De leukste kampeertrends van 2024

Jos Mark

2024 brengt een nieuw avontuur met zich mee. Kamperen evolueren jaar na jaar en dit jaar kiezen reizigers voor een andere aanpak. In plaats van naar buiten te rennen om dingen van je bucketlist af te vinken, zien we dat kampeerders een langzamere, betekenisvollere en ontspannender manier van kamperen op een camping met privé sanitair hanteren. De trends van dit jaar laten zien dat mensen langzamer gaan werken en de tijd waarderen en wat het betekent om te kamperen en te genieten van wat de natuur te bieden heeft. We hebben een aantal van de toptrends verzameld die je in 2024 zult zien!

1. Gramping

Waarschijnlijk heb je de term ‘glamping’ wel eens gehoord, maar heb je ook de term ‘gramping’ gehoord? Wees op je hoede, want gramping is de leukste nieuwe reistrend van het jaar. Dus wat is het? Het is precies hoe het klinkt. Gramping, ook wel “skip-gen” genoemd, zorgt ervoor dat grootouders en kleinkinderen samen een avontuur kunnen beleven. Je kinderen kamperen dus met je ouders op bijvoorbeeld een camping in Limburg. Deze trend is niet alleen een geweldige manier om generaties met elkaar te verbinden, maar het biedt ook een unieke kans voor kinderen om quality time door te brengen met hun grootouders, terwijl ze nieuwe vaardigheden leren zoals tenten opzetten, kampvuren maken en de natuur verkennen. Bovendien kunnen grootouders genieten van de jeugdige energie en nieuwsgierigheid van hun kleinkinderen, wat hun eigen vakantie-ervaring verrijkt.

2. Calm-cation

Een calm-cation wordt omschreven als een vakantie die een ontspannen, rustige, stressvrije sfeer biedt. Enquêtes hebben gesuggereerd dat dit soort reizen over het algemeen bevorderlijker is voor hun geestelijke gezondheid. Calm-cation is een meer betaalbare manier van reizen, omdat het doorgaans dichter bij huis is en één met de natuur. Het concept richt zich op het vermijden van de hectiek en drukte van traditionele vakantiebestemmingen, waardoor reizigers echt tot rust kunnen komen en kunnen ontsnappen aan hun dagelijkse stress. In plaats van lange vluchten en drukke toeristische attracties, draait een calm-cation om eenvoudige vreugden zoals wandelingen in het bos, meditatie aan een rustig meer, of het lezen van een goed boek in een afgelegen hut. Dit soort vakantie nodigt uit tot mindfulness en zelfreflectie, waardoor je niet alleen fysiek, maar ook mentaal opgeladen terugkeert.

3. Wildkamperen

Met dit type kamperen kun je echt de verbinding verbreken. Er is dan ook niet voor niets een toename in het aantal zoekopdrachten naar ‘wildkamperen’, waarbij kampeerders zo ver off-grid gaan dat mobiele telefoons en elektronica vrijwel nutteloos worden. Het is een manier om je echt los te maken van de wereld en je te concentreren op wat de natuur te bieden heeft. Wildkamperen brengt je naar afgelegen gebieden waar de enige geluiden die je hoort, die van de natuur zelf zijn – het ruisen van de bladeren, het stromen van een beekje, of het gezang van vogels. Zonder de afleidingen van technologie en dagelijkse verplichtingen, kunnen kampeerders zich volledig onderdompelen in de omgeving en een diepere waardering ontwikkelen voor de eenvoud en schoonheid van de natuur. Dit type kamperen moedigt ook aan tot zelfredzaamheid, omdat je vaak je eigen water moet vinden, je eigen eten moet bereiden en op je instincten moet vertrouwen om je weg te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.