Camping Le Capanne Italië

Spectaculair zwemkasteel op camping Le Capanne in Italië

Marije Onderwaater

Opdrogen wilden we in de zomer van 2023, nadat het noodweer in Slovenië ons compleet had doorweekt. Op zoek naar zon kwamen we terecht op camping Le Capanne in Italië, waar we een fijne week beleefden. Al was dit een campingverblijf mét een prijskaartje.

“Hoeveel betaalden jullie ook alweer op Le Capanne?”, vroeg een bekende me onlangs. “108 euro per nacht”, antwoordde ik. Dat bleek ontzettend veel meer dan onze kennis er halverwege juni voor had betaald. En met zijn caravan had hij ook nog eens een ruimere plek dan wij. Ben je op zoek naar een goedkope camping, dan kan je Le Capanne in het hoogseizoen gerust overslaan. Maakt het prijskaartje niet uit, of ga je buiten de drukke zomermaanden om, dan is deze camping in het Toscaanse Bibbona een aanrader.

Op zoek naar zon

Vluchtend voor het noodweer in Slovenië vanaf River Camping Bled zochten wij een plek om op te drogen. Maar kom zonder reservering maar eens op een Italiaanse camping in het hoogseizoen, begin augustus. Ook Le Capanne wilde ons telefonisch geen garanties geven. We konden langskomen en dan zouden ze kijken of er een plekje was. Op goed geluk, en met veel schietgebedjes onderweg, zetten we koers naar Toscane. Eenmaal op de camping moesten ze heel goed kijken en puzzelen. Uiteindelijk hadden ze een plekje; klein, zanderig en pal naast het grote zwembad. Dolblij waren we ermee.

Le Capanne staanplaats
Le Capanne staanplaats

Spectaculair zwembad

Eerst het zwembad: dat is geweldig. Sinds een paar jaar staat middenin het kinderbad een gigantisch beige kasteel, het Freddy Water Castle, vernoemd naar campingmascotte Freddy. Je ziet het zelfs vanaf de weg. Het is zo groot en bijna wanstaltig, dat het vanzelf geweldig is. Vanaf onze plek genoten we gewoon van dit gekke uitzicht. Het kinderbad rond het kasteel is erg fijn vanwege het heel ondiepe water en de zachte bodem. Dit maakt dit bad werkelijk perfect voor de vele potjes beach ball die mijn zoons en ik zo graag spelen. Om het zwembad staan bedjes en ook op het grasveld ernaast.

Drankje bij de beachbar

En dan is er nog een ander zwembad met ook een kleine glijbaan én een beachbar. Hier kan je broodjes, koffie thee, drankjes en ijs halen. Er zit een terrasje bij en je kunt zelfs vanuit het water je drankje drinken. Conclusie: de zwembaden op camping Le Capanne zijn echt geweldig.

Le Capanne Freddy Water Castle
Freddy Water Castle
Le Capanne Freddy Water Castle
Freddy Water Castle
Le Capanne beach bar
Het zwembad met de beach bar
Le Capanne beach bar
Het zwembad met de beach bar
Freddy Water Castle by night
Freddy Water Castle by night

Onze staanplaats

Le Capanne is een redelijk overzichtelijke camping met ca. 120 toeristische staanplaatsen en zo’n 230 huuraccommodaties. De meeste staanplaatsen liggen in straatjes. Wij stonden in een kort doodlopend straatje naast het kinderbad. We stonden érg dicht op onze buren en de dichtstbijzijnde kraan was in het sanitairgebouw. Dat waren de enige nadelen van onze plek. Verder hebben we hier heel fijn gestaan.

Staanplaats Le Capanne
Staanplaats Le Capanne

Italiaans pleintje

Het restaurant van camping Le Capanne heeft een mooi terras waar je heerlijk kunt zitten en lekker kunt eten. Wij hebben hier een paar keer gezeten. De speeltuin is om de hoek, en dat is handig wanneer de kinderen het zitten zat zijn. In het hoogseizoen is het aan te raden – en misschien wel noodzakelijk – om te reserveren. Aan de achterkant van het restaurant is een Italiaans pleintje gemaakt met een fontein en een podium voor de optredens van de animatie (in het Italiaans). Er is een barretje en je kunt er ijs halen. Af en toe is er een marktje met kraampjes waar je bijvoorbeeld sieraden en souvenirs kunt kopen.

Brood in de winkel

Vlakbij het restaurant, aan de voorkant, is een winkeltje te vinden. Hier kun je ’s ochtends ook brood halen.

Le Capanne pleintje
Het Italiaanse pleintje overdag
Le Capanne pleintje
Het Italiaanse pleintje overdag
Le Capanne restaurant
Het restaurant met terras
Le Capanne restaurant
Het restaurant met terras
Le Capanne winkel
De winkel van Le Capanne
Le Capanne winkel
De winkel van Le Capanne

Vermaak, sfeer en sanitair op camping Le Capanne

Op camping Le Capanne hoef je je niet te vervelen. Voor de kinderen is er een grote voetbalkooi, waar mijn oudste zoon heel wat balletjes heeft getrapt. De jongste was liever in de speeltuin, waar hij direct al vriendjes maakte. Met het hele gezin midgetgolfen kan in het midden van de camping.

Relaxte sfeer

De sfeer op Le Capanne is heel relaxed. In het hoogseizoen is de camping favoriet bij veel Nederlanders, al stonden in ons straatje ook Duitsers en Italianen.

Verzorgde camping

Le Capanne is een verzorgde camping met veel mooie bloemen en bomen. Het sanitair is enigszins gedateerd, maar was gelukkig wel schoon.

Midgetgolf op Le Capanne
Midgetgolf op Le Capanne
Le Capanne sanitairgebouw
Het sanitairgebouw
Le Capanne sanitairgebouw
Het sanitairgebouw

Omgeving Le Capanne

Le Capanne ligt aan een autoweg. Het achterland, waar je vanaf de camping zo in loopt, is vlak en droog. Hier heb ik een paar keer hardgelopen. Verder heb je wel echt de auto nodig. De drukke weg nodigt niet uit tot lekker fietsen. Wij zijn een keer naar het strand in Marina di Bibbona gegaan. Dit is een gezellig druk strand met veel Italiaanse families. Een drankje drinken of winkeltjes kijken kan ook in Cecina of aan het strand in Cecina Mare.

Toscane ontdekken

De camping is een mooie uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht in Toscane. Wij bezochten bijvoorbeeld de havenstad Livorno, waar vandaan Campingtrends Martine twee weken eerder de boot naar Corsica had genomen.

Bezoek aan Livorno
Bezoek aan Livorno
Le Capanne achterland
Hardlopen in het achterland
Le Capanne achterland
Hardlopen in het achterland

Dure camping

Ik weet dat er meer campings zijn waar je in de top van het hoogseizoen meer dan 100 euro per nacht betaalt. Toch was Le Capanne voor ons met afstand de duurste camping waar we ooit hebben gestaan. Voor een nacht betaalden wij met vier personen (twee volwassenen plus twee kinderen van 10 en 13 jaar) en een tenttrailer 108 euro. Veel! Ons verblijf op camping Le Capanne was wel heel erg fijn.

Informatie overCamping Le Capanne

Adres: Via Aurelia, Km 273 57020 in Bibbona (Li)
Land: Italië
Afstand vanaf Utrecht: 1386 km
Geopend: eind april - eind september
Aantal plaatsen: ca. 120 toeristische staanplaatsen en zo'n 230 huuraccommodaties
Google Maps Le Capanne

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…