BOVAG: ook jonge caravans geregeld afgekeurd

Martine van Kuler

'Een op de drie caravans is gevaar op de weg', 'Staat van Nederlandse caravans verontrustend', 'Veel caravans onveilig de weg op'. De kranten stonden er vol mee vrijdagochtend. De media baseren zich op een onderzoek van de BOVAG. Reden voor Campingtrend om eens te bellen met de brancheorganisatie. En wat blijkt? Niet alleen oude caravans vertonen mankementen.

Uit een steekproef van 3.022 caravans die in 2022 een BOVAG-onderhoudsbeurt ondergingen, blijkt dat een derde (30,3 procent) pas na een of meerdere reparaties werd goedgekeurd. Het zijn verontrustende cijfers, vindt Paul de Waal, woordvoerder van de brancheorganisatie. “Mensen die hun caravan laten keuren willen met een veilig gevoel op pad. Als een op de drie pas wordt goedgekeurd na een reparatie, dan geeft dat te denken over de staat van onderhoud bij caravans die nooit worden nagekeken door een vakman.”

 

Vooral problemen met het remsysteem

Het is voor het eerst dat de BOVAG over deze cijfers beschikt. “We keuren natuurlijk al heel lang caravans, maar door een nieuw registratiesysteem beschikken we nu over deze statistieken en kunnen we ook zien op welke punten de caravans worden afgekeurd.” De meest geconstateerde afkeurpunten betroffen het remsysteem (60 procent), dus de losbreekkabel, remmen of de stabilisator. Bij 15 procent van de afgekeurde caravans vertoonde de gasinstallatie defecten en 12 procent werd afgekeurd op het onderstel, en dan met name de assen, versleten schokbrekers en de banden.

Ook jonge caravans vertonen mankementen

Het zal je niet verbazen dat het vooral de wat oudere caravans zijn die worden afgekeurd. Bij caravans tussen de 30 en 40 jaar is dat zelfs bijna de helft (46 procent). 43 procent van de caravans tussen 20 en 30 jaar wordt niet in één keer goedgekeurd en in de leeftijd 10- 20 jaar is dit 30 procent.

Dus als je de trotse bezitter bent van een caravan die jonger is dan 10 jaar hoef je je geen zorgen te maken? Nee, dat is te kort door de bocht. “Ook jongere caravans vertonen geregeld mankementen”, zegt De Waal. “Van de caravans tussen de 0 en 5 jaar oud werd 12 procent afgekeurd en bij caravans tussen de 5 en 10 jaar was dat 21 procent. Ook bij deze jonge caravans was het remsysteem het meeste geconstateerde afkeurpunt.”

Zelf doen en laten doen

Wil je jezelf en andere weggebruikers niet in gevaar brengen, dan moet je je caravan dus echt regelmatig (laten) controleren. Paul de Waal: “Wij adviseren iedere caravan, dus zowel jong als oud, minimaal één keer per twee jaar te laten controleren door een vakman. Sommige dingen kun je zelf nou eenmaal niet zien. Daarnaast is het belangrijk dat je de dingen die je wél zelf kunt checken, ook regelmatig checkt, zoals de banden en gasslang.”

Als vaste bezoeker van Campingtrend weet je natuurlijk precies hoe je dit laatste moet doen. Is dit niet het geval of wil je je geheugen nog even opfrissen? In dit artikel lees je alles over caravanbanden en hier vertellen we je meer over het controleren van de gasslang. Benieuwd hoe zo’n BOVAG-onderhoudsbeurt in zijn werk gaat? Jos laat het zien in bovenstaand filmpje.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!