Jos Mark
Eigenaar CampingtrendJos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.
Internet onderweg; in veel groepen op Facebook gaat het er dagelijks over. De meeste mensen snappen er helemaal niets van en dat is logisch. Internet onderweg is een complexe aangelegenheid. Maar kan het ook eenvoudig?
De meeste campings bieden tegenwoordig een redelijke wifi-verbinding. Vaak is deze nog gratis ook. Maar wil je er gebruik van maken, dan werkt het toch niet zo goed. Je hebt een prima verbinding, maar de video die je wil kijken stopt steeds. Hoe dat komt en wat de oplossing is, leggen we je hier uit.
Er zijn een aantal manieren om het internet onderweg te gebruiken. In de eerste plaats natuurlijk via je smartphone. Deze is immers altijd verbonden met het internet. Als je maar voldoende data in je abonnement hebt, kun je op de meeste plaatsen van het internet genieten. Nadeel: op die ene pittoreske camping midden in de natuur is de gsm-verbinding niet toereikend genoeg om ook maar iets met je data te doen. Veel meer dan een Whatsappje komt er niet door.
Tweede optie is een gsm dongel of router. Hiermee maak je op dezelfde manier gebruik van het internet als met de telefoon, maar je kunt ervoor kiezen om een externe antenne aan te sluiten waardoor je de verbinding verbetert.
Derde en meest gebruikte optie is het internet van de camping. Via de meestal wel aanwezige camping-wifi kun je – zeker buiten het seizoen – redelijk internetten. Maar in het hoogseizoen, als iedereen van boven de 10 jaar met een mobiele telefoon TikToks kijkt of maakt, is de lol er al snel vanaf.
De reden van het trage campinginternet is eigenlijk eenvoudig. Er zijn teveel mensen gelijktijdig met het internet verbonden waardoor de snelheid daalt. Je moet een netwerk zien als de waterleiding. Bij de poort van de camping komt een dikke buis binnen met een behoorlijke waterdruk. Als iemand op de camping de kraan open zet, dan spuit het water er werkelijk uit en is een emmer zo vol. Maar als iedereen op de camping de kraan open zet, dan gaat de druk eraf en krijg je een miserabel straaltje water. Je moet wel tien minuten wachten tot je emmer vol is. Dat is met het internet onderweg dus ook zo. Daar staan alle kranen de hele dag open en is de dikke buis bij de ingang uiteindelijk uitgeput.
Kan de camping dan geen sneller internet nemen? Dat zou zeker de oplossing zijn. Maar wat is snel genoeg? Gedurende driekwart van het jaar is de verbinding meer dan voldoende. Alleen in die zes weken in het hoogseizoen lukt het niet. Een snellere verbinding moet je het hele jaar betalen en dat maakt het internet veel te duur.
Met internet onderweg via je telefoon is het niet anders. Je bent verbonden met een zendmast in de buurt van de camping waar die dikke buis op uitkomt. Met jou zijn er meer die aan die mast hangen. Een antenne heeft een maximaal aantal verbindingen, daarna kun je er gewoon niet meer bij. Ook de hoeveelheid te gebruiken data heeft een beperking.
Daarnaast zijn gsm-masten die ver van de bewoonde wereld staan vaak via straalverbindingen met een moederstation (BTS) verbonden. Als je mazzel hebt, is het een directe verbinding vanaf de BTS naar de zendmast. Heb je pech, dan zit er nog een tweede of zelfs derde zendmast tussen. Die pikken allemaal een beetje van de bandbreedte en wég is je internet. En dat gebeurt het eerst op de verste mast, die ene bij dat leuke pittoreske campinkje.
Als het om de wifi gaat en je een stabiele verbinding wil, dan kun je die maken. Met de wifi van de camping of met de wifi van je telefoon. Als er echter geen ‘water’ meer in de leiding zit, heeft dat allemaal geen zin en moet je je erbij neerleggen dat je op die plek weinig kans op internet hebt.
De kampeermarkt biedt inmiddels mooi oplossingen voor bijna gegarandeerd internet onderweg. Neem bijvoorbeeld de Travelvision 4G wifi connect die wij eerder bespraken op deze website. Maar ook Oyster heeft een oplossing met de Oyster Connect. Megasat biedt de Megasat Camper Connected als oplossing.
Al deze apparaten functioneren als router. Ze maken een netwerk in de caravan of camper dat je met meerdere apparaten kunt gebruiken. Je dient ze alleen met het internet van de camping te verbinden.
De verbinding rondom de caravan of camper komt dan voor rekening van de router. Op het dak van je kampeermiddel komt een extra antenne waarmee je contact maakt met de hotspot van de camping. Door de plaatsing ben je in het voordeel van de meeste mensen om je heen. De antenne heeft door de hoge positie meestal wel een vrije zichtlijn met de hotspot waardoor de verbinding minder problemen geeft.
De Travelvision 4G Wifi Connect heeft daarnaast – net als de Oyster – een voorziening om een eigen gsm-kaart in het apparaat te steken. De externe antenne met versterking maakt dan verbinding met de gsm-mast in de buurt of – als dat kan – zelfs met twee gsm-masten. Zo bouwt het systeem een verbinding op die overal werkt waar je een goede gsm-verbinding hebt. Het werkt daarnaast beter doordat de antenne op een hoge positie buiten het voertuig is geplaatst. Je bent dan alleen nog verantwoordelijk voor je eigen databeheer.
Zelf ben ik veel onderweg in heel Europa en heb ik altijd behoefte aan een goede verbinding. We posten onderweg ook video’s en schrijven artikelen, dus we moeten een goede internetverbinding hebben.
In de camper ligt daarom altijd een Netgear Nighthawk M2 met een eigen simkaart.
Daarnaast heb ik voor een stabiele verbinding met de campingwifi een Engenius Ezwifi hotspot extender die momenteel niet meer te koop is.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!