handen wassen

Caravan of camper uit de stalling: de watertank schoonmaken

Martine van der Klauw

De dagen lengen en dat betekent dat het kampeerseizoen niet lang meer op zich laat wachten. Nog even en de kampeermiddelen komen weer uit de stalling. Een goed moment om ze eens goed te controleren. Maar waar moet je zoal op letten als je de caravan of camper uit de stalling haalt? Je leest het natuurlijk op Campingtrend. Vandaag deel 2: de watertank schoonmaken.

Als het goed is, heb je voordat je camper of caravan naar de winterstalling ging de nodige voorzorgsmaatregelen genomen, zoals het legen van de watertanks én de leidingen. Nu je kampeermiddel weldra weer de wijde wereld in mag, is het zaak de watertank nog eens goed schoon te maken.

Watertank schoonmaken - Waarom?

Het ontsmetten en ontkalken van je schoonwatertank moet minimaal twee keer per jaar gebeuren om een wildgroei aan bacteriën, algen en kalk te voorkomen. Van de meeste bacteriën word je heus niet meteen doodziek, maar een legionellabesmetting moet je toch echt niet willen.

Zelfs als je het water uit de schoonwatertank niet drinkt, is het zaak te deze goed te reinigen. Ook tijdens het wassen van je handen, spoelen van je mond of afspoelen van groente en fruit kom je immers met het water in aanraking.

Watertank schoonmaken - Waarmee doe je dat?

Er zijn verschillende producten te koop om de watertank mee te reinigen. Sommigen zweren bij het gebruik van huis-tuin-en-keukenmiddelen als schoonmaakazijn, bleekmiddel, citroenzuur of gebitsreinigende tabletten als Steradent. Van die laatste heb je voor een tank met een inhoud van 30 liter wel een heel busje nodig.

Verder zijn er ook professionele reinigingsmiddelen te koop bij kampeerzaken.

waterkraan
Laat de kranen goed doorlopen, zodat alle schoonmaakmiddelen eruit zijn.
waterkraan
Laat de kranen goed doorlopen, zodat alle schoonmaakmiddelen eruit zijn.

Watertank schoonmaken - Hoe?

Als je de juiste spullen in huis hebt, kun je beginnen. Stop de juiste hoeveelheid van het door jou gekozen reinigingsmiddel in de tank en vul deze met water. Open vervolgens alle kranen in je camper of caravan. Zo komt het schoonmaakmiddel ook in de leidingen en kranen. Vervolgens laat je het een tijdje – een paar uur tot een nacht – inwerken. Draai vervolgens weer alle kranen open, zodat de vloeistof uit de schoonwatertank in de afvalwatertank komt. Op deze manier krijgt deze ook meteen een schoonmaakbeurt.

Vervolgens spoel je de schoonwatertank weer door en vul je hem. Loopt er geen schoonmaakmiddel meer uit de kraan, dan is hij klaar voor gebruik.

watertank vullen
Watertank schoonmaken.
watertank vullen
Watertank schoonmaken.

Ververs het water regelmatig en let op de slang!

Een watertank kun je vullen met een fles, een gieter of een stukje (tuin)slang. Ga jij voor die laatste, dan zit er nog een addertje onder het gras. Ook in de slang kunnen zich namelijk bacteriën verschansen. Maak de beide uiteinden van de slang dan ook regelmatig schoon, spoel hem geregeld goed door en zorg dat al het water eruit is als je hem opbergt.

Zelfs het water dat uit een schone watertank komt, heeft het een beperkte houdbaarheid. Ten eerste is de waterkwaliteit niet overal zo goed als in Nederland. Daar komt nog bij dat bacteriën zich snel vermenigvuldigen in stilstaand water. En dat gaat nog extra snel bij hoge Zuid-Europese temperaturen. Wij raden dan ook aan het water iedere drie dagen te verversen. Tip: vul de tank maar voor de helft.

‘Watertank schoonmaken’ is deel twee in de reeks ‘Uit de stalling’. In het eerste artikel las je over het belang van de bandencheck.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van der Klauw

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!