Kun je een camper op gras plaatsen? Tips en advies

Jos Mark

Lekker met de camper Europa door, naar de camping in Zeeland of naar mooie natuurgebieden in Noorwegen. Waar je ook heen gaat, meestal heb je te maken met ofwel een sta-plek op een stoep of een grasgebied. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat het type gras waarop je je camper parkeert belangrijk is? Wij delen een paar adviezen met je zodat je weet waar je op moet letten tijdens het plaatsen van je caravan of camper.

De ondergrond

Bij het kamperen met een camper is het goed om na te denken over de ondergrond waarop je je voertuig plaatst. Dit geldt voornamelijk als je een vaste staplaats of voor langere tijd naar een plek gaat. Een hoogwaardige grasmat kan zorgen voor extra comfort en fijne stabiliteit tijdens je verblijf. Het investeren in grasmatten loont zich op den duur. Je voorkomt namelijk dat je camper wegzakt in zachte ondergrond, vooral na regenval en beschermt het tegen slijtage door het gewicht van de camper. Bovendien draagt een grasmat bij aan een nette uitstraling van je kampeerplek, vooral als je langere tijd op dezelfde locatie verblijft. Een dikke, gezonde grasmat is daarnaast beter bestand tegen de druk en slijtage die een camper kan veroorzaken op de ondergrond. Ga je dus grasmatten kopen, dan is het dus belangrijk om te letten op de dichtheid en de kwaliteit van de grasmatten

Welk gras is geschikt

De kwaliteit en duurzaamheid van graszoden zijn van belang om een stevige ondergrond te creëren die bestand is tegen de belasting van een camper. Het is belangrijk om te kiezen voor graszoden die specifiek zijn ontwikkeld voor intensief gebruik, vanwege hun dichte wortelstructuur en weerstand tegen zware druk. Deze zoden hebben ook het voordeel dat ze snel kunnen herstellen van beschadiging, wat weer handig is bij frequent gebruik. Bij het kopen van graszoden is het verstandig om te controleren op de afwezigheid van onkruid en ziekten. Dit voorkomt verspreiding van ongewenste planten. Door de juiste graszoden te kiezen, heb je straks een glas en comfortabel oppervlak voor je camper.

Het zaaien van camping gras

Je kan er ook voor kiezen om gras te gaan zaaien. Vaak kies je dan gras wat hier geschikt voor is. Recreatie- en camping gras zijn mengsels die een weelderige en stevige grasmat opleveren. Deze graszaadmengsels zien er verzorgd en netjes uit en zijn ook nog eens duurzaam. Het mengsel heeft een hoog herstelvermogen met een hoge tolerantie voor droogte. Het blijft goed onder verschillende omstandigheden en blijft mooi groen. Het bevat meestal Engels raaigras voor snelle kieming en vestiging

Onderhoud van grasmatten

Regelmatig je camper verplaatsten is een erg belangrijke tip. Dit voorkomt overbelasting van bepaalde delen van de grasmat en zorgt voor het herstel van het gras. Ook is het aan te raden om rijplaten of grasmatten onder de wielen te gebruiken, om het gewicht beter te verdelen en schade te voorkomen. Overweeg ook beschermende matten toe te voegen voor extra veiligheid. Deze matten beschermen de grasmat tegen scherpe voorwerpen en verminderen de impact van zware lasten. Door zorgvuldige materiaalkeuze en door af en toe te checken of de ondergrond nog van goede kwaliteit is, kun je veel problemen voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.