ANWB Alarmcentrale 2024

ANWB Alarmcentrale: meer camperpech in zomer 2024

Marije Onderwaater

Het waren een paar drukke weken voor de ANWB Alarmcentrale. In een terugblik op het hoogseizoen van 2024 meldt de ANWB dat de Alarmcentrale op de drukste momenten zelfs ruim 15.000 telefoontjes en digitale meldingen kreeg. Opvallend is de toename van het aantal campers met pech.

De ANWB was goed voorbereid op de zomer. Verspreid over verschillende locaties, in Den Haag, Assen, Barcelona, Lyon en München, zaten hulpverleners klaar om vakantiegangers te woord te staan. Dit jaar waren er zelfs bijna zevenhonderd extra hulpverleners ten opzichte van andere jaren.

Veel vakantiegangers met camperpech

Dat de camper populairder dan ooit is, merkte de ANWB Alarmcentrale dit jaar maar al te goed. De toename van het aantal campers met pech is maar liefst 46 procent. Het aantal meldingen van autopech steeg dit jaar met 5 procent.

Meldingen uit Frankrijk

Frankrijkgangers hadden de meeste pech met hun auto, camper of caravan. Ook in Duitsland en Italië kwamen mensen in problemen. Dit is de top 5 van meldingen:

1. Storingen en brandende controlelampjes
2. Start niet
3. Lekke band en geen reservewiel aanwezig
4. Vermogensverlies
5. Accuproblemen

ANWB Alarmcentrale zomer 2024
ANWB Alarmcentrale zomer 2024

Lokale en pop-up garages

Met een groot netwerk van garages in vakantielanden, heeft de ANWB geprobeerd om zoveel mogelijk problemen te verhelpen, zodat mensen de vakantie met hun eigen voertuig konden vervolgen. In de Franse stad Orange had de ANWB zelfs een pop-up garage om reparaties uit te voeren.

Wegenwachten in vakantielanden

Van grote waarde waren ook de 24 Nederlandse wegenwachten, die actief waren in Frankrijk, Italië en Spanje, en meer dan 1550 auto’s hebben gerepareerd. Omdat het in sommige gevallen niet mogelijk was de auto te repareren, zijn ook nog eens 6000 vervangende auto’s – vaak met trekhaak – uitgegeven.

Auto garage
Geen toeristische ritjes, maar bezoekjes aan de plaatselijke garage.
Auto garage
Geen toeristische ritjes, maar bezoekjes aan de plaatselijke garage.

Medische hulpvragen

Ook voor medische hulp is de ANWB Alarmcentrale dit jaar ingeschakeld. Dit waren de meest voorkomende medische problemen:

1. Buikklachten
2. Oorontsteking
3. Koorts
4. Hartklachten
5. Kneuzingen en verwondingen

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…