Bürstner Talis

Bürstner Talis richt vizier op de toekomst

Martine van Kuler

‘Klein reizen, groot leven’, met dat motto presenteerde Bürstner de Talis. Deze caravan – een studiemodel nog – is de visie van de Duitse fabrikant op de toekomst van het caravannen. De Bürstner Talis is een aerodynamische lichtgewicht caravan, die geschikt is voor kleinere trekvoertuigen en elektrische auto's.

Op de Caravan Salon in Düsseldorf toonde Bürstner de Talis voor het eerst aan pers en publiek. Wij lieten je de caravan in de Campingtrend Liveshow en op onze Instagram-pagina al zien, maar inmiddels hebben we wat meer informatie over het studiemodel bemachtigd.

Aerodynamisch en licht

Vraag een willekeurige kampeerder naar een eigenschap van zijn of haar caravan voor de toekomst en de kans is groot dat ‘licht’ het antwoord is. Niet verwonderlijk in een tijd waarin elektrische auto’s steeds belangrijker worden en brandstofverbruik sowieso vaak onderwerp van gesprek is.

De toekomstige caravan van Bürstner is dan ook een lichtgewicht, die geschikt is voor kleinere trekvoertuigen en elektrische auto’s. Opvallend is zijn aerodynamische vorm – door de fabrikant zelf vergeleken het met een vis, die de luchtweerstand vermindert en het energieverbruik verlaagt.

Bürstner Air-Xtension

Het opvallendste aan de Bürstner Talis is de Air-Xtension-achterzijde. De fabrikant gebruikt dit opblaasbare systeem al bij de Lyseo Gallery. In de Talis kun je de achterzijde uitklappen en opblazen, waardoor er een ruim tweepersoonsbed ontstaat van 1,70 bij 2 meter. De ruimte eronder is een ideale kinderkamer, die met een gordijn is af te scheiden van de rest van de caravan. Natuurlijk is het ook een uitstekende bagageruimte.

Bürstner Talis
De Bürstner Talis op de Caravan Salon in Düsseldorf.
Bürstner Talis
De Bürstner Talis op de Caravan Salon in Düsseldorf.

Easyflex: vanlife in een caravan

De keuken in de Bürstner Talis is modulair en zowel binnen als buiten te gebruiken. Iets wat we in campers geregeld tegenkomen, maar in caravans nog betrekkelijk onbekend is. Er zijn twee inductiekookplaten aanwezig.

Niet alleen de keuken is verplaatsbaar. Ook een van de twee banken en de tafel uit de zithoek zijn buiten te gebruiken. Dit scheelt bagage, want je kampeerstoelen kun je thuislaten.

Handig zijn ook de uitneembare EasyFlex-boxen. Onderweg nemen ze de plaats in van de gebruikelijke bovenkasten; tijdens het inpakken of boodschappen doen kunnen ze worden verwijderd voor gemakkelijk laden. Verder bevat de badkamer een ecologisch scheidingstoilet. Chemicaliën zijn niet nodig, dus heel milieuvriendelijk.

Bürstner wohnfühlen

De Duitse fabrikant heeft een naam hoog te houden als het gaat om het creëren van een gezellige sfeer. Ook in de Talis is dat gelukt. De akoestische houtpanelen op de muren zien er niet alleen leuk uit, ze dempen ook het geluid. De zwarte lampen passen goed bij het donkere meubilair en de grijze bekleding, en de keuken is voorzien van een achterwand met blauwe tegels, wat zorgt voor een speels effect.

Of de Bürstner Talis daadwerkelijk in serieproductie gaat, is nog niet duidelijk. Mocht dat het geval zijn, dan lees je dat natuurlijk op Campingtrend.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!