Martine van der Klauw
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Nederland telt inmiddels ruim 422.000 geregistreerde caravans en bij de ANWB kwamen steeds vaker vragen binnen over het gebruik van caravanbanden. Daarom presenteerde de toeristenbond eerder vandaag voor de eerste keer de resultaten van de ANWB caravanbandentest. De resultaten wil je vast weten voordat je deze zomer weer volgeladen naar Zuid-Frankrijk rijdt.
Even voor de duidelijkheid: een caravanband is géén gewone autoband. Een caravanband heeft bijvoorbeeld een veel grotere draaglast. Ook zijn caravanbanden beter bestand tegen lange tijd stilstaan. Op de zijkant van de banden staat trailer use only of free rolling tyre. Deze banden mag je dus niet onder een auto of bestelwagen zetten.
ANWB-expert Mickel van Erp legt uit waarom speciale caravanbanden de voorkeur hebben: “Personenautobanden hebben meestal niet het juiste draagvermogen. Vaak is een grotere, bredere band nodig, zoals 215/60R16 in plaats van 185R14. Dit vereist andere velgen en kan duur zijn. Personenautobanden bieden zoveel grip dat hoge bochtsnelheden mogelijk zijn zonder te glijden. Maar door het hoge zwaartepunt van een caravan kan deze kantelen en zelfs omvallen. Een band met minder grip zorgt ervoor dat de caravan uitbreekt, wat makkelijker te corrigeren is dan een caravan die omvalt.”
De ANWB testte tien banden in de populaire maat 185R14C. Deze banden hebben allemaal een loadindex van 104, wat betekent dat elke band 900 kilo kan dragen. Een caravan of aanhanger met één as mag met deze banden dus niet meer dan 1800 kilo wegen. De maximale snelheid is 140 km/u.
De caravanbanden zijn getest op:
Van de tien geteste caravanbanden zijn er vier die goed scoren (vier sterren). De BK-Trailer is de winnaar. Deze band weet regenwater netjes af te voeren, heeft een lage rolweerstand (fijn voor je trekauto) en scoort overall goed. Ook de Linglong Radial R107, Boka Trailer Line FT 02 en Radar Argonite RV-4T doen prima mee, al hebben ze kleine minpuntjes, zoals iets minder grip op nat wegdek of nét wat meer rolweerstand.
Daarna volgen vier banden met een voldoende. Niet perfect, maar wel veilig. Helaas zijn er ook twee banden die het niet redden: de Kenda en de Nankang. Deze krijgen een onvoldoende en beveelt de ANWB simpelweg niet aan.
Je caravanbanden verdienen net zo veel aandacht als die van je auto. Of je nu richting de Alpen rijdt of gewoon naar een camping om de hoek. Ben je benieuwd naar de volledige uitslag van ANWB caravanbandentest? Klik dan op onderstaande button. En wil je meer weten over het onderhoud van je banden? In dit artikel lees je er alles over.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!