Luc Schaepkens
Redacteur
Het ligt zo voor de hand: zonnepanelen op een luifel. Toch is het Amerikaanse XponentPower – uit het Californische Fremont – het eerste bedrijf dat met een dergelijke luifel komt. De luifel kreeg de naam Xpanse en kan elektrisch in- en uitgedraaid worden. Xpanse voorziet de camper of caravan van stroom.
XponentPower heeft zich – zo lezen we op de site – ten doel gesteld de status quo in de wereld van de zonne-energie te doorbreken. Dat laten we maar voor wat het is. Maar het idee om een luifel vol te leggen met zonnepanelen spreekt ons wel aan. Je hoeft niks meer op je dak te plakken of te schroeven. Dakluiken en schotels zitten niet in de weg. En je hebt een behoorlijk oppervlak tot je beschikking. De Xpanse-luifel kan lekker vol in de zon hangen, want jij zit eronder toch in de schaduw. Daar is over nagedacht.
XponentPower laat weten dat de Xpanse luifel-passend is voor de meeste merken en modellen campers of caravans. Bedenk wel dat we het hier dan hebben over Amerikaanse modellen. De luifel is – voor zover wij weten – vooralsnog ook niet te koop in Europa. Het systeem van de Xpanse is ontworpen om achteraf in te bouwen. Het gebruikt hierbij de al aanwezige componenten van het stroomsysteem. Verder is er geen verschil met het aansluiten van een zonnepaneel dat je op het dak zou monteren.
De luifel is iets langer dan 15 feet en uitgerold is hij 7 feet diep. Oftewel, hij is ruim 4,5 meter lang – want iets langer dan 4,5720 meter – en iets meer dan 2 meter diep – namelijk 21336 meter om precies te zijn. De luifel levert een vermogen tot aan een piek van 1200 watt. Dat is zo’n zes kilowatt/uur per dag. De Xpanse is beter bestand tegen harde wind dan de doorsnee luifel. Hij kan niet gaan klapperen. Bij te sterke wind rolt de luifel ook nog eens automatisch op.
Een regenbui kan geen kwaad voor de Xpanse-luifel. Zijn levensduur wordt er niet door beïnvloed. Hij is echter niet geheel waterdicht. De luifel is getest en XponentPower geeft er drie jaar garantie op. Het systeem van de luifel kan desgewenst ook worden gekoppeld aan dat van zonnepanelen op het dak.
Al met al een interessante ontwikkeling op het gebied van zonnepanelen. Al gaat hij in Amerika rond de 10.000 euro kosten. En we hebben zo onze bedenkingen bij het gewicht. Kijk je naar de foto’s, dan lijkt hij best zwaar. Dat is in Europa – waar gewicht toch al een dingetje is – wel iets om rekening mee te houden.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!