Luc Schaepkens
Redacteur
De Nederlandse campings hebben dit jaar hun beste hoogseizoen ooit gedraaid. Dat blijkt uit het zogenaamde trendrapport van het CBS. Juli en augustus waren top maanden.
De Nederlandse logies-accommodaties hebben in juli en augustus van dit jaar een recordaantal overnachtingen geboekt. Het recordjaar 2019 kan daarmee meteen uit de boeken. Met name de Nederlandse campings en parken met huisjes profiteerden. Bij de hotels was dat – door het wegvallen van alle buitenlandse gasten – al een stuk minder het geval. Dit meldt het CBS bij de presentatie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2020. In de maand april stond de sector nagenoeg stil. Er werden toen 93% minder overnachtingen geteld dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral campings zagen het aantal gasten en overnachtingen vervolgens toenemen. In de maanden juli en augustus waren het er dus meer dan vorig jaar.
Dat komt vooral doordat veel Nederlanders kozen voor een binnenlandse vakantie. In het derde kwartaal van 2020 gingen er zo’n 3,5 miljoen Nederlanders naar het buitenland op vakantie. Dat was 57% minder dan een jaar eerder. Daar stond tegenover dat 5,9 miljoen Nederlanders in eigen land op vakantie gingen. Dat is een toename van 24% ten opzichte van 2019. Daar komt nog eens bij dat de Nederlandse gasten langer bleven. Hierdoor steeg het aantal overnachtingen op de Nederlandse campings nog meer. Hoewel het aantal gasten in totaal 12% achterbleef, steeg het aantal overnachtingen met 74.000. Oftewel 27%.
Niet overal kon het gemis aan buitenlandse gasten worden gecompenseerd. Met name Noord- en Zuid-Holland zijn sterk afhankelijk van buitenlandse toeristen. Vooral hotels in Amsterdam en Haarlemmermeer zagen ook in het derde kwartaal het aantal overnachtingen met 61% achterblijven t.o.v. vorig jaar. De provincie Groningen was de grootste stijger. Daar ging het aantal overnachtingen met 33% omhoog. Gelderland – de populairste provincie voor binnenlandse vakanties – noteerde een groei van 21% van het aantal overnachtingen. Als je alles plust en mint konden de Nederlandse gasten het verlies aan inkomsten door het wegvallen van de buitenlandse toeristen niet goed maken. Bij de bedrijfstak cultuur, recreatie en sport was sprake van ongeveer een halvering van de zogenaamde toegevoegde waarde.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!