elddis

Made in England: hoe anders zijn Engelse caravans?

Martine van der Klauw

Engelse caravans met een Nederlandse kentekenplaat. We lijken ze steeds vaker op campings te zien. Reden voor Campingtrend om een aantal Engelse caravanmerken onder de loep te nemen. Zijn de reispaleizen van Elddis, Lunar en Sprite net zo keurig en charmant als de Engelsen zelf?

Sprite: de bekendste onder de Engelse caravans

Het bekendste caravanmerk uit Engeland is misschien wel Sprite. Voor het ontstaan moeten we een flink stuk terug in de tijd. Sprite komt namelijk voort uit een samenwerking tussen de broers Sam en Henry Alper in 1947. Tegenwoordig zijn Sprite caravans afkomstig uit de fabrieken van Swift Group Limited in het Engelse Cottingham. In modeljaar 2023 zijn er vier modelreeksen verkrijgbaar: Basecamp, Mondial SE, Cruzer SR en Alpine Sport. Wat betreft die laatste lijkt het einde echter in zicht. De instapserie gaat na tien jaar plaatsmaken voor de modernere Mondial SE-serie. Alleen de Alpine Sport 370 EK is in 2023 nog verkrijgbaar, omdat de populariteit van dit model onverminderd groot blijft.

De Sprite Basecamp is een caravan voor avonturiers, terwijl kampeerders die niet vies zijn van een beetje comfort juist gecharmeerd zullen zijn van de Mondial SE. De Cruzer SR is weer even een stukje luxer. De laatste twee hebben drie ramen voorin, iets wat we vaker zien bij Engelse caravans. Hetzelfde geldt voor de lange banken in de lengterichting. En het interieur? Ook dat is een typisch Engels: huiselijk en een tikkeltje klassiek.

Lunar: bedacht door collega's

Ken Wilcock en Brian Talbot werkten allebei bij Knowsley Caravans Wigan toen ze in 1969 besloten een nieuw caravanmerk op de markt te brengen: Lunar. Hun eerste wapenfeit is de Saturnus, die – mede dankzij zijn lage gewicht – al snel een succes werd. Anno 2023 is Lunar een gevestigde naam in de caravanbranche en zijn er vijf modellen verkrijgbaar.
De Ariva is de kleinste én smalste van het kwintet. Hij is slechts 2,02 meter breed en weegt 1000 kilo. Desondanks is hij voorzien van alle luxe en comfort. Ook hier zien we voorin de banken in de lengterichting. De Stellar is een compacte caravan met een royale eindkeuken en eveneens banken in de lengterichting die je moet ombouwen om te kunnen slapen. De Lexon heeft deze ook, maar in deze caravan is daarnaast nog een vast bed geplaatst. De Qasar kenmerkt zich door een badruimte over de volle breedte met een separate douche. Tenslotte is er de Clubman, de meest luxe caravanserie van Lunar met veel bewegingsruimte en grote luxe badkamer. De caravans van Lunar hebben weer die typisch Engelse voorkant, met drie ramen. En het interieur? Ook bij Lunar is dat niet strak en modern, maar eerder ­– daar is ‘ie weer – huiselijk en keurig.
Lunar Quasar
De Lunar Quasar heeft een grote badkamer.
Lunar Quasar
De Lunar Quasar heeft een grote badkamer.

Elddis: Engelse caravan voor de 50-plusser

Ruim vijftig jaar geleden rolde in de buurt van Newcastle de eerst Elddis-caravan van de band. Het zou nog twintig jaar duren voordat ook Nederland kennismaakte met de Britse caravan. Inmiddels zijn er in ons land vijf Elddis-series te koop: Aurora, Affinity, Crusader, Explore, Buccaneer en Avanté. Die laatste de populairste serie van Elddis. Niet verwonderlijk, want het is een moderne, lichtgewicht caravan die uiterst compleet is. Het panoramaraam aan de boven- en voorzijde, met daaronder de drie voorramen, zorgt ook hier weer voor de typisch Engelse uitstraling. De Crusader en Buccaneer zijn ronduit topsegment met alles erop en eraan. Elddis caravans zijn uitgerust met een 12v-installatie. Hierdoor is het mogelijk zelfvoorzienend te kamperen. Elddis maakt caravans die met name geschikt zijn voor de 50-plusser. Het interieur is daarop aangepast: ook hier niet jong en hip, maar huiselijk en comfortabel.

Elddis caravan Avanté
Meet the Elddis Avanté.
Elddis caravan Avanté
Meet the Elddis Avanté.

Engelse caravans, just a little bit different

Dat de toegangsdeur van Engelse caravans veelal aan de andere kant zit is niet meer dan logisch. Kenmerkender is het driedelige panoramaraam aan de voorzijde, dat we bij veel Britse merken terugzien. Ook het interieur oogt wat conservatiever, behoudender, dan dat van de meeste caravans die op het Europese vasteland worden geproduceerd. Als het van jou allemaal niet zo strak en modern hoeft te zijn en je gewoon een degelijke, kwalitatief goede caravan wilt, dan zou je bij een van de in dit artikel genoemde merken zomaar eens je droomcaravan kunnen vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van der Klauw

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!