Onder de loep: de nieuwe Niesmann+Bischoff Arto

Marije Onderwaater

De Oostenrijkse Wolfgangsee was drie weken geleden het decor van de Niesmann+Bischoff-perspresentatie. Voor seizoen 2025 presenteerde de bouwer van premium campers de geheel vernieuwde Niesmann+Bischoff Arto op de Mercedes Sprinter.

Campingtrend was begin juli aanwezig bij de perspresentatie. In dit artikel en deze video stelden we de nieuwe Arto al kort voor. Nu is het tijd om deze luxe camper tot in detail te bekijken.

Niesmann+Bischoff Arto exterieur
Niesmann+Bischoff Arto exterieur

Sprinter zorgt voor veiligheidsupgrade

De eerste liner op Mercedes Sprinter, zo noemt Niesmann+Bischoff de Arto. Het is een opvallende keuze van het Duitse merk, dat eerder de Fiat Ducato als basisvoertuig koos. Nu is er dan dus de Sprinter, die uiteraard is voorzien van alle assistentiesystemen van Meredes. Met onder meer rijstrookassistent – die waarschuwt wanneer de camper de rijkstrookmarkering raakt –, verkeersborddetectie en vermoeidheidsherkenning krijgt de nieuwe Arto een flinke veiligheidsupgrade.

Digitaal paneel

Helemaal nieuw in de cabine is het digitale paneel aan de bestuurderszijde. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om de watertanks te legen, de instaptrede inklappen en de binnenverlichting bedienen. Op het dashboard vallen de houders voor een iPad – mét usb-aansluiting – op, zowel aan de kant van de bestuurder als bij de passagier.

Niesmann+Bischoff Arto cabine
Niesmann+Bischoff Arto cabine
Cabine N+B Arto
Cabine N+B Arto

Twee indelingen Niesmann+Bischoff Arto

De Niesmann+Bischoff Arto is na de iSmove en de Flair de derde camper in nieuwe look van N+B. De iSmove en de Flair dienen als inspiratie voor de Arto, die er in twee indelingen is. De Arto 78 heeft dezelfde plattegrond als de iSmove 6.9 E. Deze camper is 7,82 meter lang, heeft een enkele as en een maximaal totaalgewicht van 4500 kg. De Arto 88 is in alles een maatje meer, met een lengte van 9,05 meter, een dubbele achteras en een maximaal totaalgewicht van 5500 kg. De indeling is gelijk aan die in de Flair 880. Beide campers zijn 2,40 meter breed en hebben een dubbele bodem die voor veel opbergruimte zorgt.

Niesmann+Bischoff Arto exterieur
Niesmann+Bischoff Arto exterieur

Exterieur met handige busluiken

Het exterieur van de Niesmann+Bischoff Arto is strak en trendy, zoals we dat kennen van de iSmove en de vernieuwde Flair. Aan de voorzijde valt de nieuwe verlichting op. De koplampen zitten niet maar boven, maar naast elkaar en zijn omlijst door een led-rand. Aan de achterzijde kiest N+B voor een sportieve look met een geïntegreerde achteruitrijcamera, een spoiler en vernieuwde achterlichten.

Kleurige accenten

Het exterieur is grijs of wit. Optioneel is het mogelijk om voor kleurige accenten te kiezen, bijvoorbeeld voor de buitenspiegels, de voorbumper en aan de zijkanten. De hele breedte van de camper is voorzien van busluiken met – tegen meerprijs – uittrekbare berging. Zwarte 16 inch lichtmetalen wielen staan op de optielijst.

Niesmann+Bischoff Arto voorzijde
Niesmann+Bischoff Arto voorzijde
Niesmann+Bischoff Arto achterzijde
Niesmann+Bischoff Arto achterzijde
Busluiken N+B Arto
Busluiken N+B Arto

Interieur: veel vilt

Vilt zorgt voor een warme uitstraling en goede geluidsisolatie. Het is dan ook niet voor niets dat Niesmann+Bischoff in de Arto – in navolging van de iSmove en de Flair – voor dit materiaal kiest. De binnendeur en alle wanden zijn ermee bekleed.

Superstrak hefbed

De plattegronden van de Arto 78 en Arto 88 lijken op elkaar. In beide indelingen is gekozen voor langsbanken tegenover elkaar, de face-to-face-indeling. Bijzonder is dat een van de banken kan transformeren tot twee goedgekeurde gordelplaatsen. Je kunt dus met z’n vieren in de Arto reizen. Boven de zitgroep hangt – je ziet ‘m bijna niet – een lichtgewicht hefbed dat superstrak tegen het plafond is weggewerkt. Relaxed op de bank televisie kijken is natuurlijk mogelijk in deze premium camper. De tv heeft een plaatsje tegen de badkamerwand gekregen en is in verschillende standen te zetten.

Interieur Arto 78
Interieur Arto 78
Interieur Arto 78
Interieur Arto 78

Keuken vol opties

De keuken heeft enorme opberglades en is verder helemaal naar wens samen te stellen. Standaard is de Arto voorzien van een hybride fornuis met een inductiekookplaat en twee gaspitten. Keukenprinsen- en prinsessen kunnen de keuken uitbreiden met een oven en grill of een magnetron. Geen zin in de afwas? De optionele vaatwasser neemt het zonder morren over.

Keuken Arto 88
Keuken in de Arto 88
Keuken Arto 88
Keuken in de Arto 88

Bijzondere badkamer

De badkamer van de Niesmann+Bischoff Arto 78 kent zijn gelijke niet. Alhoewel, in de iSmove kiest N+B voor dezelfde elegante oplossing. En die is bijzonder: bij het openen van de deur kom je meteen in de toiletruimte met wastafel, opbergkasten, een spiegel en meer. De wand met de wastafel kan naar links richting het toilet schuiven, zo ontstaat een grote douche. Dit lijkt op een Vario-badkamer, waarbij de wastafelwand eveneens draait – maar is toch net anders. In de Arto 88 is de douche helemaal gescheiden van de toiletruimte. Met schuifdeuren zijn de douche en het toilet samen te voegen en ontstaat een Raumbad.

Flinke watertanks

Overigens heeft de Arto een schoonwatertank van 200 liter en een vuilwatertank van 150 liter.

Niesmann+Bischoff Arto Raumbad
Raumbad in de Arto 88
Niesmann+Bischoff Arto Raumbad
Raumbad in de Arto 88

Riant slapen

Het slaapgedeelte is met een deur af te sluiten van de keuken en de zithoek. De enkele bedden bieden een riant slaapoppervlak. Aan de bovenzijde is het bed omgeven door kastjes die veel opbergruimte bieden. Dankzij de sfeerverlichting is het hier ’s avonds extra gezellig.

Slimme camper

Niesmann+Bischoff leent veel uit de iSmove en Flair voor deze vernieuwde Arto. Is er dan niets écht nieuws aan de Arto? Zeker wel! Dat is bijvoorbeeld het gloednieuwe Smart Caravaning Unit, waarmee N+B een camper voor het eerst digitaliseert. De unit is verbonden met een smartphone-app. Hiermee is, in de camper of op afstand, van alles te bedienen. Zo is het mogelijk de temperatuur te regelen of alarmmeldingen te ontvangen.

Kastenwand Arto 88
Enorme kastenwand in de Arto 88
Kastenwand Arto 88
Enorme kastenwand in de Arto 88
Kastenwand Arto 88
Mét koelkast
Kastenwand Arto 88
Mét koelkast

Talloze configuraties

Natuurlijk is het mogelijk om voor de standaardvariant van de Niesmann+Bischoff Arto te kiezen. Maar waarom zou je dat doen als er talloze configuraties mogelijk zijn? Volgens N+B zijn er 128 exterieurvarianten en maar liefst 25.920 interieuropties. Zo is het mogelijk om de Arto 78 en de Arto 88 helemaal naar wens samen te stellen. Dat kan via de onderstaande button. De Arto is vanaf november 2024 in Nederland te koop.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…