Hoe voorkom je nu een vochtige camper?

Jos Mark

Als fervent kampeerder wil je natuurlijk dat je camper altijd in optimale staat verkeert. Niets is zo vervelend als een vochtige camper, waarin schimmel en nare geurtjes vrij spel krijgen. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om dit te voorkomen. In dit artikel geven we je handige tips en tricks om je camper droog en fris te houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te zorgen dat je natte kleding en ook een paraplu buiten uitklopt of zelfs buiten laat staan. Vooral als je een wat oudere camper of caravan hebt, kan het zijn dat het vocht wat sneller in de muren en meubels trekt, waardoor het veel vochtiger aanvoelt.

Zorg voor goede ventilatie

Een van de belangrijkste oorzaken van vocht in een camper is gebrek aan ventilatie. Zorg er daarom voor dat je voldoende luchtstromen creëert. Een simpele manier om dit te doen, is door regelmatig de ramen open te zetten tijdens het rijden. Op die manier kan er frisse lucht naar binnen stromen en vochtige lucht naar buiten. Vergeet ook niet om tijdens het kamperen de dakluiken open te zetten voor extra ventilatie. Vooral wanneer je voornemens bent om regelmatig naar buiten te gaan op het moment dat het regent. Een goede regenjas kopen om zelf droog te blijven is natuurlijk wel verstandig, maar vergis je hier hoeveel vocht je onbedoeld toch mee naar binnen neemt.

Controleer op lekkages

Een veelvoorkomende bron van vochtproblemen is een lekkage. Controleer regelmatig je camper op mogelijke lekkages en pak deze direct aan. Let vooral op plekken waar water kan binnendringen, zoals rondom ramen, deuren en daken. Door regelmatig preventief onderhoud te plegen, kun je grotere problemen in de toekomst voorkomen. Dit is overigens altijd belangrijk om te doen wanneer je de caravan of camper uit de stalling haalt.

Investeer in goede isolatie

Een goede isolatie is net als thuis ook in de caravan of camper belangrijk om vocht buiten de deur te houden. Zorg ervoor dat je camper goed geïsoleerd is, zodat er geen condens kan ontstaan. Dit kun je onder andere doen door de ramen te voorzien van isolerend tint folie en de deuren te voorzien van tochtstrips. Daarnaast is het aan te raden om tijdens koudere periodes gebruik te maken van een extra isolatielaag, zoals thermische dekens. Zelf dragen we toch ook een heerlijke warme Ilse Jacobsen regenjas als het buiten regent? Dus waarom niet zorgt voor een extra laag isolatie voor de camper of caravan?

Gebruik vochtvreters

Een handige tip om vocht in je camper te bestrijden, is het plaatsen van vochtvreters. Deze absorberen overtollige vocht in de lucht en voorkomen zo dat het neerslaat op bijvoorbeeld de muren of het plafond. Zorg ervoor dat je regelmatig de vochtvreters vervangt, zodat ze optimaal blijven werken.

Maak gebruik van ademende materialen

Bij het inrichten van je camper is het verstandig om te kiezen voor ademende materialen. Materialen zoals katoen en wol kunnen vocht absorberen en weer afgeven, waardoor de luchtvochtigheid in je camper beter gereguleerd wordt. Vermijd synthetische stoffen, deze houden vocht juist vast.

Houd het interieur schoon en droog

Houd het interieur van je camper schoon en droog. Maak regelmatig grondig schoon en zorg ervoor dat vochtige spullen, zoals natte handdoeken en zwemspullen, goed drogen voordat je ze opbergt. Controleer ook regelmatig alle hoekjes en kiertjes op vochtige plekken en schimmel.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.