De dodehoeksticker in Frankrijk: camper is een bus

Luc Schaepkens

De dodehoeksticker is sinds 1 januari verplicht in Frankrijk. En wel op alle voertuigen die zwaarder zijn dan 3500 kilo. Ook buitenlandse campers vallen daaronder.

Dodehoeksticker Frankrijk voor vrachtwagen en bus

De nieuwe regeling voor de dodehoeksticker betreft alle voertuigen zwaarder dan 3500 kilo. Door de sticker wil de Franse regering met name ongelukken met fietsers binnen de bebouwde kom voorkomen. Die verdwijnen bij grote voertuigen in de zogenoemde dode hoek en zijn dan niet meer zichtbaar voor de chauffeur. Niet in de spiegels en niet via de ramen. Zowel zware vrachtwagens als voertuigen voor personenvervoer – zoals touringcars – hebben een gevaarlijke dode hoek. Alle voertuigen die op Frans grondgebied rijden, dienen sinds 1 januari 2021 van dergelijke stickers te zijn voorzien. Dat geldt ook voor buitenlandse voertuigen. De stickers plak je aan de zijkanten en aan de achterkant. Ze zijn 21 bij 17 centimeter groot en rood/geel van kleur. De precieze plekken waar ze moeten worden aangebracht, liggen vast en zijn precies omschreven. Zo moeten ze onder meer tussen de 0,9 en 1,5 meter vanaf de grond zijn aangebracht.

Campers worden in dit hele verhaal niet genoemd. Ze staan echter ook niet bij de uitzonderingen. Daaronder vallen voertuigen waarbij het technisch niet mogelijk is om stickers te plakken. Voertuigen met een containerchassis bijvoorbeeld.

De precieze Franse tekst luidt:

Il existe deux versions de la signalisation angles morts, dédiées à deux types de véhicules distincts, les transports de marchandises et les transports en commun de personnes.

Daarbij gaat het – in ons beste Frans – om voertuigen ingericht voor het vervoer van goederen en voor het vervoer van personen. Dat laatste zou volgens de omschrijving in de Franse wet van Transport en commune gaan om voertuigen met meer dan negen zitplaatsen, inclusief de bestuurder. Of deze omschrijvingen wel van toepassing zijn op een camper was lang onduidelijk. Inmiddels zeggen ook onze Franse collega’s van het blad Camping-car dat campers – en ook de in Frankrijk rijdende buitenlandse campers – wel degelijk onder deze regelgeving vallen: zie het artikel in Camping-car. Natuurlijk heb je ook bij een camper een dode hoek.

De camper moet aan de bussticker

Een aantal organisaties – waaronder het Franse zusjes van de ANWB – tekenden bezwaar aan. Daarbij werd gevraagd een uitzondering te maken voor campers. Dat werd geweigerd. Het decreet voorzag in geen enkele uitzondering, zo werd gemeld. Campers zwaarder dan 3500 kilo vallen daarmee ook onder de regeling, ook de buitenlandse. Er is een tweede sticker met daarop een bus. Die zou ook op de camper moeten. We lezen op fora dat de stickers eerst op afneembare folie worden geplakt. Ze zijn ook verkrijgbaar als magneetbordjes. Zo zijn ze ook weer gemakkelijk te verwijderen. Tot aan 1 april blijft het in Frankrijk bij waarschuwen. Heb je daarna geen sticker voor de dode hoek, dan kan dat je een boete van 135 euro opleveren. Op de camper moet je drie stickers plakken. Aan elke zijkant binnen een meter van de voorkant En aan de achterkant, rechts van het midden. De sticker moet op tussen de 0,9 en 1,5 meter hoogte vanaf het wegdek zijn aangebracht.

Een set van vijf magneetplaten kost bij Bol.com nu 69 euro. Ze zijn na de vakantie in Frankrijk weer afneembaar. Bedenk wel dat ze niet hechten op een ondergrond met structuur. Klik hier om de dodehoekstickers als magneetplaat te bekijken.

Link naar de Franse regeling

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur