Martine van Kuler
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Blaadjes, vogelpoep, schimmelplekken of hars. Een cassetteluifel is er gevoelig voor, maar als je een beetje je best doet ziet hij er jarenlang als nieuw uit. Wil jij je cassetteluifel schoonmaken? Maak het jezelf gemakkelijk en lees deze tips even door.
Een camper of caravan krijgt – als het goed is – geregeld een schoonmaakbeurt. Helaas wordt de cassetteluifel daarbij vaak over het hoofd gezien. Op zich is dat niet verwonderlijk, want deze zit immers vaak verstopt in de luifelkast. Zonde is het wel, want met een beetje zorg en aandacht ziet je luifel er mooier uit én gaat hij langer mee.
Ruikt jouw cassetteluifel niet helemaal fris als je hem voor het eerst na lange tijd weer uitdraait? Zitten er vlekken of zwarte puntjes op? Grote kans dat hij niet helemaal droog en vrij van stof, takjes, dennennaalden en bladeren was toen je hem oprolde, en dat terwijl dat juist zo belangrijk is. Daarom is een borstel met een lange steel onontbeerlijk in je camper of caravan. Hiermee kun je vrij eenvoudig het vuil van de luifel borstelen.
Nat oprollen kun je echter niet altijd voorkomen. Moet je noodgedwongen met een natte luifel op pad, zorg dan dat je hem aan het einde van de rit meteen uitdraait om te drogen. Doe je dat niet dan heb je grote kans dat er zwarte puntjes op komen? Dat is schimmel, ook wel ‘het weer’ genoemd. Deze plekjes ontstaan door vocht en krijg je er vrijwel nooit meer helemaal uit. Schoon en droog oprollen is dus het devies.
Werk bij het schoonmaken van de cassetteluifel van boven naar beneden. Je wilt immers niet dat er weer vuil water over je net gewassen luifeldoek stroomt. Dat betekent dat je begint bij de cassette. Je zult zien dat deze vol zit met stof, zand, vliegjes en andere geplette insecten. Gelukkig gaat de viezigheid er in de meeste gevallen eenvoudig af met een spons en een sopje.
Als de luifel goed is geborsteld en de cassette weer glimt, begint het échte schoonmaakwerk. De luifel is gemaakt van pvc-doek. Voor de meeste vlekken heb geen sopje nodig en volstaat water en een spons of borstel. Wil je toch met schoonmaakmiddel aan de slag, kies dan voor een speciale luifelreiniger, zoals de Omicron Luifelreiniger van 123 Products.
Het afspoelen kun je het beste doen met een tuinslang. Gebruik in ieder geval geen hogedrukspuit, want daar wordt de luifel niet beter van.
Is je cassetteluifel weer helemaal schoon en droog? Dan is dit hét moment om hem even na te lopen. Zie je kleine gaatjes of scheurtjes, dan kun je die nu mooi repareren. Hoe? In vrijwel iedere kampeerwinkel is wel transparant reparatietape te koop. Ontvet de plek rondom het gaatje wel even, bijvoorbeeld met een alcoholdoekje, want dan plakt het tape beter.
Voilà, nu is je cassetteluifel schoon en heel. Is hij ook helemaal droog? Dan kun je hem oprollen, zodat je tijdens de volgende vakantie onder een luifel zit die als nieuw oogt.
Wil je meer weten over het schoonmaken van je camper en caravan? In dit artikel lees je er alles over.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!