Duurzaam onderweg met een camper? Let’s Leavv en kies voor elektrisch!

Luc Schaepkens

Wil je op een duurzame manier genieten van de vrijheid van het camperen? Kies dan voor de elektrische camper. Die hoef je natuurlijk niet meteen te kopen, die huur je. Wist je dat een elektrische camperbus zo’n 6.600 kilo CO2 minder uitstoot dan een normale auto bij 15.000 kilometer per jaar? Dat staat gelijk aan het planten van 252 bomen. Leavv speelt in op de trend van duurzaam onderweg zijn.

Peugeot e-Expert huren

Bij Leavv kun je een elektrische Peugeot e-Expert huren. Deze bus is voorzien van zaken als een hefdak en een fietsendrager. Er zijn vier zitplaatsen en vier slaapplaatsen aan boord. Je kunt er dus prima mee kamperen. De camper heeft officieel een actieradius van 330 kilometer. Dat komt er in de praktijk op neer dat je per acculading zo’n 200 tot 250 kilometer ver komt. Je kiest zelf je bestemming.

De nadelen van duurzaam onderweg zijn en de kosten

De nadelen van duurzaam reizen? Zo na elke 200 kilometer moet de Peugeot e-Expert aan het stopcontact. Bij een snellaadpaal is de accu na 30 minuten weer voor 80% vol. Dat is dus dertig minuten pauze na zo’n twee uur rijden. Je mag zelf bepalen hoe vervelend dat is. Je kunt natuurlijk gewoon naar Frankrijk rijden, alleen duurt het wat langer. Stel dat je twee keer per dag een half uur stilstaat om stroom te laden. Dan ben je dat uur kwijt. Hoewel je natuurlijk ook kunt genieten van het uitzicht, een broodje kunt eten of de volgende stop kunt plannen. Het aantal kilometers dat je mag rijden met de LEAVV e-camper kent overigens geen limiet. Daarnaast is de Peugeot e-Expert is niet bepaald groot te noemen.

En dan hangt er aan dit duurzaam onderweg zijn een prijskaartje. Dat is overigens wat huren betreft niet hoger dan bij een camper op diesel of benzine. Er zijn drie periodes, ieder met hun eigen huurprijs. Van november tot maart betaal je 90 euro per dag. Van april tot en met juni en in september en oktober is dat 120 euro per dag. In juli en augustus – het hoogseizoen – betaal je 145 euro per dag. Dat is exclusief de eenmalige servicekosten van 50 euro. Houd er rekening mee dat je ook een borg van 800 euro moet overmaken. Je bent dan verzekerd met een eigen risico van 1500 euro per geval.

Elektrische camper aankleden kan ook

Je kunt de gehuurde elektrische camper naar wens aankleden. Van campingstoelen en -tafel tot een porta potti. Van een skottelbraai tot beddengoed. En o ja, gaat het hondje mee? Dan kost dat 30 euro per boeking extra. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen risico deels af te kopen. Voor 9 euro per dag hou je nog 500 euro eigen risico over. Onmisbaar lijken ons vooral de laadpassen – deze kosten nog eens 50 euro – waarmee je elektrisch kunt opladen. Je hebt hiermee de eerste 1000 kilometer vrij. Daarna betaal je 0,25 cent per kilometer.

Heb je nog geen idee waar de reis naartoe gaat? Op de site van LEAVV staan diverse roadtrips. Duitsland en Oostenrijk voor prachtige meren en pittoreske dorpen. Of la dolce vita voor de Italië-fan. Je kunt zelf een bestemming kiezen die bij je past. De route staat helemaal uitgestippeld, van dag tot dag. Maar je kunt uiteraard ook zelf een route kiezen. Dat is tenslotte de vrijheid die camperen heet. Check vooraf wel de actueel geldende coronamaatregelen per land. Lees op de site van LEAVV de blog van Kirsten, die in eigen land zeven dagen op pad was met de elektrische camper. Zo doe je alvast inspiratie op.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur