5 kampeertips voor introverte mensen

Martine van der Klauw

Kamperen is voor sommige mensen een sociaal gebeuren. Maar wat als je moeite hebt met ‘een praatje hier en een praatje daar’? Hoe hou je je dan staande op de camping? Misschien heb je wat aan deze kampeertips voor introverte mensen.

Rust en quality time met de familie

Een goede vriendin houdt van kamperen, maar het sociale gebeuren dat ermee gepaard gaat vindt ze maar lastig. “Op vakantie gaan doe ik voor mijn rust, om bij te komen van een jaar hard werken en quality time te hebben met mijn gezin”, vertrouwde ze me toe. “Moet ik dan echt iedere keer dat ik langs de tent van de buren loop een praatje maken? Kun je alleen gedag zeggen en moet dat dan zowel op de heenweg naar het toilet als de terugweg? Ik vind het maar lastig en probeer het dan ook te vermijden.” Hoe ze dat doet? Lees het in deze kampeertips voor introverte mensen.

Hoe overleef je de camping als je introvert bent?

  1. Ga – indien mogelijk – niet in het hoogseizoen kamperen
    Het spreekt voor zich dat campings rustiger zijn buiten de schoolvakanties. Het is weertechnisch een flinke gok, maar in september is het al best vroeg donker en trekken mensen zich eerder terug in hun eigen tent of reispaleis. Een rustige avond gegarandeerd.
  2. Zoek de plek in de hoek
    Kies indien mogelijk voor een kampeerplaats in de verste hoek van het terrein. Of in ieder geval niet naast het sanitair of de speeltuin. Vermijd ook een plek langs de drukste looproute, want geheid dat er landgenoten zijn die iedere keer even stoppen voor een praatje over het weer, de activiteiten van die dag of soms zelfs ongevraagd je kind opvoeden.
  3. Ga heel vroeg douchen of doe het juist heel laat
    Met een ochtendhumeur onder de douche uit stappen en daar een medekampeerster treffen die gezellig met je wil babbelen over de hoeveelheid douchemuntjes die ze heeft gebruikt. Tja, daar zitten introverten niet zo op te wachten. Aangezien de meeste vakantievierders rustig de dag beginnen, is 7.00 uur ’s ochtends een goed moment om rustig te op te starten zonder dat je verplicht sociaal moet doen. Alles heel laat doen is natuurlijk ook een optie. Om 22.00 uur doet niemand de afwas meer. Behalve jij!
  4. Gebruik anderen als excuus
    “Sorry, ik moet even achter mijn kind aanrennen.” Mijn introverte vriendin gebruikt haar peuter geregeld als een medekampeerder een verhaal begint over de zus van de buurvrouw van haar schoondochter.
  5. Geef je over aan het campingleven!
    Natuurlijk is bovenstaande enigszins overdreven. Mensen die helemaal geen contact willen met anderen, zullen niet zo snel kiezen voor een kampeervakantie. Maar voor introverten die twijfelen over een kampeervakantie heeft mijn introverte vriendin de de gouden tip: Geef je over aan het campingleven! “Na een paar dagen, als ik gezichten begin te herkennen, moet ik toegeven dat het best leuk is om af en toe een gesprekje aan te knopen. De moeder naast ons had waardevolle tips voor slecht etende koters, een ander wist precies te vertellen wat leuk was om in de omgeving te doen. Zolang ik me af en toe kan terugtrekken is een beetje social talk op zijn tijd zelfs leuk.”

Nu realiseren wij ons heel goed dat er op de camping vele soorten mensen rondlopen – ken je onze kampeertypes al? – en dat de een nu meestal meer gesteld is op zijn privacy dan de ander. Dit artikel is dan ook geschreven met een knipoog. Doe er je voordeel mee. Of niet 😉

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van der Klauw

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!