Luc Schaepkens
Redacteur
Als kersverse eigenaar van een (tweedehands) caravan komt deze vraag waarschijnlijk bij je op: moet je wel of geen caravanverzekering afsluiten? Wij vertellen er alles over. Bijvoorbeeld dat de caravanverzekering vergelijken met andere aanbieders altijd loont.
Om bij het begin te beginnen: een caravanverzekering is niet verplicht. Als de caravan achter de auto hangt, valt hij onder de verzekering van het trekkende voertuig. Op de groene kaart staat daarvoor de code AF.
Nu de groene kaart toch voorbijkomt: in bijna alle landen – behalve in Nederland – heb je voor een caravan (of aanhanger) een tweede groene kaart nodig. Ze kunnen er namelijk naar vragen Als die caravan tenminste zwaarder is dan 750 kilo en een eigen kenteken heeft. Het maakt niet uit of de caravan wel of niet apart is verzekerd. Deze tweede groene kaart vraag je aan bij je autoverzekeraar. In Polen is een tweede groene kaart romduit verplicht. Je kunt problemen krijgen als je er geen hebt. In landen als Portugal en Kroatië is hij niet verplicht maar zeer aan te raden. Je moet daar namelijk wel kunnen aantonen dat ook je caravan verzekerd is. En dat kan gemakkelijk met een tweede groene kaart. Gewoon even opvragen dus, hij is gratis.
Schade die je met de caravan aan anderen toebrengt, is gedekt. Dat gaat via de autoverzekering. Voorwaarde is wel dat je caravan op het moment van de schade is aangekoppeld. Is dat niet het geval, dan geldt dit uiteraard niet. Soms kun je ook terugvallen op je aansprakelijkheidsverzekering.
Zoals hierboven genoemd is schade aan anderen gedekt als je caravan achter de auto hangt. Schade aan de caravan zelf is niet gedekt. Als je caravan niet is aangekoppeld, is de schade ook niet verzekerd. Denk aan schade door die dikke tak die op de camping op het dak valt. Of die flinke hagelbui aan het Gardameer. Die boom die in de weg staat wanneer je de caravan met de mover op zijn plek zet. Of als hij de volgende morgen niet meer op je oprit staat. Oftewel diefstal is met een caravanverzekering ook gedekt. Slaapt toch een stuk rustiger. Daarnaast is de schade van vandalisme ook (deels) gedekt met een caravanverzekering.
Afhankelijk van je polis valt een vervangende caravan of een vervangend verblijf onder de verzekering. Repatriëring van de caravan is bij sommige verzekeringen standaard. Bij andere kun je dit als extra aanvinken. Soms zijn ook rechtsbijstand, inventaris en storm- en hagelschade niet standaard meeverzekerd. Deze dien je in dat geval apart bij te verzekeren.
Stel: aan het Gardameer krijg je een flinke hagelbui op het dak van de caravan. Daar kun je als eigenaar helemaal niets aan doen. Heb je een hagelbestendig dak op je caravan? Dan krijg je vaak korting op dit onderdeel van je caravanverzekering. Deze korting kan oplopen tot wel 70% voor dit onderdeel.
Alles wat vastzit, valt onder de standaard caravanverzekering. Alles wat er los in ligt, dus niet. Bestek, servies, kleding en beddengoed bijvoorbeeld. Daarvoor dien je een aparte inventarisdekking af te sluiten. Bedenk dat zaken als je telefoon, camera en kleding weer onder de reisverzekering vallen.
Een caravanverzekering is bij schade vergelijkbaar met een autoverzekering. Je hebt een eigen risico. Laat je de schade herstellen bij een bedrijf dat bij de verzekering is aangesloten, dan krijg je korting op het eigen risico. Is de schade lager dan je eigen risico of kun je wel leven met een klein deukje? Dan is het slim om de schade niet te claimen bij je caravanverzekering.
Een caravanverzekering heeft een zogenoemde Europa-dekking. Die is ook geldig in de niet-Europese landen aan de Middellandse zee.
Van een nieuwe caravan krijg je binnen een bepaalde periode de oorspronkelijke cataloguswaarde uitbetaald. De caravan moet daarvoor total loss worden verklaard (het herstellen van de schade is niet mogelijk of duurder dan de nieuwprijs). Na de afgesproken periode wordt de dagwaarde uitgekeerd. Sommige maatschappijen betalen ook de aanschafwaarde van een tweedehands caravan uit bij diefstal of totaal verlies. Vaak geldt dit voor een periode van drie jaar.
Zaken als een voortent, luifel, mover, airco en fietsenrek dien je apart te vermelden. Ze komen apart op de polis van de caravanverzekering te staan en zijn zo meeverzekerd.
Er zijn caravanverzekeringen die eisen stellen aan de stalling. Denk aan een disselslot of wielklem of een afgesloten – of bewaakte – stalling. Dit hangt ook van de leeftijd van de caravan af. Lees de polisvoorwaarden van je caravanverzekering goed door. Dan kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.
Of je wel of niet een caravanverzekering afsluit, bepaal je zelf. De premie voor een dure nieuwe caravan is uiteraard hoger dan voor een tweedehands caravan. Staat je caravan – op drie weken per jaar na – altijd binnen of staat hij juist vaak buiten? Allemaal zaken waar je naar moet kijken.
Premies verschillen. Vooraf de caravanverzekering vergelijken kan dus geld besparen. Kijk daarbij niet alleen naar de laagste prijs. Vergelijk vooral ook wat er wel en niet is inbegrepen. En hoe hoog het eigen risico is. De beste verzekering voor de een is dat niet voor de ander. Caravanverzekeringen vergelijken loont dus echt de moeite. Om uit te zoeken wat voor jou de beste verzekering is, kun je gebruik maken van diverse Ze zetten caravanverzekeringen naast elkaar en helpen je zo de verzekeringen te vergelijken.
Als kersverse eigenaren van onze eigen tweedehands Kip caravan kwam de vraag bij ons op. Wel of geen caravanverzekering? Wij hebben ervoor gekozen het wel te doen. In onze verzekering is brand, storm, diefstal en inbraak inbegrepen. Ook bij aanrijding en vandalisme hebben we een kruisje gezet. De inboedel staat op 1500 euro. Het eigen risico op 150 euro. En we laten de schade herstellen bij een bij de verzekering aangesloten netwerkbedrijf. Deze verzekering kost ons per jaar 118,29 euro.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!