Martine van Kuler
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
De dagen lengen en dat betekent dat het kampeerseizoen niet lang meer op zich laat wachten. Nog even en de kampeermiddelen komen weer uit de stalling. Een goed moment om ze eens goed te controleren. Maar waar moet je zoal op letten als je de caravan of camper uit de stalling haalt? Je leest het natuurlijk op Campingtrend. Vandaag deel 4: camper of caravan schoonmaken.
De voorjaarsschoonmaak is in veel Nederlandse huishoudens in onmin geraakt, maar eigenlijk is dat jammer. Een fris en schoon huis is namelijk goed voor lichaam en geest. En eigenlijk geldt dat ook voor je vakantiehuis op wielen. Daarom hoort het schoonmaken van je camper of caravan aan het begin van het kampeerseizoen er toch echt bij. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt, maar aangezien wij niet zo dol zijn op soppen, beperken we ons in dit artikel tot het hoognodige.
Veel caravans en campers overwinteren in een overdekte stalling. In dat geval heb je mazzel en zal je kampeermiddel er hooguit wat stoffig uitzien. Heeft hij echter de hele winter buiten – eventueel onder een afdak – gestaan, dan zul je toch echt aan de slag moeten. Zeker als er een duivenfamilie boven woonde…
Maar waarmee maak je de buitenkant van die caravan of camper nou het beste schoon? In ieder geval niet met de hogedrukspuit. Vaak zitten er op de caravan of camper stripings om de boel een beetje op te leuken. Die worden er niet mooier van als je er met grof geweld tegenaan spuit. Hetzelfde geldt voor de roosters van de koelkast, de rubbers bij ramen, deur en serviceluiken. Bovendien zijn de acrylramen van campers en caravans kwetsbaarder dan die van auto’s. Met een hogedrukspuit zit er zo een kras op. Kortom, het ouderwetse sopwerk loont. Gewoon een tuinslang, een emmer, een spons en een paar zachte borstels.
Sommige camper- en caravaneigenaren wassen hun vakantiehuis op wielen met een autoshampoo. Toch is dit geen goed idee. De laklaag van een auto is namelijk veel dikker dan die van een caravan. Gebruik je een autoshampoo, dan heb je kans dat je door de laklaag poetst. Hetzelfde geldt voor het gebruik van andere poetsmiddeltjes voor auto’s en ook voor allesreiniger uit de plaatselijke super.
Wat je dan wel moet gebruiken? Een speciale camper- en caravanshampoo. Deze kun je in iedere kampeerwinkel en bij bijvoorbeeld bol.com kopen. Ramen behandel je alleen met schoon water. Voor het verwijderen van zwarte strepen en hars zijn ook speciale producten te koop in kampeerwinkels.
Spoel behandelde delen schoon met water en laat ze niet in de volle zon drogen, want dan krijg je vlekken. Beter is droog zemen en daarna in de was zetten. Ook hiervoor kun je terecht in de kampeerwinkel. Gebruik een zachte doek om de was aan te brengen en een andere doek om uit te poetsen. Zet vervolgens de raamrubbers nog even in de siliconenspray en je camper of caravan is klaar voor een nieuwe avonturen.
Je hebt klotsende oksels en een zere rug van het poetsen, maar… je camper of caravan staat te glimmen. Klaar dus! Helaas kom je er niet zo makkelijk vanaf, want als je toch bezig bent kun je net zo goed de binnenkant onder handen nemen.
Een natte lap over het aanrecht en de plankjes volstaat misschien tijdens een kampeervakantie, maar als je reispaleis lang niet is gebruikt, is er meer voor nodig om hem weer fris te maken. Als het goed is heb je hem schoon naar de winterstalling gebracht: geen etensresten, een schone koelkast en een lege toiletcassette. In dat geval zal het wel meevallen met de onaangename geurtjes, maar een muffe lucht is onvermijdelijk. Gooi daarom de ramen open (en was ze meteen aan de binnenkant even).
Daarna is het tijd voor de rest van het interieur. Meubels van echt hout kun je het beste met alleen water wassen, maar gebruik ook voor andere oppervlakken alleen milde reinigingsmiddelen. Klop matrassen en kussens uit en behandel ze nog even met de stofzuiger. Voor leren bekleding adviseren we je een speciale leerreiniger te gebruiken.
Was de gordijnen (of laat ze stomen), maak de koelkast nog eens schoon en ga nog eens door de inventaris. Wedden dat ook jij iedere keer weer spullen meeneemt die je toch niet gebruikt? Nog een laatste tip: check ook je verbandtrommel. Kun je er nog een kampeerseizoen mee vooruit en zijn de producten die erin zitten nog houdbaar?
Ben je benieuwd hoe Jos zijn camper schoonmaakt? Je ziet het in bovenstaande video. En heb jij zelf nog tips om campers of caravans schoon te maken? Deel ze dan vooral op onze Facebook-pagina.
‘Camper of caravan schoonmaken’ is het vierde en laatste artikel in de reeks ‘Uit de stalling’. Eerder kon je al lezen over het belang van de bandencheck, het schoonmaken van de watertank en het controleren van de gasslang. Als je dit allemaal hebt gedaan ben je klaar voor een nieuw kampeerseizoen. Kun je nog wat inspiratie gebruiken over bestemmingen en campings? Ook dan ben je bij Campingtrend aan het juiste adres.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!