Martine van Kuler
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Kamperen is nog steeds de goedkoopste manier van vakantievieren, maar de tijd dat je voor een appel en een ei twee weken op een camping kon bivakkeren is voorbij. Zeker in het hoogseizoen moet je vaak diep in de buidel tasten. Maar hoe houd je de vakantie toch betaalbaar? Met deze tips kun je goedkoper kamperen. Óók in het hoogseizoen.
Dat je in de schoolvakanties de hoofdprijs betaalt weten we allemaal. Ga in het laagseizoen op vakantie, is dan ook de beste bespaartip. Maar omdat dit voor gezinnen met schoolgaande kinderen en voor onderwijzers nou eenmaal niet mogelijk is, richten we ons in dit artikel juist wél op kamperen in het hoogseizoen. Met deze tips kun je ook dan goedkoper kamperen.
Vergeet huuraccommodaties
Kijk jij vaak verlekkerd naar glampingaccommodaties? Vind je het heerlijk als je tent bij aankomst al voor je is neergezet, zweer je bij privé sanitair of slaap je bij voorkeur in een stacaravan? Snappen we helemaal, maar als je goedkoop wilt kamperen zul je die huuraccommodaties uit je hoofd moeten zetten.
Neem je eigen koelkast mee
Een koud biertje, ijsjes of limonade. Ook op de camping hebben we graag gekoelde versnaperingen. Veel campings springen daar handig op in en verhuren koelkasten. Het scheelt een hoop gesleep, maar het scheelt ook een hoop in je portemonnee. En dan niet in de goede zin van het woord. Dus ons advies: houd het geld van die gehuurde koelkast in je zak en neem toch je eigen koelbox of -kastje mee.
Leen een kampeermiddel of koop hem tweedehands
Als je voor de eerste keer gaat kamperen, dan loont het de moeite om een tent, caravan of vouwwagen te lenen. Straks heb je een hele kampeeruitrusting aangeschaft en blijk je toch geen echte kampeerder te zijn. Zonde van het geld. En ben je aan iets nieuws toe? Waarom zou je niet gaan voor een tweedehands exemplaar? Wil je toch een nieuwe camper of caravan kopen? Misschien kun je dat samen doen met familie, buren of vrienden. Maak dan wel een goede planning aan het begin van het kampeerseizoen.
In vergelijking met 2022 zijn de prijzen voor een campingovernachting in Europa dit jaar met zeven procent gestegen. Dat zie je goed in dit voorbeeld: een gezin met een kind van 10 jaar betaalde vorig jaar gemiddeld 52 euro voor een overnachting op een camping in het hoogseizoen. Daarbij zijn een staanplaats, stroom en warme douches inbegrepen. In 2023 is die gemiddelde prijs gestegen naar 55,70 euro, zo kon je in dit artikel lezen. Maar betaal je dan voor iedere camping minstens dat bedrag per nacht? Nee, het kan echt goedkoper.
Een luxe camping is niet altijd leuker
De meeste mensen willen een camping met de nodige faciliteiten. En daar betaal je voor. Maar worden jouw kinderen alleen blij van een zwemparadijs of kunnen ze zich – misschien na wat gemopper vooraf – ook vermaken in een buitenzwembad? Moet er per se een animatieteam zijn of volstaat een speeltuintje? En is dat restaurant echt nodig?
Kies een camping met minder faciliteiten, maar wel een gunstige ligging
Waterratten willen graag een camping met zwembad. En daar betaal je voor. Vind je het geen probleem om in natuurwater te zwemmen, kies dan voor een camping zonder zwembad in de buurt van een rivier, meer of zee. Wedden dat je minder betaalt dan de gasten op de naastgelegen camping mét zwembad?!
Ga kamperen in Duitsland of Zweden
Frankrijk, Italië en Spanje zijn populaire kampeerlanden en dat weten de campingeigenaren. Wil je dit jaar niet teveel voor je campingovernachting betalen? Kies dan voor een kampeervakantie in Duitsland of Zweden. De ADAC-vergelijkingsprijs is in Zweden 39 euro volgens PiNCAMP – het campingportaal van het Duitse ADAC. In Duitsland is dat 42,60 euro per nacht. Deze landen waren vorig jaar ook al het goedkoopst.
Wildkamperen is gratis
Je moet het durven, maar er zijn toch echt landen waar je nog in het wild mag kamperen. Avontuurlijk én gratis. In dit artikel lees je er meer over.
Gebruik een kampeerkaart
Er bestaan verschillende kampeerkaarten waarmee je met korting kunt kamperen. Meestal in het laagseizoen, maar soms ook in het hoogseizoen. De bekendste zijn de ANWB Kampeerkaart CKE en de Campingcard ACSI. De kortingen en voorwaarden verschillen, maar het loont om eens te kijken of je op jouw camping in je vakantieperiode korting krijgt.
Goedkoper kamperen begint al onderweg naar de camping. Heel vrolijk worden we niet van de hedendaagse brandstofprijzen, maar gelukkig kun je ook hierop besparen.
Dichtbij in plaats van ver weg
Oke, het is een inkoppertje, maar als je kiest voor een vakantie in eigen land ben je minder kwijt aan brandstof dan wanneer je naar het zonnige zuiden gaat.
Slim rijden
Als je toch koers zet naar verre oorden, dan zijn er simpele trucjes om wat zuiniger te rijden. Onze tip: pas je snelheid aan. Met de caravan aan de trekhaak verbruikt de auto immers fors meer brandstof: door het gewicht, maar zeker ook door de luchtweerstand. En door een hogere snelheid neemt die luchtweerstand kwadratisch toe. Een lagere snelheid voel je direct in je portemonnee.
De juiste bandenspanning
Te zachte banden – ook die van de caravan – zorgen voor meer rolweerstand en daarmee voor een hoger brandstofverbruik. Check dus voor vertrek de bandenspanning. In dit artikel lees je hier meer over.
Tank niet langs de snelweg
Waarschijnlijk wil je zo snel mogelijk naar de plaats van bestemming. De brandstofprijzen langs de snelweg zijn echter fors hoger dan die in het binnenland. Het loont dus om de snelweg te verlaten als je moet tanken. Mits je er niet te veel voor moet omrijden natuurlijk.
Vermijd tolwegen
De navigatie geeft je waarschijnlijk de snelste, maar ook duurste route. Je bespaart al snel tientallen euro’s als je de tolwegen vermijdt. Zie je meteen wat van de omgeving.
Ai ai die bergpassen
Genieten van het landschap is een wezenlijk onderdeel van de vakantiebeleving en dat maakt reizen juist leuk. Maar slingerwegen en vooral bergpassen zorgen wel voor een hoger brandstofverbruik, omdat de motor flink moet werken.
Ga op fietsvakantie
Wil je echt besparen op de reis? Pak dan de fiets in plaats van de auto. Goed voor je portemonnee, je conditie én het milieu.
Je zal ons niet horen zeggen dat je de piepers mee moet nemen. Maar toch is het slim sommige dingen wél in je bagage te stoppen.
Plunder je voorraadkast
Het is zonde om op vakantie spullen te kopen die je thuis hebt liggen. Peper en zout bijvoorbeeld, de pot pindakaas uit de voorraadkast en je eigen afwasmiddel.
Ikea life hacks voor op de camping
Gebruik jij thuis handige spullen van het beroemde Zweedse woonwarenhuis? Neem ze mee naar de camping! Zo zijn de opvouwbare bakjes uit de Skubb-serie hartstikke handig om bijvoorbeeld je peper- en zoutstelletje in te bewaren. In dit artikel vertellen we welke Ikea-spulletjes nog meer handig zijn voor gebruik in je kampeermiddel. Doe er je voordeel mee.
Dat iedere avond uit eten gaan niet handig is als je goedkoper wilt kamperen, hoeven we je niet te vertellen. En dat uitstapjes geld kosten evenmin. Maar toch kun ook hierop flink besparen.
Koop de tickets online
Voor veel musea en excursies kun je ook online tickets kopen. Vaak is dit een paar euro goedkoper dan dat je ze aan de kassa koopt.
Kies een gunstig tijdslot
In sommige musea en attractieparken verschilt de prijs al naar gelang de dag of het tijdstip. In de drukke weekenden betaal je de hoofdprijs, terwijl het tijdens daluren goedkoper is. Tijdens de vakantie heb je alle tijd, dus waarom in het weekend gaan als de maandagmiddag goedkoper is?
Parkeer buiten de stad
Parkeergarages in stadscentra zijn vaak duur. Vaak ben je goedkoper uit als je buiten de stad parkeert en het laatste stukje met het openbaar vervoer reist. Deze vlieger gaat echter niet altijd op, dus check dit van tevoren. Bijvoorbeeld bij de receptie van de camping.
Toch naar een restaurant?
Je hebt vakantie, dus natuurlijk wil je ook weleens uit eten. Maar moet dit per se in een sterrenrestaurant, op het centrale stadsplein of op het terras van die hippe strandtent zijn? Ziet een restaurant er ongezellig uit, met veel tl-verlichting, maar zie je er wel veel locals? Grote kans dat het eten hier goed én betaalbaar is. Ga je toch voor die toeristische hotspot? Neem dan het menu van de dag en de huiswijn. Vaak goed, altijd goedkoper.
Ongetwijfeld zijn er veel meer bespaartips? Wat doe jij om goedkoper te kamperen? Deel het op onze Facebook-pagina.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!