Martine van der Klauw
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat geldt ook als je met de caravan op vakantie bent. Een botsing onderweg, hagelschade op de camping; het kan je zomaar overkomen. Voor veel mensen zijn dit redenen om een caravanverzekering af te sluiten. Maar is dat verplicht? Hoe duur is het? En waar moet je op letten als je een caravanverzekering afsluit?
Nee, een caravanverzekering is niet verplicht. Je sluit een caravanverzekering af om gedekt te zijn voor schade aan je eigen caravan. Schade die je met de caravan veroorzaakt aan derden, is gedekt door de auto- of de aansprakelijkheidsverzekering. Of een caravanverzekering handig is, hangt dus vooral af van de caravan die je hebt en je reisplannen. Kampeer je eens per jaar dicht bij huis, dan is de kans op schade kleiner dan dat je wekenlang door Europa trekt. En heb je een spiksplinternieuwe caravan achter de auto hangen of ga je op vakantie met een retro reispaleisje uit de vorige eeuw?
De caravan is via de WA-dekking op je autoverzekering verzekerd als deze is aangekoppeld en dan schade bij een ander veroorzaakt. Is de caravan eenmaal losgekoppeld, dan valt de schade onder de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Schade aan de caravan zelf, bijvoorbeeld door een dikke tak die op het dak valt, is alleen via de caravanverzekering gedekt.
Zodra je met je caravan de grens overgaat, heb je een internationaal verzekeringsbewijs – een groene kaart – nodig. In sommige landen, waaronder Duitsland, Kroatië, Spanje, Polen en Portugal, moet je voor de caravan een eigen groene kaart kunnen laten zien. Deze tweede groene kaart kun je gratis aanvragen bij je autoverzekeraar.
De premies verschillen enorm. Die voor een dure, nieuwe caravan is uiteraard hoger dan voor een tweedehands exemplaar. De kosten variëren van 120 tot wel 800 euro voor een gemiddelde caravan. Vooraf caravanverzekeringen vergelijken kan veel geld besparen. Kijk daarbij niet alleen naar de laagste prijs, maar ook naar de dekking en de hoogte van het eigen risico.
Wil je bij schade niet van een koude kermis thuiskomen, dan is het belangrijk dat je weet wat de caravanverzekering precies dekt. De meeste verzekeraars bieden zowel een standaard- als een uitgebreide allrisk-verzekering aan. Bij die laatste is ook de nieuwwaarderegeling belangrijk. De nieuwwaarde van de caravan is de oorspronkelijke cataloguswaarde. De nieuwwaarderegeling bepaalt hoeveel je van dit bedrag terugkrijgt als de caravan niet meer te repareren is. Dit geldt overigens ook bij diefstal.
Verder is het belangrijk dat je checkt of schade door hagel of extreem weer is verzekerd. Vaak is dit niet standaard het geval. Controleer ook goed welke eisen de verzekeraar stelt aan het slot en de stalling van de caravan, en of de verzekering geldig is als je caravan wilt uitlenen of verhuren. Tot slot is het van belang dat je weet wat er aan inventaris is meeverzekerd. Staan je voortent en mover bijvoorbeeld standaard op de polis of moet je daar extra voor betalen?
Bij schade betaal je meestal een eigen risico, maar de hoogte van dit bedrag verschilt per verzekeraar. De bedragen lopen uiteen van 0 tot zo’n 250 euro. Voor dure (veelal boven de 50.000 euro) of in het buitenland gestalde caravans kan het eigen risico hoger uitpakken. Ook geven sommige verzekeraars korting op de premie als je kiest voor een hoger eigen risico.
Heb je al een caravanverzekering? Check dan ieder jaar even of hij nog up-to-date is. Misschien heb je wel nieuwe en dure accessoires aangeschaft, of ga je naar het Gardameer en weet je niet of hagelschade is meeverzekerd. Het is echt de moeite waard om dit voor vertrek even te controleren.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!