Luc Schaepkens
Redacteur
Per 1 januari 2021 verplicht Frankrijk de zogenoemde dodehoekstickers op voertuigen zwaarder dan 3500 kilo. De verplichting zou gelden voor alle zware voertuigen, ook buitenlandse.
Het besluit omtrent de dodehoekstickers in Frankrijk werd bekendgemaakt in een ministerieel besluit. Het komt erop neer dat ieder voertuig zwaarder dan 3,5 ton per 1 januari 2021 moet zijn uitgerust met een speciaal bord of een sticker. Dat bord of de sticker waarschuwt medeweggebruikers voor dode hoeken. In het bericht is sprake van alle trucks, combinaties en touringcars. Op Agoria.be lezen we dat het de voertuigcategorieën N2, N3, M2, M3, O3 en O4 betreft. De laatste vier zijn aanhangers of touringcarbussen. De eerste twee zijn zwaardere bedrijfsvoertuigen. Campers worden in het hele stuk niet genoemd. Maar het zou kunnen gelden voor oudere campers boven de 3500 kilo die nog op grijs kenteken staan. Campers – ook zwaardere –krijgen al een tijdje de voertuigcode M1/SA, personenauto / kampeerauto. Kijk hier voor de verschillende voertuigcategorieën en hun codes. De afmeting en de kleuren waaraan de dodehoekstickers moeten voldoen, zijn strikt vastgesteld. Evenals de plek van de sticker. De stickers van 25 bij 17 centimeter moet zowel achterop als aan de zijkanten worden geplakt.
De dodehoekstickers zijn redelijk fors van afmeting. De kleuren zijn fel rood en geel. Je zult het maar op je mooie champagnekleurige integraal moeten plakken. Daarbij vragen we ons af: kan Frankrijk ons wel stickers laten plakken op onze Nederlandse camper? Wat als andere landen voor andere kleuren of plekken kiezen? Moeten we dan gaan rondrijden in een soort aanplakbord? Gelukkig gelden eventuele stickers uit andere landen in Frankrijk ook. Op vrachtwagens en trekkers moet de sticker rechts op de achterkant (tussen 0,9 en 1,5 m van de grond) en op elke zijkant vooraan (tussen 0,9 en 1,5 m van de grond) worden aangebracht. De stickers moeten vooral binnen de bebouwde kom ongelukken met fietsers en bromfietsers voorkomen.
Uitzonderingen zijn er natuurlijk ook. Het gaat dan over voertuigen ‘waarbij het technisch onmogelijk is om de signalisatie volgens de hierboven vermelde voorschriften aan te brengen’. Dan moet de waarschuwing zo dicht mogelijk in de buurt van de aangegeven plek zitten. Als het echt niet kan, krijgt het voertuig een vrijstelling. Voertuigen die al zijn voorzien van dodehoekstickers – vanwege regelgeving uit eigen land – voldoen automatisch ook aan de Franse regels. Wie na 1 januari 2021 geen dodehoekstickers heeft, kan een boete van 35 euro tegemoet zien. Voor wie direct betaalt is dat 22 euro. Zonder sticker rijden geldt als een zogenoemde ‘klasse twee-overtreding’.
Op de Franse campersite Camping-Car lezen we dat we vooral nog even moeten wachten tot 1 januari. Dan weten we meer, ook of het campers aangaat. Wordt vervolgd dus.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!