Martine van der Klauw
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Vrolijke kleuren, hippe accessoires en een gezellige uitstraling! Gepimpte caravans vind ik zó leuk. Daarbij vergeleken is die van mij maar saai. Ik wil dus mijn caravan pimpen, maar ik heb geen idee waar ik moet beginnen. Reden genoeg om informatie in te winnen bij iemand die wél alles van pimpen weet: Judith van Caravanity.
Judith: “Caravanity was dé ontdekking voor mij toen ik begon met mijn tweede caravan. Wat een tips en inspiratie kon ik daar vinden, iets wat ik bij mijn eerste caravan echt had gemist.
Ik volgde Caravanity al een hele poos en na een oproep van oprichtster Femke voor verse leuke reispaleisjes durfde ik eindelijk mijn caravannetjes te delen. Ze werden enthousiast ontvangen. Femke zocht op een gegeven moment redactieleden en dat zag ik wel zitten. We hebben een aantal jaren samen mogen werken.
Tot mijn grote spijt werd Femke ernstig ziek. Ze heeft in de laatste maanden van haar leven gevraagd of ik Caravanity wilde voortzetten. Femke heeft Caravanity tot een prachtig platform en merk gemaakt en het zou zonde zijn als dit verloren zou gaan. Sinds het overlijden van Femke zet ik me met heel mijn hart in om haar Caravanity voort te zetten.
Sinds juli 2020 is Sharon het Caravanity-team komen versterken. En in Duitsland is Charlotte mijn liebe collega.
“Het is jouw creatie. Alles kan en alles mag, zolang jij je er maar happy in voelt. Je kunt je helemaal uitleven. Al verander je alleen de gordijntjes, dan voelt de caravan al meer ‘jou’.
Maar het leukste vind ik toch wel om zo’n superdonkere, bruine, muffe sleurhut om te toveren tot een fris en stijlvol vakantiehuisje op wielen.
Vaak werkt het verslavend en wil je nog een keer als je klaar bent met je caravan. Gewoon omdat je er ontzettend happy van wordt.”
“Jazeker! Het enige wat je nodig hebt is een portie durf.
Veel mensen moeten echt over de drempel om de potten verf open te trekken. Met de DIY-tips op Caravanity kan echt iedereen zijn caravan pimpen.
Het kost wat tijd, wat geld (zoveel als je zelf wil) en wat geduld. En heb je geen ruimte, of durf je het nog niet helemaal zelf, dan organiseert Caravanity ieder jaar vier klusweekenden.
“Je kunt of helemaal all the way gaan en de caravan helemaal leeghalen en echt letterlijk ‘losgaan’ in je caravan. Een lichte basis geeft oneindig veel mogelijkheden om accentkleuren bij te kiezen en het geeft een ruimtelijk effect.
Maar misschien is het een goed idee om klein te beginnen en ieder jaar een onderdeel aan te pakken. Andere gordijnen of nieuwe bekleding doet echt wonderen.”
“Een caravan bestaat uit gladde materialen. En je wil graag dat de verf goed blijft hechten. Een goede multiprimer is wat je nodig hebt. ‘Multi’ zegt het al, deze primer hecht aan alle materialen; het gladde plafond, de kastdeurtjes, metaal, kunststof, alles.
Als je een goede multiprimer gebruikt en daaroverheen een goede verf zet, kan je verfwerk echt tegen een stootje. Mijn favorieten zijn Avis multiprimer en Sikkens verf.
Tip: Gebruik binnen in de caravan primer en verf op waterbasis en voor de buitenkant op terpentinebasis. Voor flexibele wanden aan de binnenkant (foamachtig met skaileer) heb je krijtverf nodig, dit blijft flexibel en ‘breekt’ niet als je het indrukt.”
“Lang leve Dille&Kamille, Kwantum, Leen Bakker, Ikea, Marktplaats, WAAR en Hema.”
“Laat je caravan nakijken voordat je aan je pimpklus begint”
“Veel mensen kopen hun droomcaravan, beginnen met pimpen en vergeten helemaal te investeren in de veiligheid van hun caravan. Laat je caravan eerst helemaal nakijken door een garage voordat je aan je pimpklus begint. Het is zo zonde als je geld, tijd en energie hebt besteed aan je klus en het blijkt dat de caravan niet veilig is om mee te rijden, of een vochtprobleem heeft.
En, bespaar niet op goede materialen. Mijn ervaring is dat je met goedkope verf wel vijf lagen nodig hebt om het dekkend te krijgen. Als je wat duurdere primer en verf koopt, kun je met twee tot drie lagen een schitterend resultaat hebben. Goedkoop is duurkoop.”
“Het is juist geweldig om de buitenkant ook te laten matchen bij je binnenkant! Ik hou er van. Op zich zijn de stappen hetzelfde als wanneer je de binnenkant gaat schilderen, alleen moet je bij het pimpen van de buitenkant goed opletten waar en wanneer je dit doet.
Een overdekte, droge, warme ruimte is perfect. Heb je die luxe niet? Wacht dan totdat het weer gunstig is. Te vochtig, te warm, te koud of teveel insecten kunnen je buitenkant verpesten.
Met goede verf en goede materialen kun je een caravan met een roller mooi strak krijgen. Spuiten is ook een optie, alleen moet je hier wel ervaring mee opdoen of uitbesteden (prijzig). Wrappen is ook een goed alternatief, zelfs wanneer je een bobbeltjes buitenkant hebt, kun je je caravan heel strak laten wrappen.”
“Ga eens een paar nachtjes slapen in je caravan, voordat je begint met pimpen. De ideeën die er ontstaan terwijl je in je caravan leeft zijn van grote waarde.
Begin met een rustige basis, die je makkelijk kunt uitbreiden met jouw lievelingskleuren.
Neem de tijd en werk nooit gehaast. Iedere vakantie komen er weer nieuwe ideeën bij.
En geniet vooral van de hele metamorfose. En als je dan ook nog foto’s maakt van het hele proces en het eindresultaat, dan kan het maar zo zijn dat jouw creatie op Caravanity komt te staan!”
Wil je meer weten over Judith en het pimpen van een caravan? Kijk dan vooral op de website van Caravanity.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!