Martine van der Klauw
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
In België is wildkamperen net als in Nederland verboden. Maar waar hier het zogenoemde paalkamperen in 2020 is afgeschaft, hebben onze zuiderburen nog wel bivakzones. Deze erkende, legale kampeerplekken bieden een eenvoudige overnachtingsmogelijkheid midden in de natuur. Ze zijn enkel toegankelijk voor wandelaars en fietsers. In dit artikel vertellen lees je meer over bivakzones en delen we vijf bivakzones.
Bivakzones, ook wel paalkampeerplekken genoemd, zijn kleine kampeerterreinen in natuurgebieden waar je kortstondig mag verblijven. Deze zones zijn speciaal bedoeld voor wandelaars en fietsers. Campers en caravans zijn er dus niet toegestaan. Het principe is simpel: je zet je trekkerstent op, laat geen rommel achter, en respecteert de natuur en je medekampeerders. Er mogen per nacht maximaal drie tenten en tien personen gebruikmaken van een bivakzone, en je mag er niet langer dan één nacht staan.
De voorzieningen op bivakzones zijn minimaal. Soms zijn er waterpunten, een vuurplaats of een composttoilet, maar dat is zeker niet overal het geval.
Op de website bivakzone.be kun je vinden waar je in België kunt wildkamperen. Er staan zo’n dertig plekken beschreven. Wij lichten er alvast vijf voor je uit.
Deze bivakzone ligt aan de rand van het Troostembergbos, omringd door glooiende akkers. Hier vind je een waterpomp (geen drinkwater), vuurkorven en een ecotoilet. Perfect voor wandelaars die het Hagelandse Heuvels-netwerk of de Brabantse Heuvelroute volgen. Het idyllische uitzicht over de Wingebeekvallei maakt het extra bijzonder.
De eerste bivakzone in België op privéterrein, gelegen in de Vlaamse Ardennen. Eigenaar Raoul verwelkomt je graag en vertelt over het prachtige landschap. Een vuurtje stoken is hier niet toegestaan, maar genieten van de rust en het uitzicht over de Maarkebeekvallei des te meer.
Deze bivakzone ligt in het natuurgebied rond Vlaanderens grootste binnenmeer. Dat maakt het een goede kampeerplek voor vogelspotters en natuurfotografen. Het gebied biedt een unieke kans om in alle stilte te genieten van de natuur, zeker bij zonsopgang of zonsondergang.
Een prachtige bivakzone midden in het Meerdaalwoud. Een vuurtje maken bij je tent is verboden, maar op zo’n 80 meter van de tentplekken is vuurput gemaakt waar dit wél mag. Het omliggende bos met sparren en berken creëert een betoverende sfeer.
Deze bivakzone ligt in Landschapspark Disveld, aan de rand van Doomkerke. Met een speelweide, barbecueplek en nabijgelegen drinkwaterpunt bij de dorpskerk is het een toegankelijke en gezellige plek. Deze bivakzone was ook te zien in de populaire televisieserie Dwars door België. Hierin volgt Arnout Hauben samen met zijn vrienden Philippe Niclaes en Ruben Callens de GR129, het langste bewegwijzerde wandelpad van België.
Loop jij warm voor een nachtje wildkamperen in de Belgische natuur?
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!