misleiding camper import

Misleiding bij zelf camper importeren kost miljoenen

Marije Onderwaater

Wil je een camper kopen en ga je daarvoor de landsgrenzen over? Dat pakt niet altijd goed uit. Volgens de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) hebben Nederlandse kopers van een importauto of -camper de afgelopen jaren schade geleden door tellerfraude, die loopt in totaal op tot miljoenen euro's. Zelf een camper importeren kan dus flink extra geld kosten.

De Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) is het samenwerkingscollectief van de Bovag, RAI Vereniging, ANWB, KNMV en NKC. In een rapport dat de VAT afgelopen zomer publiceerde, staat dat in 2023 voor 161 miljoen euro schade is veroorzaakt door het terugdraaien van tellerstanden. Dat is ruim 20 miljoen euro meer dan in 2020. Onder de auto’s vallen ook geïmporteerde campers.

Zelf camper importeren kan geld kosten

Kampeerders die zelf een camper importeren uit het buitenland kunnen door tellerfraude flink in de financiële ellende terechtkomen. Gemiddeld kost het terugdraaien van een teller de consument 1900 euro. “De kosten zitten niet alleen in het feit dat je een auto te duur koopt, je komt er ook moeilijker vanaf én het onderhoudspatroon is anders dan je mag verwachten”, staat in het onderzoek van VAT.

Tellerfraude kilometerteller
Tellerfraude kilometerteller

Tellerfraude in Nederland

Tellerfraude komt niet alleen voor bij auto’s en campers uit het buitenland. Ook in Nederland zijn er nog fraudeurs die met de kilometerstand rommelen. In 2023 waren dat 73.198 gevallen, waar een schadebedrag van 70 miljoen euro bij hoort. Wel laat de VAT weten dat steeds minder Nederlandse auto’s een teruggedraaide teller hebben.

Camper Nederlandse dealer

Wil je zelf een camper importeren uit het buitenland? Onthoud dan dat je minder zekerheid hebt, en minder servicegemak. Voor tellerfraude hoef je ook niet bang te zijn als je een camper bij een Nederlandse dealer koopt, onder meer vanwege de NAP (Nationale Auto Pas), die een betrouwbare kilometerstand moet garanderen.

Tips bij het kopen van je eerste camper

Overweeg je voor het eerst een camper te kopen? Bekijk dan deze video waarin Jos uitlegt waar je op moet letten.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 12 en 15 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…