Martine van Kuler
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
De herfst is begonnen en het duurt niet lang meer voor koning Winter zijn intrede doet. Voor veel mensen betekent dit dat het kampeerseizoen toch echt ten einde is. Tenten gaan weer naar zolder en vouwwagens en caravans mogen op een droge plek overwinteren. Maar waar moet je zoal op letten als je de caravan naar de stalling brengt?
Caravans winnen in Nederland aan populariteit, bleek onlangs uit cijfers van BOVAG, KCI en RDC. In de eerste drie kwartalen van 2022 werden 7.093 nieuwe caravans geregistreerd en verkocht de vakhandel 12.331 gebruikte caravans. Natuurlijk ging een deel hiervan naar doorgewinterde caravanners, die precies weten hoe ze hun reispaleis winterklaar moeten maken. Maar er zijn toch ook mensen die dit jaar voor het eerst een caravan kochten en misschien geen idee hebben waar ze op moeten letten als ze hun caravan naar de stalling brengen voor de wintermaanden. Behoor jij tot de laatste categorie? Geen nood, Campingtrend weet raad!
Soppen is ook niet onze hobby, maar voordat de caravan in winterslaap mag moeten we er toch echt aan geloven. Een natte lap over het aanrecht en de plankjes volstaat misschien tijdens een kampeervakantie, maar als je je caravan lang niet gebruikt moeten ook de koelkast en badkamer eraan geloven. Laat de koelkastdeur na het schoonmaken op een kier staan om schimmel en nare luchtjes te voorkomen, leeg de toiletcassette en reinig de watertank. Denk er ook aan de kastjes leeg te halen en laat vooral geen etenswaren achter. Tenzij je de muizen in de stalling de winter door wilt helpen.
Als je in het voorjaar geen schimmel of muf ruikende caravan wilt aantreffen, is het belangrijk goed te ventileren. Zet daarom de (dak)ramen op een klein kiertje en laat de gordijnen open en de horen omhoog. Hiermee verleng je de levensduur van de veren in de horen aanzienlijk. En als je het echt helemaal goed wilt doen, zet je ook de kastdeurtjes en de deksels onder de banken op een kiertje. En last but not least: behandel deur- en raamrubbers met siliconenspray (bijvoorbeeld deze) of talkpoeder. Dit voorkomt het uitdrogen of vastvriezen van de rubbers.
Je hebt klotsende oksels en een zere rug van het schrobben, maar… de binnenkant van je caravan is spic en span. Klaar dus! Helaas kom je er niet zo makkelijk vanaf. Het is namelijk belangrijk dat je ook de buitenkant goed schoonmaakt voordat je caravan naar de stalling gaat. Waarom, vraag je je misschien af. Simpel, als je dit nooit doet kost het je op den duur de laklaag van de caravan. Het reinigen van de camper kun je bijvoorbeeld doen met een speciale camper- en caravanshampoo. Soms heb je mazzel en kun je je caravan bij de stalling (laten) wassen.
Je caravan schoon achterlaten is één ding, maar je moet natuurlijk ook zorgen dat je dit veilig doet. Gaat je caravan naar de stalling, haal dan de gasflessen eruit. Soms kun je ze opslaan in een speciale ruimte bij de stalling, anders kun je er vast thuis wel een plekje voor vinden. Tap ook de waterleiding en de boiler van je caravan af, want hiermee kun je vorstschade voorkomen. Hoe je dit doet kun je terugvinden in het onderhoudsboekje van de caravan.
Heb jij een caravan met een mover? Dan raden we aan deze in de wintermaanden uit je caravan te halen en thuis aan de lader te leggen. Een lithiumaccu zou je erin kunnen laten, maar he, neem gewoon het zeker voor het onzekere en haal hem eruit.
Tot slot is er nog de bandenspanning. Als je caravan maandenlang stilstaat kunnen er vlakke plekken op de banden ontstaan. Dit rijdt natuurlijk niet lekker als je er na de winter weer mee op pad gaat. Je kunt ‘vierkante banden’ voorkomen door ze iets harder op te pompen dan de voorgeschreven bandenspanning.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!