierhonderd kilometer lange route is een ontdekkingstocht langs de hoogtepunten en verborgen schatten uit de industriële geschiedenis.
De route loopt onder meer langs de Zollverein in Essen – het enige UNESCO-werelderfgoed in het Ruhrgebied – het Landschaftspark in Duisburg en de Gasometer in Oberhausen (foto). Op deze website lees je meer over de Route der Industriekultur.
Het Ruhrgebied is bij uitstek geschikt om per fiets te ontdekken, want er is een fietspadennet van zo’n 1200 kilometer. Rijd over in onbruik geraakte spoorlijnen, langs rivieroevers en door mooie bossen. In het ooit zo grauwe Ruhrgebied vind je tegenwoordig mooie natuur.
Ben je niet zo van de tweewielers en trek je liever de wandelschoenen aan? Ook dat kan prima in het Rurhgebied. Maak bijvoorbeeld een wandeling rond de Baldeneysee (foto boven dit artikel), het grootste stuwmeer in de regio, verken het natuurgebied Bislicher Insel, of struin over de Sechs-Seen-Platte bij Duisburg. Op deze website vind je verschillende wandelroutes.
Het Ruhrgebied veranderde en de steden in de regio veranderden mee. Zo is Essen tegenwoordig een heerlijke bestemming voor shopaholics. Het centrum grossiert in schoenen- en modewinkels, flagship stores van grote merken en kleine boetiekjes. En dan is er nog het Limbecker Platz, een van Duitslands grootste overdekte winkelcentra. Verder is de kathedraal een bezoekje waard en het Grugapark een fijne plek om even tot rust te komen.
Ook Dortmund, de grootste stad in het Ruhrgebied, is een leuke bestemming voor een stedentrip. Mits je van cultuur, winkelen en voetbal houdt tenminste. De autovrije Alter Markt is het hart van de stad. Vroeger brachten marktlieden hun koopwaar aan de man, tegenwoordig is het een gezellig plein met vele terrassen. De hoge toren van de vlakbij gelegen Reinoldikirche is niet te missen. Het Westfalenpark is het populairste park van de stad en trekt altijd veel mensen. En ben je voetbalfan? Bezoek dan zeker een wedstrijd van Borussia Dortmund.
Het industriële Ruhrgebied is waarschijnlijk niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je met kinderen op vakantie gaat. Toch kun je hier verrassend leuke uitstapjes maken met je kroost. Een van de bekendste highlights van het Ruhrgebied is Zeche Zollverein in Essen. Vroeger was het ’s werelds mooiste kolenmijn, tegenwoordig is het UNESCO-werelderfgoed. Architectuur, kunst en design komen hier samen en ook voor kinderen is het interessant hier rond te struinen.
Wordt jouw kind blij van pretparken? Bezoek dan zeker Wunderland Kalkar. Er zijn hier ruim veertig attracties voor groot en klein. Ook Tiger & Turtle in Duisburg zal in de smaak vallen bij kinderen. Dit kunstwerk vol trappen heeft de vorm van een achtbaan.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!