Martine van der Klauw
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
De meest duurzame innovaties op kampeergebied zijn afkomstig van de Nederlandse camperfabrikant Ventje en Karsten Tenten. Zij zijn dan ook de winnaars van de eerste Kampeer Duurzaamheidsprijs. De winnaars werden op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in het zonnetje gezet.
De Kampeer Duurzaamheidsprijs is een initiatief van Kampeer & Caravan Jaarbeurs (KCJ), de Kampeer & Caravan Industrie (KCI) én de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) en werd uitgereikt in twee categorieën: de beste duurzame innovatie voor de kampeerbranche en het beste duurzame innovatieve camperproduct.
Karsten Tenten uit het Noord-Hollandse Zwaag heeft de prijs voor duurzaamste kampeerproduct gewonnen voor hun Blueline-tenten. Wat daar zo bijzonder aan is? Het tentdoek is van TenCate BlueCAMP-katoen. Hiervoor zijn hoogwaardig katoen en gerecyclede spijkerbroeken gebruikt. Door de jeans te hergebruiken ontstaat er minder afval en is minder katoen nodig. Dit scheelt veel waterverbruik. De productie vindt plaats in Nederland en België.
Karsten produceert tenten in het eigen energieneutrale atelier in Nederland. De jury prees de enorme milieueffecten: door gebruik te maken van het duurzame tentdoek wordt per tent bijvoorbeeld 50.000 liter water bespaard. Daarnaast is er bij productie in het Karsten-atelier geen CO2-uitstoot en wordt snijafval van het kuipgrondzeil hergebruikt. Ook de ritsen zijn van gerecycled plastic. “Het is ongelofelijk dat er in Europa jaarlijks 640 miljoen spijkerbroeken worden weggegooid”, stelt de jury. “Karsten laat de potentie zien van circulair ondernemen waarbij jeans in de combinatie met hoogwaardig katoen een tweede (buiten)leven krijgt.”
De Kampeer Duurzaamheidsprijs in de categorie ‘het beste duurzame innovatieve camperproduct’ is gewonnen door Ventje. Deze Nederlandse start-up van jonge enthousiaste camperaars voorzien hun voertuigen van een compleet duurzaam en circulair interieur: het bedrijf gebruikt FSC gecertificeerd hout voor het meubelwerk en schapenwol voor de isolatie. Voor de vloer wordt CO2-neutraal geproduceerd. “Als Ventje de interieurs ook in elektrisch aangedreven campervans gaat bouwen, is er sprake van een volledig duurzame ontwikkeling”, aldus het juryrapport.
Wil jij de twee winnaars van de Kampeer Duurzaamheidsprijs live aanschouwen? Dat kan nog tot en met zondag in Hal 11 van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs. Ook de andere genomineerden kun je hier bewonderen.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!