Martine van der Klauw
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Is kamperen met een tent, caravan, camper of vouwwagen je niet avontuurlijk genoeg? Slaap je liever in de buitenlucht? Of wil je geen tent meezeulen tijdens je fiets- of wandeltocht? Overweeg dan eens om te gaan hangmatkamperen.
Hangmatkamperen. Voor ons is het vooral een mooi galgjewoord, maar er zijn mensen die er dolgelukkig van worden. Deinend tussen de bomen, starend naar de sterrenhemel, helemaal één met de natuur. Ook voor rondtrekkende wandelaars en fietsers is een hangmat een goed alternatief voor een tent.
Zoals de naam al doet vermoeden is hangmatkamperen niets meer of minder dan overnachten in een hangmat. Behalve een paar stevige bomen die op de juiste afstand van elkaar staan en een goede hangmat heb je weinig nodig. Maar wat is nou een geschikte hangmat voor deze manier van kamperen?
De meeste hangmatten die je tegenwoordig op een camping ziet hangen zijn dit in ieder geval niet. Alles kan natuurlijk, maar als je dan toch in een hangmat gaat slapen, dan is het aan te raden om het jezelf zo aangenaam mogelijk maken. Kies dan ook voor een hangmat die speciaal voor dit doeleinde is gemaakt.
Zo zijn er enkellaags en dubbellaags hangmatten te koop. Die laatste zijn zwaarder – dus misschien minder geschikt voor trekkers – maar steviger én bovendien kun je ze beter isoleren. Tussen de twee lagen kun je namelijk een slaapmatje schuiven, en dat is wel zo comfortabel. Ook kun je kiezen voor een underblanket. Dit is een soort slaapzak die je aan de onderkant van je hangmat vastmaakt. Dit voorkomt dat je last hebt van optrekkende kou vanaf de grond.
Ook kun je kiezen voor een waterdichte hangmat. Dit klinkt echter fijner dan het is. Een waterdichte hangmat is vaak minder ademend en geeft al snel een klam gevoel.
Bushcraftshop verkoopt verschillende soorten hangmatten en underblankets.
Voor hangmatkamperen gelden dezelfde regels als voor kamperen in een tent, caravan, vouwwagen of camper. Je mag je hangmat dus niet overal ophangen. Wél zijn er in Nederland op zo’n dertig Natuurkampeerterreinen een paar plekken ingericht speciaal voor hangmatkampeerders. Hier kun je je bedje spannen tussen bomen die voldoen aan de voorwaarden voor een goede ‘hangplek’, zo valt te lezen op de website van Natuurkampeerterreinen. Benieuwd waar je in Europa met een gerust hart je hangmat in de vrije natuur kunt ophangen? Lees dan ons artikel over wildkamperen eens.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!