Martine van Kuler
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Bij de aanschaf van een camper of caravan is het kiezen van de juiste indeling heel belangrijk. Bedenk vooraf goed wat jij écht belangrijk vindt, maar ook wanneer en met wie je gebruik gaat maken van de camper of caravan. We helpen je een beetje op weg met dit overzicht van camper- en caravanindelingen en de voor- en nadelen. Hierbij hebben we rekening gehouden met de belangrijkste functies: relaxen, slapen, toiletteren en koken.
Een rondzit voorin, een Frans bed (een smal tweepersoonsbed met een afgeronde hoek) achterin met ernaast toilet/badkamer en in het midden de keuken, met daar tegenover een hanglegkast. Jarenlang was dat de populairste indeling onder caravanners. Maar de tijden veranderen en dus ook de wensen. Zo zijn de enkele bedden in de lengterichting, die we al kennen uit de campers, in opkomst.
Een ronde zitgroep, een rondzit dus, is vaak tegen het achter- of voorraam geplaatst. Je kunt er heerlijk zitten, en dat is fijn als je het hele jaar door of in wat koelere landen kampeert. Een rondzit kun je veranderen in een tweepersoonsbed. Een nadeel van de riante zitgroep is dat hij meer ruimte in beslag neemt dan een treinzit. Deze is te vergelijken met stoelen in de trein: tegenover elkaar tegen de wand met een tafel ertussen. Deze zitgroep neemt minder ruimte in beslag, maar je kunt er vaak minder lekker op relaxen.
Een Frans bed is een smal tweepersoonsbed dat vaak in de lengterichting aan één kant tegen een wand van de camper of caravan is geplaatst. Een Frans bed heeft een afgeronde hoek om meer leefruimte te creëren. Een Frans bed is vaak niet geschikt voor lange en brede mensen. Het is smal, reken op 1,40 meter of minder, en vaak korter dan 2 meter. Bovendien staat het met één kant tegen de wand, wat betekent dat degene die aan de muurkant slaapt bij een nachtelijk toiletbezoek over de ander heen moet klauteren.
Zoals de naam al doet vermoeden is klauteren er niet bij als je een queensbed in je caravan hebt. Dit vrijstaande tweepersoonsbed kun je vanaf twee zijkanten instappen. Wel neemt dit bed relatief veel ruimte in.
Een dwarsbed is over de gehele breedte van caravan geplaatst. Eén zijkant grenst aan de achterwand en het hoofd- en voeteinde zitten tegen de zijkanten. Dit type tweepersoonsbed neemt relatief weinig ruimte in. En het is geschikt voor langere mensen. In tegenstelling tot de lengte valt de breedte van dwarsbed wat tegen. Het matras is vaak maar 1,40 meter of zelfs smaller. Net als bij een Frans bed moet ook hier degene die tegen de wand ligt over de ander heen klimmen. Bovendien moet je bij een dwarsbed voor in de caravan de kogeldruk in de gaten houden. Je gooit er immers al snel veel bagage onder.
De indeling met enkele bedden zien we steeds vaker terug in caravans. Deze zijn links en rechts tegen de wand geplaatst, vaak met een nachtkastje ertussen. Door een uittrekbare/oprolbare lattenbodem kun je vaak toch nog een groot ligoppervlak creëren.
Ook een hefbed is van de campers overgewaaid naar de caravans. Een hefbed is een- of tweepersoonsbed dat boven de zithoek hangt, als een soort tweede plafond. Je kunt het elektrisch of handmatig laten zakken. Bürstner introduceerde het hefbed, maar inmiddels hebben meerdere caravans, waaronder de Hobby De Luxe en de Dethleffs c’go up, een hefbedvariant.
En kampeer je met kinderen? Er zijn veel caravanindelingen met stapelbed.
Tegenwoordig kun je in veel caravans douchen. Fijn als je gaat winterkamperen of een broertje dood hebt aan sanitairgebouwen. De badkamer is vaak in het midden van de caravan, tegenover de keuken, geplaatst. Maar er zijn meer mogelijkheden. In een caravan met een Frans bed is hij meestal daarnaast te vinden. Heb je een eindkeuken (daarover straks meer) in de caravan, dan staat de badkamer daarnaast. En dan is er nog de badkamer over de gehele breedte aan de achterkant. Deze heeft een douche aan de ene, en een toilet aan de andere kant. Deze variant zien we terug bij onder meer Adria, Sprite en Kabe.
Ga je alleen in de zomer op pad en steek je dan bij voorkeur de barbecue aan? Dan vind je een keuken misschien niet zo belangrijk. Ga je echter het jaarrond naar de camping, dan is het fijn als je binnen je eigen potje kunt koken.
Middenkeukens komen het meest voor in caravans, veelal geplaatst tegenover de ingang, maar je vindt ze ook ernaast. Caravans die op de Scandinavische markt gericht zijn, zoals Kabe, maar ook enkele Dethleffs’ en Adria’s, hebben vaak een boegkeuken. Het voordeel is dat deze ruim is, maar er is ook een nadeel. Keukenapparatuur weegt vaak veel, dus houd bij een boegkeuken de kogeldruk in de gaten.
Hetzelfde geldt overigens bij een eindkeuken. Het gewicht verplaats je dan immers naar de achterkant van de caravan. Eindkeukens zijn vaak minder ruim, omdat er een badkamer naast is geplaatst.
Verder zien we bij Kabe de hoekkeuken terugkomen en baart Fendt opzien met een kookeiland. Deze keukens nemen natuurlijk wel wat meer ruimte in dan een recht- of dwarsgeplaatst exemplaar.
Net als in een caravan zijn relaxen, slapen, toiletteren en koken de belangrijkste functies in een camper. De populairste camperindeling was die met een L-vormigebank voorin, een hoekkeuken aan de linkerkant van het voertuig, daartegenover een badkamer en achterin enkele bedden. Maar ook bij de campers vindt een verschuiving plaats. Vanuit de caravans in de indeling met een Frans bed overgewaaid en ook het queensbed is in opmars.
Een groot verschil tussen caravans en campers is de cabine. De stoelen hierin zijn draaibaar, waardoor je ze bij je zitgedeelte trekt. Qua bank zijn er verschillende mogelijkheden, zoals een L-vormige bank of face-to-face-banken. Bij de eerste brengt het bereiken van de achterste zitplaats soms wat geschuif met zich mee. Op banken die tegenover elkaar staan plof je misschien wat makkelijker neer. Bovendien zorgen deze voor een ruimtelijk effect in de camper, omdat je een lange doorkijk hebt. In sommige campers kun je kiezen voor een rondzit achterin. Gezellig, maar als je dit wilt dan kom je vaak – niet altijd – uit bij een grote camper.
Het populairst is nog de camper met enkele bedden achterin. Een voordeel is dat je een ruime garage hebt, een nadeel dat de camper vaak een stuk groter is. Enkele bedden nemen immers veel ruimte in beslag. Een grote garage is er ook bij indelingen met een dwarsbed. Om lengte te creëren, maken sommige camperbouwers hiervoor uitsparingen in de wanden of slide-outs. Over elkaar heen klauteren moet je geen probleem vinden.
Een queensbed is juist weer kort en neemt relatief veel ruimte in beslag. Al kun je het bed vaak deels inschuiven als je het niet gebruikt. Een Frans bed achter in een camper heeft als voordeel dat het toilet daarnaast wordt geplaatst. Ook heeft dit een ruimtelijk effect. Veel campers hebben een hefbed. Bij een integraal is deze voorin te vinden, bij een halfintegraal hangt hij boven de zithoek. Met een hefbed creëer je een of meer slaapplaatsen, maar je bouwt vaak wel je hele camper om, en hebt geen ruimte meer om gezellig te zitten. In sommige gevallen kun je ook niet meer door de deur naar buiten als het hefbed in gebruik is. Er zijn ook campers met alleen een hefbed.
Caravanners douchen weinig in hun kampeermiddel, maar voor camperaars is dit anders. In veel campers is de badkamer met het toilet tegenover de keuken geplaatst. Er bestaan combi-badkamers – waarin alleen een gordijntje ervoor zorgt dat het toilet en de wastafel niet nat worden – en er is het Vario-bad waarin de wastafelwand opzij kan draaien zodat er een doucheruimte ontstaat. Een andere optie is dat douche en toilet tegenover elkaar zijn geplaatst. Handig, want de een kan douchen, terwijl de ander zijn behoefte doet, al biedt zo’n separate douche vooral meer bewegingsruimte. Ook is er een indeling waarbij douche en bed tegen de linkerzijwand naast elkaar zijn geplaatst. Heeft de camper een Frans bed achterin, dan vind je de badkamer daarnaast. En dan zijn er nog campers die alleen een buitendouche hebben; de doucheslang bevindt zich dan aan de achterzijde of je kunt hem via de wastafel door het badkamerraam naar buiten trekken.
In campers is een middenkeuken links of rechts het meest voorkomend. Bij zo’n lengtekeuken staat de koelkast naast het keukenblok. Het werkblad is meestal klein en de kastruimte beperkt. Buscampers hebben vaak een koelkast op de kopse kant van het keukenblok; soms eentje die ook van buiten is te openen. Een hoekkeuken is ruimer. Deze bevindt zich doorgaans aan de linkerkant van de camper. Korte campers hebben soms een keuken tegen de achterwand. Dit zijn vaak de wat oudere modellen. Wil je een kookeiland in het midden van de camper? Dan moet je goed zoeken, want die is nauwelijks te vinden. Met een beetje geluk tik je een Chausson Sweet Maximet kookeiland op de kop.
Ben je benieuwd van Jos en DW vinden van de camper- en caravanindelingen? Dinsdagavond 9 juli komt er een nieuwe Campingtrend kampeernieuwspodcast online, waarin ze alle indelingen bespreken. Hij is hier te beluisteren, maar natuurlijk op Spotify.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!