Het bewijs: kamperen maakt gelukkig!

Martine van Kuler

Vrijheid, terug naar de basis en genieten van het buitenleven. Kamperen maakt gelukkig, dat hoef je ons niet te vertellen. Maar nu is er ook bewijs voor. Uit onderzoek van camping.info blijkt namelijk dat kampeerders gelukkiger zijn dan niet-kampeerders.

Kampeerportaal camping.info, jaarlijks goed voor meer dan 120 miljoen pageviews, vroeg zijn volgers naar het verband tussen kamperen en geluk. Driekwart van de ondervraagde kampeerders voelt zich gelukkig en tevreden, niet alleen tijdens het verblijf op de camping, maar ook in het dagelijks leven.

Een portie kampeergeluk

De uitkomsten van de enquête van camping.info staan niet op zichzelf. Ze komen overeen met die uit een onderzoek dat het bekende marktonderzoeksinstituut GfK in 2022 uitvoerde. Daaruit bleek al dat kampeerders over het algemeen een hoger niveau van welzijn genieten dan de rest van de bevolking. 79 procent van de ondervraagde kampeerders omschreef zichzelf destijds als ‘gelukkig en goed gehumeurd’, terwijl dit voor 69 procent van de overige bevolking gold. Bovendien was 75 procent van de kampeerders het eens met de stelling ‘Ik ben gelukkig’, tegenover 64 procent van de niet-kampeerders.

Kijk deze twee eens gelukkig zijn op de camping...
Kijk deze twee eens gelukkig zijn op de camping...

Kamperen maakt gelukkig, maar hoe komt dat?

De redenen verschillen, maar veel kampeerders gaven aan dat het minimalisme, de vrijheid, de verbondenheid met de natuur en de hoge mate van flexibiliteit hen aanspreekt. Dit blijkt ook uit de reacties op de sociale mediakanalen van camping.info. De hele dag buiten zijn, in een eigen bed kunnen slapen, niet op de klok hoeven kijken om op tijd aan te schuiven voor het ontbijt en het de hele dag kunnen dragen van een zwembroek. Het zijn allemaal redenen die van kampeerders tevreden en gelukkige mensen maken.

Wij zijn natuurlijk benieuwd naar jouw mening? Ben jij het eens met de stelling ‘Kamperen maakt gelukkig’? Laat je reactie achter op de Campingtrend Facebook-pagina.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!