Camping La Sténiole

Budgettips voor een goedkope(re) kampeervakantie

Marije Onderwaater

Kamperen kan anno 2025 flink in de papieren lopen. Maar met de juiste keuzes hoeft deze heerlijke manier van vakantievieren helemaal niet zo veel te kosten. Wil je goedkoop kamperen? Begin dan nu alvast met plannen. Dit zijn handige budgettips.

Kies je kampeermiddel

Goedkoop kamperen begint al met de keuze van een kampeermiddel. Het spreekt voor zich dat de aanschafprijs van een camper hoger ligt dan die van een tent. Heb je nog geen kampeermiddel en ben je van plan zelf iets te kopen? Kijk dan kritisch naar de bijkomende kosten. Zo hebben de meeste kampeerders geen eigen plek om hun caravan, camper of vouwwagen op te slaan, wat betekent dat je jaarlijks extra kosten aan een stalling kwijt bent. Ook is het handig om een kampeermiddel te verzekeren. Kijk dus goed wat het beste bij jou past, ook qua kosten.

Heb je een eigen kampeermiddel dat in een stalling staat en gebruik je het maar weinig? Dan kan het ook een optie zijn om te verkopen en een caravan, camper of vouwwagen te huren. Dan betaal je alleen in de periode dat je op vakantie gaat. Een tent huren kan bijvoorbeeld ook via buurtapps zoals Peerby. Om kostendekkend te kamperen, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je kampeermiddel zelf te verhuren als je er zelf niet mee op pad bent.

Voor de aanschaf van een kampeermiddel kan je uiteraard ook eens kijken op Marktplaats. Daar kan je ook terecht voor een kampeeruitrusting, die je trouwens ook bij de kringloopwinkel kunt vinden.

Plan een goedkope periode

Gezinnen met schoolgaande kinderen, onderwijspersoneel, mensen met seizoensgebonden werk; ze zijn allemaal gebonden aan een vakantie in het hoogseizoen. En dat is nu juist de periode dat de prijzen door het dak gaan. Kan jij alleen in de schoolvakanties weg? Pak de agenda er dan eens bij en kijk goed wanneer je precies kunt gaan kamperen. Is het misschien mogelijk om de zomer in te ruilen voor de – soms goedkopere – meivakantie? Of kun je in het staartje van de zomer gaan, wanneer sommige campings hun prijzen alweer verlagen?

Kies een betaalbare bestemming én reis

Ga je in het hoogseizoen op vakantie? Ook dan is er geen nood aan de man. Al is het wel zaak om goed te kijken wáár je gaat kamperen. Uit onderzoek van camping.info bleek in 2024 dat de campingprijzen in Europa gemiddeld met 4,45% waren gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Italië bleek het duurste vakantieland. Ook in Zwitserland ben je veel geld kwijt. Wil je goedkoop kamperen? Dan kan je bijvoorbeeld terecht in Albanië, Turkije en Noord-Macedonië, waar de campingprijzen het laagst liggen. Maar staar je niet vooral niet blind op die overnachtingskosten.

Kosten van de reis

De reis naar de camping kost natuurlijk ook geld. En het is logisch: hoe verder weg je gaat, hoe duurder de reis is. Wil je echt on a budget kamperen, zet dan ook op een rij wat je reis kost. Vergeet vooral de tolwegen en eventuele vignetten niet mee te rekenen. Hierdoor kan je reis zomaar een stuk duurder uitvallen.

Tol Kroatië
Tol Kroatië

Vergelijk campingprijzen

Hierboven kon je al lezen dat de gemiddelde campingprijzen per land behoorlijk verschillen. Ook in een land kan er een flink verschil zijn in de prijs per overnachting. Dat ligt onder meer aan het kampeermiddel waarmee je reist, de periode waarin je kampeert én natuurlijk de voorzieningen van een camping. Een camping met alle toeters en bellen is vaak veel duurder dan een wat simpelere camping waar je ook heerlijk kunt kamperen. Zet daarom voor jezelf op een rijtje welke voorzieningen jij en je medereizigers echt nodig hebben voor een geslaagde vakantie. Op basis daarvan kun je zoeken, afstrepen en vergelijken. Kan jij prima zonder een subtropisch zwembad? Fijn, want dit is een voorziening waar je flink voor betaalt.

SVR-campings en Natuurkampeerterreinen

Kijk ook eens naar natuurcampings of SVR-campings. Om op SVR-campings te overnachten heb je een donateurspas nodig die 12,50 euro per jaar kost. In Nederland betaal je vervolgens maximaal 18,50 euro per nacht (voor twee personen met camper of auto met caravan/tent/vouwwagen), exclusief elektra en toeristenbelasting. Ook kun je in ons eigen land je kampement opslaan op een Natuurkampeerterrein. Hiervoor heb je alleen een Natuurkampeerkaart nodig. Deze kost 15,95 euro per jaar en geldt voor een heel gezin of een kampeergezelschap tot vier personen op één kampeerplaats. Met de kaart steun je ook het natuurbehoud.

Voordeelkaarten

Wil jij geld besparen tijdens het kamperen? Een van de opties is de aanschaf van een voordeelkaart waarmee je bij campings korting krijgt, zoals de ANWB CKE Kampeerkaart, de CampingCard ACSI en France Passion. In onderstaand artikel vertellen we je er meer over.

Toeristenbelasting

Ga je met een gezin op vakantie dan kan de toeristenbelasting, die veel gemeentes in Nederland en in het buitenland heffen, een flinke kostenpost op je eindfactuur zijn. Wil je écht goedkoop kamperen, dan kun je je zelfs hierin verdiepen. De prijzen van de toeristenbelasting verschillen namelijk flink per gemeente, zoals je hier kunt lezen.

Camping Porte de Provence
Camping Porte de Provence

Eten en drinken

Het ligt voor de hand: alles wat je buiten de deur eet en drinkt is duurder dan voedsel en drankjes die je op je eigen kampeerplek nuttigt. Maar dat betekent niet dat je voor de tent op een houtje moet bijten. Op een gasstel of bbq kun je de lekkerste gerechten maken. Om te besparen op eten en drinken kan je een basisvoorraad van huis meenemen. Houd vóór de vakantie aanbiedingen in de gaten zodat je optimaal kunt besparen. Ook in de buurt van je vakantiebestemming kun je supermarkten zoeken en aanbiedingen zoeken. Nog leuker is om op de lokale markt je slag te slaan met verse producten.

Shakshuka
Shakshuka

Activiteiten op vakantie

Wandelen, fietsen (als je de fiets mee hebt) of lekker naar een strand in de buurt gaan, kost (bijna) niets. Zoek online leuke routes op óf vraag de campingeigenaar om tips. Misschien weet de campingeigenaar ook te vertellen welke gratis activiteiten er in de omgeving plaatsvinden.

Spelletjes op de camping

Voor avondvermaak hoef je de camping ook niet per se af. Zorg dat je leuke spelletjes bij je hebt en een goed boek, en jij komt de avonden wel door. Ook leuk: download een app waarmee je sterren kunt herkennen. Op heldere avond kun je vervolgens heerlijk sterren kijken.

Goedkoop kamperen kan prima

Kamperen kun je zo duur maken als je zelf wilt. Een camping van 108 euro (!) per nacht is in het hoogseizoen allang geen uitzondering meer. Daar tegenover staan de vele veel betaalbare campings waar je ook een heerlijke vakantie kunt beleven. Goedkoop kamperen draait vooral om slimme keuzes maken, zoals de keuze voor het land (ook vanwege de reiskosten), het soort camping, de uitjes die je onderneemt en hoe je eten & drinken regelt.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 12 en 15 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…