Caravan camper vouwwagen openbare weg

Let op: caravan, camper vouwwagen op de openbare weg parkeren mag niet té lang

Marije Onderwaater

De laatste regio's krijgen vandaag schoolvakantie en dat betekent dat de zomer – als het weer nu eindelijk meewerkt – écht is begonnen. Ga jij bijna op vakantie of kom je alweer terug? Houd er dan rekening mee dat je caravan, camper of vouwwagen niet onbeperkt op de openbare weg mag staan. Het kan je zelfs een boete opleveren.

Het is zo handig: de caravan, camper of vouwwagen voor de deur zetten om hem in- of uit te ruimen. Maar doe daar het liefst wel een beetje snel over. Je kampeermiddel mag, net als een aanhanger, niet onbeperkt op de openbare weg staan. Overigens mogen kampeermiddelen langer dan 6 meter en hoger dan 2,40 meter niet zó staan dat ze het zicht van omwonenden belemmeren. In sommige gemeenten mogen ze niet eens in de bebouwde kom parkeren.

Parkeergeld

En woon jij in een gebied waar je parkeergeld moet betalen? Dan geldt dit in veel gevallen ook voor je kampeermiddel. Neem een duik in het parkeerbeleid van jouw gemeente om te kijken wat hiervoor de regels zijn. In de ene gemeente moet je voor een caravan bijvoorbeeld wel parkeergeld betalen en in de andere niet.

Caravan camper vouwwagen parkeren openbare weg
Caravan camper vouwwagen parkeren openbare weg

APV zegt: drie dagen

In de meeste gemeenten mag je caravan, camper of vouwwagen niet langer dan drie dagen op de openbare weg staan. Deze maximale tijdsduur staat beschreven in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) waarin alle regels op het gebied van orde en veiligheid staan, waaronder parkeren.

Woerden is gemiddeld

Woerden geldt als een van de meest gemiddelde gemeentes van Nederland. In de APV van Woerden staat over het parkeren van kampeermiddelen op de openbare weg: “Het is verboden een voertuig dat voor recreatie of anderszins voor andere dan verkeersdoeleinden wordt gebruikt: a. langer dan gedurende drie achtereenvolgende dagen op de weg te plaatsen of te hebben; b. op een door het college aangewezen plaats te parkeren, waar dit naar zijn oordeel schadelijk is voor het uiterlijk aanzien van de gemeente.”

Check gemeente

Op deze site zie je per gemeente wat de maximum tijdsduur is, al vind je waarschijnlijk niet veel plaatsen waar je langer dan drie dagen op de weg mag parkeren.

Regels parkeren op eigen terrein

Heb jij een eigen terrein of oprit en hoef jij je caravan, camper of vouwwagen dus niet op de openbare weg te parkeren? Denk dan niet dat je al het bovenstaande aan je laars kunt lappen. Elke gemeente heeft hiervoor eigen regels. Houd hier dus rekening mee als je jouw kampeermiddel langer dan drie dagen op je eigen oprit of terrein wilt parkeren en bekijk de regels. Soms mag je caravan, camper of vouwwagen bijvoorbeeld niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.

Caravan camper vouwwagen openbare weg parkeren
Caravan camper vouwwagen openbare weg parkeren

Handige oplossing of niet?

Weet je wat, om die maximale tijdsduur te omzeilen, verzet jij je kampeermiddel gewoon om de paar dagen. Slecht nieuws: dat mag dus óók niet. Gemeenten waarschuwen in hun APV zelfs dat het niet is toegestaan om een kampeermiddel steeds te verplaatsen. De maximale tijdsduur van drie dagen voor het parkeren van jouw caravan, camper of vouwwagen op de openbare weg blijft van kracht, ook al verplaats je hem.

Langer parkeren op openbare weg

Wil jij je caravan, camper of vouwwagen toch langer dan drie dagen op straat laten staan? In sommige gemeenten mag dat, maar dan wel op aangewezen plekken. Ook hiervoor kun je de APV van jouw gemeente checken.

Wegsleepregeling
Wegsleepregeling

Boete of wegslepen

Parkeer je jouw caravan, camper of vouwwagen tóch langer dan de maximale tijdsduur op de openbare weg? Dan maak je kans op een boete of – na een waarschuwing – het wegslepen van jouw kampeermiddel, waarna de kosten voor jouw rekening zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…